Patrick Kicken: Eddy Keur liet deze week ’s middags op NPO Radio 2 weer horen waarom hij de Marconi oeuvreaward verdient

[BLOG] Het is allemaal wat he, met Tim op het Broek. Mag ie weg bij KINK, moet ie nog een half jaar wachten voordat hij weer radio mag maken. Jammer dat de publieke omroep geen contracten afkoopt, anders was het met een mooie transfersom natuurlijk wel gelukt om Tim per 1 januari op de zender te hebben, nu waarschijnlijk drie maanden later. Een andere man die waarschijnlijk ook zo kan overstappen maar dan van een publieke naar een commerciële partij is good old Eddy Keur. Wat was dat weer genieten afgelopen week toen hij vier keer te horen was in de middag bij ’s lands grootste NPO Radio 2. Het kan toch niet anders dat hij zometeen in januari te horen krijgt dat hij beloond wordt met de oeuvreaward door de Marconi jury? Zeker omdat hij binnenkort 40 jaar in het vak zit.

Dan ben je dus 65 en klink je nog steeds zo energiek, vrolijk, met oprechte interesse naar de luisteraar toe en weet je er één swingend geheel van te maken: waar vind je zo iemand nog? Juist, alleen in de categorie ervaren en bekend. Zoals ik al eens eerder schreef: Keur doet het de jongere garde keer op keer veur. In de wandelgangen hoor ik dat er weer aan hem getrokken wordt, dit keer voor het weekend van Talpa’s Radio 10, waar ze toch echt wel zo’n smaakmaker kunnen gebruiken. Noem hem een lawaaipapegaai, maar dit soort types heb je nodig om je zender te laten swingen en luisteraars over je station te laten praten. Ik lijk wel de manager van Keur he? Komt omdat ik hem iets hoor doen op de radio wat je nog maar zelden hoort. En dat is helemaal niet ouderwets, dat heeft te maken met passie, vakmanschap en je ding blijven doen, ook al weet je dat je daar mensen ook mee voor het hoofd stoot. The deejay you love to hate, noemen de Amerikanen dat.

Ik heb een tijdje meegedaan aan de jury voor de Marconi awards, onder leiding van Vincent Bijlo, maar ben op een gegeven moment afgehaakt, anders had ik me van binnenuit hard kunnen maken dat Eddy nu toch na 40 jaar eindelijk eens die grote prijs moet krijgen. Hij kreeg al ooit de Radiofreak award voor zijn nachtshow op 538 en tijdens de afgelopen editie van de Spreekbuis Nachtwacht award diezelfde prijs voor zijn nachtprogramma met lovesongs op vrijdagnacht op NPO Radio 2. Eddy was de beoogde opvolger van Rob van Someren bij Talpa’s Radio 10 nog voor Gijs Staverman. Kan ook niet anders want hij durft de luisteraar ook nog eens aan het lachen te maken en doet het mijnsinziens nog sterker dan Van Someren door de grappen van zichzelf te laten zijn, zoals de Amerikanen altijd adviseren ‘make it your own’. Hij vormt ze om naar iets wat klinkt alsof hij het zelf heeft gemaakt, met een vriend of familielid. Kijk maar eens hoeveel mensen googelen op ‘Eddy Keur zusje’, die hij vaak als insteek neemt.

Dus haal die man nu alsnog naar 10, maak van hem de vaste vervanger van Gijs en laat hem bijvoorbeeld de vrijdag, zaterdag en zondag doen. Of zet Gijs in de ochtend en Eddy vier keer per week in de middag, laat je Lex Gaarthuis die nu de ochtendshow doet die vooralsnog niet aanslaat vrijdag, zaterdag, zondag doen. Maar goed, talent kost geld dus dan moeten ze wel flink met de collectebus rond op de Bergweg om Keur zover te krijgen alsnog voor een paar jaar de overstap te maken van het veilige, comfortabele NPO nest naar Talpa eiland. Iets in mij zegt dat dit nog voor het einde van het jaar waarheid kan worden, als Talpa eigenaar De Mol en radiobaas Minneboo tenminste een beetje bij de les blijven. Ook qua vormgeving is de beste man nog steeds alleen tevreden met écht goeie jingles en gebruikt ie genoeg snippets en soundeffects om de boel op te leuken zonder dat het irritant wordt, waarover hij in onderstaande podcast praat met Bas van Teylingen. Ja, je kunt wel stellen dat ik fan ben van Keur, laat hij een voorbeeld zijn voor velen. Goeiemiddaaaaaaaaaaag!

Patrick Kicken

8 Comments

  1. Laat Eddy lekker bij NPO Radio 2 blijven aub!! Een verademing als hij op de radio is i.p.v. Ruud de Wild. Die heeft het gwoon niet meer sinds zijn terugkeer na zijn ziekte per oktober 2021. Die klinkt zó ongeinspireerd en neemt zijn luisteraars totaal niet serieus. Laat Ruud maar naar Talpa vertrekken en zet Keur vast op zijn tijdslot.

  2. Als Ruud weer naar 538 gaat zou hij makkelijk bij Powned de middag kunnen doen op NPO Radio 2.

    Toch als ze slim zijn bij de Nederlandse tak van de Vlaamse mediareus DPG halen ze Keur over baar Joe en geven ze hem cart eblanche op zo’n beetje alles, net zoals Evers dat had bij 538 en Rob van Someren nu bij 100%NL. Maar ze lieten het al bij van Someren afweten, dus zal bij Keur niet anders zijn .Die laten ze zo aan hun neus voorbij gaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*