EO wint Gouden Kalf voor beste dramaserie en beste speelfilm

Tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft de EO maar liefst vier Gouden Kalveren gewonnen. De EO-serie De Joodse Raad heeft twee Gouden Kalveren gewonnen voor ‘beste dramaserie’ en ‘beste scenario’. De speelfilm ‘De Terugreis’ won de prestigieuze prijs voor ‘beste speelfilm’ en ‘beste hoofdrol’. 

In de Utrechtse Stadsschouwburg was de EO ruim vertegenwoordigd met maar liefst 15 nominaties verspreid over meerdere categorieën. Uiteindelijk kreeg de EO-serie De Joodse Raad het Gouden Kalf voor de ‘beste dramaserie’. Voor deze dramaserie kregen Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen ook het Gouden Kalf uitgereikt voor ‘beste scenerio dramaserie’. De film De Terugreis won de prestigieuze prijs voor ‘beste speelfilm’. Daarnaast werd Leny Breederveld bekroond voor haar rol in De Terugreis met de prijs voor ‘beste hoofdrol’.

De Joodse Raad
Al sinds de eerste uitzending afgelopen maart maakt De Joodse Raad diepe indruk in Nederland. Eerder dit jaar werd de serie al bekroond met de prestigieuze Zilveren Nipkow-schijf, vandaag kwamen daar nog eens twee Gouden Kalveren bij: ‘beste dramaserie’ en ‘beste scenario’.

Bruinier: “Wat een prachtige erkenning van alle liefde en van het vakmanschap waarmee jaren aan deze EO-serie is gewerkt! Vanuit een groot gevoel van urgentie rond deze serie heeft Levitate Film het onmogelijke mogelijk gemaakt en een waanzinnig team rond deze productie verzameld. Die kwaliteit telt op met deze serie als resultaat.

Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen hebben de kijker virtuoos mee weten te nemen in een geschiedenis waarvan we de uitkomst allemaal kennen. Toch beleven we dit verhaal indringend mee met de personages middenin deze beklemmende historie. Door het opschorten van makkelijke oordelen ten aanzien van de karakters ontstaat in de serie bij de kijker ruimte voor empathie. Een waarde die ons ook in onze huidige tijd dichter bij elkaar kan brengen.

De Joodse Raad vertelt wat er kan gebeuren als het kwaad stap voor stap meer ruimte pakt en de grenzen van het toelaatbare verschuiven. Een verhaal wat nog steeds urgent blijft. Ik ben onwijs trots op deze prijzen en op de impact die deze serie in Nederland heeft gehad.

De Terugreis
Arnoud Bruinier, eindredacteur drama bij de EO is verguld met het winnen van de ‘beste speelfilm’ voor De Terugreis: “Zo dankbaar dat we als co-producerende omroep bij hebben mogen dragen aan deze hartverwarmende film over afscheid, maar vooral over het durven vieren van het leven. Het publiek heeft de film massaal bezocht, maar geweldig dat ook de vakgenoten uit de filmwereld De Terugreis met deze waardering eren.” 

Daarnaast feliciteert Bruinier Leny met haar prijs in de categorie ‘beste hoofdrol’: “Een terecht kalf voor Leny Breederveld in De Terugreis. Ik ben zo blij met haar in deze film! Als Maartje weet zij onvoorspelbaar te laveren tussen kracht en verwarring, maar vooral in het moment te zijn. Daarmee zet ze geloofwaardig een vrouw neer die haar man ondanks het naderend afscheid terug het leven in trekt.”

De film De Terugreis is dit jaar ook de Nederlandse inzending voor de Oscars.

De Joodse Raad is geproduceerd door Levitate film in co-productie met de EO en Caviar en is tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het vfonds. De Joodse Raad is terug te kijken via npo.nl/start.

De Terugreis is een productie van het Nederlandse Hazazah Pictures in coproductie met Umami, de EO en het Belgische Menuetto Film. De Terugreis wordt volgend jaar door de EO uitgezonden op televisie. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*