Jan Slagter (Omroep Max): Aanzienlijk minder geld naar sport

Nu de publieke omroep voor een bezuiniging van 100 miljoen euro staat is het tijd voor een herbezinning op de uitgaven aan sportprogrammering. Dat zegt voorzitter Jan Slagter van Omroep Max in een interview met Spreekbuis.

Hoeveel de publieke omroep uitgeeft aan sportrechten is een goed bewaard geheim, maar het gaat om miljoenen. Mede tot ongenoegen van de commerciële omroep, omdat de NOS in de onderhandelingen vaak overbiedt. De NPO zou in de visie van Slagter aanzienlijk op sport kunnen beknibbelen door zich te beperken tot het uitzenden zeven of acht topevenementen, zoals WK, EK, Oranje en de Tour de France. ‘Al die andere wielerwedstrijden hoeven dan niet’, zo vindt hij. Een deel van de topsport zou overgedragen kunnen worden aan de commercile omroep onder voorwaarden dat de wedstrijden wel worden uitgezonden op het open net.

Verder ziet de Jan Slagter mogelijkheden om het financiële gat te vullen door de bijna gratis reclame voor goede doelen in STER-tijd te vervangen door betaalde commercials, advertenties toe te staan op internet, door te bezuinigen op de NPO en de overhead op omroepen.

‘Als ik aan de knoppen mocht zitten heb ik zo honderd miljoen bij elkaar, zonder dat we bezuinigen op programma’s’. In het interview pleit hij voor een meer verzoenende houding in Hilversum, als het gaat om de discussies over grensoverschrijdend gedrag. ‘Wat ik voel is regelrechte haat’, zegt hij. ‘Als mensen struikelen is het ook belangrijk elkaar weer overeind te helpen’, zegt hij columnist Ibtihal Jadid van de Volkskrant na.

Over de manier waarop de Raad van Toezicht van WNL is opgetreden in de kwestie Huisjes heeft Jan Slagter geen goed woord over. Door steeds van standpunt te veranderen en de problemen zo lang te laten voortduren is het volgens Jan Slagter voor Bert Huisjes in de praktijk lastig om nog terug te keren.



Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*