EO-platform DIT wint prestigieuze Prix Italia 

Internationale jury lovend over integrale aanpak om echte gesprekken te faciliteren.

DIT, het journalistieke platform van de EO heeft de prestigieuze Prix Italia gewonnen in de categorie Digital Factual. DIT werd eerder geselecteerd uit een shortlist en stond in de finale samen met projecten van de Zweedse en Franse publieke omroep. De internationale jury is lovend over de integrale aanpak en de ‘slimme manieren waarop mensen worden samengebracht en zo een breed publiek weet te bereiken.”

De jury en andere deelnemers aan de Prix Italia waren onder de indruk van de aanpak van DIT. Bij het platform van de EO staan het publiek en het verhaal centraal. Het platform is vorig jaar opgericht en bestaat uit verhalen en content uit de verschillende journalistieke titels van de EO. Zo wordt radio- en tv-content vertaald naar online en wordt er ook unieke content voor dit platform gemaakt gericht op de doelgroep.

Iedereen welkom
Jan-Pieter Kos, adjunct-hoofdredacteur journalistiek van de EO: “Chi non risica non rosica – Italiaans voor wie niet waagt, wie niet wint! DIT heeft in Turijn een prestigieuze internationale prijs gewonnen voor een gewaagd idee. Anderhalf jaar geleden zijn we een schier onmogelijke uitdaging aangegaan om een platform te bouwen waar het gesprek tussen verschillende perspectieven de basis is. Alle bezoekers zijn welkom, niet alleen links, rechts of rechtdoorzee – maar iedereen. Die gesprekken tussen alle lagen en perspectieven in een samenleving worden (mede door secularisatie, individualisering en algoritmes) schaarser – en als ze gevoerd worden, steeds feller. Met deze Prix Italia hopen we dat onze missie om mensen elkaar te laten ontmoeten – hoe verschillend ze ook zijn – nog dichterbij komt.”

Liveshow
De Prix Italia werd uitgereikt in Turijn. EO-projectleider Jacob de Vries presenteerde het platform en idee, waarna de jury het inititatief tot winnaar van de categorie Factual uitriep. De awarduitreiking werd ook live uitgezonden door de Italiaanse publieke omroep Rai. De internationale jury bestond uit acht leden uit verschillende landen. Juryvoorzitter Kåre Poulsen van de Deense publieke omroep DR prees DIT voor het hoge niveau van online publieksbetrokkenheid: “DIT weet verhalen te creëren waarbij de gebruikerservaring centraal staat. Het platform brengt op slimme manieren mensen samen op veilige online omgevingen en bereikt een breed publiek.”

Over het platform DIT
DIT is het journalistieke platform van de EO dat mensen uitnodigt om mee te doen aan gesprekken over actuele onderwerpen. Het biedt een plek waar meningen maar vooral ervaringen worden gedeeld en waar mensen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in discussie kunnen gaan. Het platform werkt samen met verschillende EO-programma’s zoals Dit is de Dag (NPO Radio 1), Dit is Tijs (NPO 1) en Dit is de Kwestie (NPO 2), waardoor verhalen op meerdere kanalen (radio, tv, online en social media) te volgen zijn. Vertrekpunt is hierbij altijd het verhaal, de verschillende perspectieven hierop en de bijdrage van de community aan het onderwerp.

Eerder dit jaar won DIT al een zilveren Dutch Interactive Award (DIA). Nu heeft het platform ook internationaal erkenning gekregen met de winst van de prestigieuze Prix Italia.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*