Luistercijfers week 40: Top drie ongewijzigd, Radio Veronica profiteert nog steeds niet van komst Gerard Ekdom

Het moet toch onrustig beginnen te worden op de Basisweg in Amsterdam waar Radio Veronica en Mediahuis binnenkort gevestigd zit: Gerard Ekdom zorgt niet voor een boost in de luistercijfers maar het station beleeft juist een dip: het zakt in zowel marktaandeel, weekbereik en luisterduur en gaat van 3,7% marktaandeel naar 3,4%.

Het ‘populaire’ hit item Dr. Pop van Gerard Ekdom is vanwege te weinig deelnemers teruggebracht van dagelijks naar wekelijks en vervangen door een nieuwsquiz met zijn nieuwslezeres. Ekdom zelf blijft vrolijk de ster uithangen door ook doordeweeks op te treden tot laat op feesten en partijen, iets wat er niet echt op duidt dat hij alles op alles aan het zetten is om het schip Radio Veronica weer vlot te trekken door genoeg te slapen en met verrassende content te komen die impact maakt en nieuwe luisteraars trekt.

De andere jock die vertrok bij Radio 10 om zijn succes ergens anders te brengen, Rob van Someren, zorgt ook nog niet echt voor een stijging in marktaandeel of luisteraars bij dat andere station van Mediahuis, 100%NL. Radio 10 herstelt daarentegen weer iets in luistertijd en dus in marktaandeel.

Grootste daler in marktaandeel (0,6% eraf) is Radio 538 dat verhuisde naar een nieuwe studio en voortaan radio mag maken in een TV studio:

50 Comments

    • Gerard Ekdom, zijn baas en een heleboel andere baasjes willen het maar niet snappen hè? Vooruit dan, nog maar een keertje:

      Beste DJ,

      Welkom in 2024. Radio speelt bijna geen rol meer in het entertainmentlandschap. Radio wordt enkel nog een beetje gebruikt door mensen die niet snappen hoe Spotify werkt. U heeft de helft minder luisteraars dan 15 jaar geleden. De mensen die nog wél naar de radio luisteren, willen eigenlijk liever dat u uw mond houdt.

      Sorry voor uw ego, maar het gaat niet (meer) om u. De mediaconsumptie is veranderd en u bewoog niet mee. Het is klaar.

    • Wat ik al voorspelde komt uit. Het is een veel te veel “wij hebben het leuk met elkaar sfeertje” en de luisteraars zijn onbelangrijk en we draaien zoveel mogelijk onbekende platen die we zelf zo mooi vinden. Kletsradio en veel nieuws, weerberichten, file informatie en nog meer geklets. En dan starten we om 7 minuten voor het hele uur de reclame in, nieuws, weer, nog een reclameblok en zo ben je een kwartier verder zonder muziek. Welke doelgroep zit daar nou op te wachten met een stationmanager van 3FM afkomstig die het maar over DNA heeft en Veronica nog verder naar beneden helpt. Je bent nooit verder dan 1 minuut van muziek, waar heb ik dat eerder gehoord? Maak vier blokken van elk drie uur en stop met dat ego gedoe.

      • Hier heb je zeker een punt. Eigengeilerij lijkt voor de luisteraar te gaan. Dat terwijl ze de talenten, middelen en naam hebben om er weer voor de luisteraar te zijn met minder ‘hoor mij nou’ anekdotes en ‘dit moet jij leuk vinden’ muziek.Het Veronicaanse radiobaasje riep ergens deze week dat het clubgevoel moet terugkomen. Dat is prima uitgangspunt, maar zorg dan dat luisteraars zich welkom voelen en zich willen vereenzelvigen met Veronica, in plaats van dat je het idee hebt dat je ‘mag’ aanschuiven bij het feestje van een paar vergrijsde radiozielen die in een groef hangen waarin ze het vooral leuk met elkaar lijken te hebben. Het is niet zo moeilijk mensen. Gewoon weer teruggaan naar de basis met nederig opstellen, niet de luisteraar muzikaal willen opvoeden en strakke spreeks in plaats van infantiele blaatradio. Wordt wakker voordat jullie baasjes het worden. Nu hebben jullie nog de regie als ‘club’, ik voorspel bij nog een maand of twee onveranderd doorgaan, niet meer. En dat spijt mij voor Nederland.

  1. Drie superstars die zogenaamd een clubje willen vormen met de luisteraars, maar de luisteraar trapt er niet in: Geer, Rob en Wout zijn vooral met zichzelf bezig en dat hoor je. Om sympathiek gevonden te worden moet je ook sympathiek zijn, en dat voor deze drie grote jongens verdomd lastig. Gerard maakt een hele matig ochtendshow, Rob is vooral z’n eigen nieuwe hitjes en door aan het drukken en Wout in on en off air een draaaaaak van een kerel. Verder is een programmaleider die niks kan en of durf en zijn Marisa, Sander, Frank Hartjes zeer beperkte radiomakers die vooral lekker aanmodderen en / of uitgetypte teksten oplezen.

    • Ik heb hier niets aan toe te voegen. Met minkukel van der Goes heb ik (online) ook eens iets raars meegemaakt. Het is iemand die precies weet tegen welke mensen hij aardig moet doen en tegen welke mensen niet. Een eerste klas lul.

  2. 1 tip goud van oud uurtje korter marisa naar het weekend gerard tot 10 uur niek vd Brugge goud v oud carolien koffie zetten studio schoonmaken of lekker hellemaal weg ,echt een grote irritatiefactor waardoor mensen niet meer luisteren naaar de bonanza frank v ellende lekker naar de zondagavond laat , en lisanne bronkhorst op de plek van frank v ellende, die kans verdient ze wel

  3. Een collega van me probéért wel naar Veronica te luisteren, maar de Veronica-app op zijn telefoon knalt er na een paar tellen steeds uit.

    Dan schakelt hij toch maar terug naar Gerard Ekdoms vorige werkgever.

  4. De mensen luisteren naar een zender omdat ze de gedraaide muziek leuk vinden. Niet voor die over het paard getilde deejays

  5. OMG Ekdom daalt naar 2,7 in 2049…wat zullen ze balen van deze aankoop bij Mediahuis..en wat zal Gerard balen dat hij niet gewoon bij Radio10 is gebleven, maar ja…4 ton meer per jaar is natuurlijk wel lekker. Kijken of geld gelukkig maakt. Kom je je bed uit voor 2,7

  6. Ik luister voornamelijk tussen 18.00 en 19.00 naar Veronica, Top 40 hit-archief. En op vrijdag het programma van Rob Stenders, Pup40 of zoiets…..En dat allemaal voor de goeie muziek die gedraaid wordt, voornamelijk uit mijn jeugd.

  7. De jaren 90 is niet mijn decennium en dus luister ik deze week bewust ook naar andere stations dan Radio 2 waar nu de week van de jaren 90 halverwege is. Ik luister nu ook niet veel naar Radio 2 omdat ze sec alleen maar plaatjes draaien, dus zonder enige interactie-franje, spelletjes of items. Voor velen hier dus een zegen, maar ik hou van radio met praatjes.

    Maar nu. Nu luister ik naar Wout en Frank vanwege hun rubriek (voor twee weken), Biecht ie of liegt ie en vertellen Gerard, Wout en Frank afwisselend een sterk verhaal en moet de luisteraar raden of het waar of niet waar is. Wie het goed heeft krijgt 200 euro.

    ‘T is maar een spelletje, maar zonder de week van de jaren 90 op Radio 2 had ik ’t laten passeren. Ik vraag me af of de week van de jaren 90 volgende week voor hogere, of lagere luistercijfers zorgen voor Radio 2 …

    • Precies dat……En vorige week waren ze eigenlijk al bezig met die jaren 90s week, het promoten daarvan en de stemlijst…..Ik heb ook niks met de muziek uit dat decennia, vreselijk…..En daarom mooi dat er programma’s zijn zoals Wout en Frank, en Stenders op vrijdagavond.

  8. Ik luister al vanaf maandag naar de Top 90’s op NPO Radio 2 en vindt het een feest der herkenning met leuke annekdotes en interavtie met de luisteraars. Wat betreft Ekdom, die was in zijn laatste maanden op de grootste zender van Nederland al niet meer te pruimen met zijn eeuwige woordgrappen, zodanig dat nieuwslezeres Carmen Verheul er ook tabak van had. De Gerard vindt vooral zichzelf heel erg leuk en lijkt in niets meer op die gedreven en goeie dj uit zijn NPO 3FM tijd en beginperiode op NPO Radio 2.

    • Ekdom was op z’n best in de 3fm periode….Denk aan de shows met Michiel Veenstra (Veenstra, Veenstra) Ekstra weekend en de Freaknacht met Giel Beelen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

  9. Er bestaat hier redelijk veel antipathie jegens meerdere dj’s van Veronica. Ik vind het prima klinken. De muziek is goed, de dj’s ervaren en vermakelijk. Het marktaandeel van Ekdom blijft misschien nog achter, maar hij zit er nog niet heel lang. Time will tell.

    • Ja jij vindt het prima en die andere 3% vindt dat ook.
      Maar daar win je de oorlog niet mee. Daarvoor betaalt Mediahuis geen 21 miljoen euro voor dat FM kavel. Door 3FM een beetje na te doen. Dat is geen Veronica DNA.

  10. Dat Veronica niet stijgt heeft denk ik ook voor groot deel maken met hun huidige FM kavel wat niet overal goed ontvangen is wat Patrick hier al is eerder heeft aangekaart

  11. Lisanne heeft een heerlijke vibe van 5:00 tot 6:00 en daarna begint de ellende. Hiervoor ging Lisanne lekker door kwam er een dj bij en liep alles door.

    Gerard heeft infantiele spelletjes en spelletjes zijn niet zijn kracht. Zijn kracht is achtergronden bij de muziek en een onbekend plaatje draaien.
    Om de boel te redenen, zou ik Lisanne gewoon lekker van 5:00 tot 8:00 laten draaien. Dan van 8:00 tot 12:00 Gerard met Marissa, iemand die in ieder geval weer woord geeft en focus op muziek en geen aanstellerij en spelletjes. Dan middag uurtjes wie je maar over heb, dan 2 uurtjes Rob zonder Carolien. Dan middagshow Nick van der Bruggen. Frank en Wout zijn nog vervelender dan Gerard. Snap echt niet dat Veronica die heeft binnen gehaald. De avond is wel prettig als ik af en toe luister.

    • Hier gaat die pas om 6.00 aan. Ik pruim het schreeuwmeisje tussen 4.00-6.00 echt niet. Dat linkse gepeupel op een muziekzender, gauw afscheid nemen van deze activiste.

  12. Als Veronica slim is maken ze blokken van 3uur dat lunch programma van Sander voegt niks toe. Ekdom 6/10 10/13 Niek of Rick Marisa of iemand anders het mooiste zou zijn als Dennis ruyer dit weer voor zijn rekening neemt. 13/16 Stenders.

  13. We zullen het nooit zeker weten, maar ik snap al vanaf het begin niet dat ze alle ballen op Veronica hebben gezet. Wat hadden 100%NL en/of SLAM! kunnen bereiken met die investering?

  14. Ik ben afgehaakt bij de Nederlandse fmzenders. Vaak meegemaakt dat ik tijdens een ritje van Dalfsen naar Zwolle geen enkele keer muziek hoorde. Rondom het hele uur alleen maar reclame, nieuws, de dj.
    Ik luister daarom alleen nog naar internetradio.
    Momenteel luister ik vaak naar Radio Monique.

  15. Ik ben afgehaakt bij de Nederlandse fmzenders. Vaak meegemaakt dat ik tijdens een ritje van Dalfsen naar Zwolle geen enkele keer muziek hoorde. Rondom het hele uur alleen maar reclame, nieuws, de dj.
    Ik luister daarom alleen nog naar internetradio.
    Momenteel luister ik vaak naar Radio Monique. Ik ben 69 jaar!

    • Inderdaad erg leuk als je kamper bent of thuis zit met een uitkering. Wat een paupermuziek…echt voor de meest laag opgeleiden in dit land.

  16. Merel?

    Het is niet alleen Frans Bauwer (met alle respect) ofzo. Ook Het Goede doel of euh… Wim Sonneveld. Ik zou je graag uitdagen tot een ontdekkingstocht op Spotify ofzo.

    Een opleiding zegt trouwens niets over iemand zijn intellect…

    • Heel Sterren.nl bestaat uit luisteraars met de meest lage sociale- of welstandsklasse. Ik denk dat daar zeker een verband in zit tussen de muziek die deze doelgroep wel begrijpt (alleen Nederlandstalig), want anders wordt het te moeilijk. Maar geeft verder niets Merel. Voel je vooral niet aangevallen, het geeft verder niets.

  17. Het is allemaal de zelfde eenheidsworst.
    Elk station draait elk uur 1 of 2 grote hits uit de 80’s en de rest van het muzikale deel wordt op elk station gevuld met min of meer de zelfde niet onderscheidende actuelere muziek.
    De talks tijdens drive time zijn allemaal het zelfde, elk half uur lachen we door het nieuws heen. Tussendoor een spelletje en bellen we met iemand die een onderzoekje heeft gedaan of we voeren een nietszeggend gesprek met een bekende of een wannabe.

  18. Hoe betrouwbaar is dat luisteronderzoek eigenlijk?? Zeker net zo betrouwbaar als de peilingen van Maurice de Hond?! Ik geloof er geen hout van! Dus er wordt meer geluisterd naar E-power dan naar Veronica?? Ik heb nog nooit van E-power gehoord! Ik denk trouwens dat NPO Radio 1 veruit de meeste luisteraars heeft.

    • Als je heel goed nadenkt dan kun je eigenlijk zelf al weten dat geen peiling eigenlijk betrouwbaar is. Veel mensen volgen en praten er over in allerlei sectoren. Bij de politiek en de media zijn ze er vooral dol op. Het is allemaal gebakken lucht. Net als die peilingen van Ipsos bij de verkiezingen. Wist je trouwens dat Ipsos een dochter onderneming van de WEF is? Toevallig he

  19. Heerlijk de jaren 90 week bij Radio 2. Wel jammer genoeg weer heel halfslachtig. Doe het dan ook echt de hele week, ook s’avonds en in het weekend. Doe gewoon een TOP 1000 van volgend jaar en maak er een 80’s & 90’s of 90’s en 00’s week van. Dat werkt denk ik beter voor de luisteraar dan alleen 90’s.

  20. Ik blijf lekker maar Radio 10 luisteren.
    Of Ekdom er zit of een ander dat boeit me niet.
    Het gaat om de muziek.

    Overigens ben ik wel blij dat het programma Zomertijd daar weg is.
    Die flauwe grappen was ik meer dan zat.

  21. Heerlijk luisteren nu naar het laatste uur van de week van de haren negentig. Heerlijke zender. En die Eckdom……tja ,laat ik het daar maar niet over hebben. Egotripper top.

  22. De Nederlandse etherradio is al jaren ziek. Daarom luisterde ik voordat er internet was naar Studio Brussel, dat toen nog een rockzender was. Nu alleen nog internetradio, vaak Pinguinradio met 59 minuten per uur muziek, of een gouwe ouwe stream met geen of weinig onzinnig gewauwel van egotrippende dj’s.

  23. Heerlijk luisteren nu naar het laatste uur van de week van de jaren negentig. Radio 2 .Heerlijke zender. En die Eckdom……tja ,laat ik het daar maar niet over hebben. Egotripper ten top.

  24. Radio Veronica is hét Yorin FM van dit decennium.

    Gaat frontaal uitlopen tot een flop.

    100% NL hét RTL FM van nu.

    Mediahuis en RTL hebben dus 1 ding gemeen, grootse namen binnenhalen , een marketingstrategie inzetten tot de tonnen in euro’s en management denken.

  25. Ik ben bij het luisteren van radio eigenlijk vooral afgehaakt bij die debiele hoeveelheid reclame. Af en toe probeer ik het nog eens maar dan ben ik na hoogstens 15 minuten alweer afgehaakt.

  26. Ach jongens wakker worden
    Ik ben van 67 en heb de radio
    Nog gekend toen het nog gezellig was djs die nog wat normaal plaat an en af kondigde en ook de soundprossing trapt de muziek zo hard de ehter in dat er geen diepe
    Meer in de muziek ook ben ik van mening de de radio en tv en andere media al zijn over genomen door de reclame eikels die alles verkloten
    En dat word steeds erger daar word je kotsmisselijk van .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*