Spaanse overheid begint met uitdelen van hoge boetes aan kijkers van illegale IPTV

Spanje is begonnen met het uitdelen van zware boetes aan mensen die illegale televisie (pirate TV) kijken. Dit komt voort uit striktere handhaving van de wet op auteursrechten, waarbij zowel aanbieders als gebruikers van illegale IPTV-diensten aangepakt worden. Het gebruik van deze illegale diensten is wijdverspreid in Spanje.

Naast Spaanse gebruikers maken ook veel buitenlandse inwoners, waaronder Nederlandse pensionado’s, gebruik van deze illegale diensten om toegang te krijgen tot internationale zenders. Het aantal Nederlanders dat één of meerdere huizen bezit in Spanje wordt geschat op 150.000 tot 180.000. Het aantal Nederlanders dat is geëmigreerd wordt geschat op 55.000. Deze groep maakt vaak gebruik van deze IPTV-abonnementen om Nederlandse televisie te blijven volgen, wat hen nu ook kan blootstellen aan forse boetes. De Spaanse autoriteiten richten zich steeds meer op het bestraffen van zowel de aanbieders als de gebruikers van deze piratendiensten.

Op 31 mei 2024 werd een Nederlandse expat in Spanje gearresteerd op beschuldiging van het leiden van een illegaal IPTV-netwerk ter waarde van €5,5 miljoen. Het netwerk bood 14.000 klanten ongeautoriseerde toegang tot tv-kanalen en streamingdiensten.


Lees ook:

5 Comments

  1. Ze moeten die kijkers niet pakken maar de verspreiders van IPTV. Maar dan wens ik ze veel succes, want dat is vechten tegen de bierkaai want waar er 1 ‘uit de lucht’ wordt getrokken, komen er 10 andere voor terug. De kijkers moet je niet pakken. Vraag me af hoe ze dat willen doen. Er zijn belangrijkere zaken die aangepakt dienen te worden lijk me dus dit lijkt me een enorme storm in een glas water.

  2. er is maar 1 oplossing,

    1 Europe en 1 systeem voor televisie rechten en dan kunnen alle zenders on heel de Eu bekeken worden, landsgrenzen maakt dan niet meer uit.
    Radio geldt dit al je kan Europa wijd overal luisteren naar welk zender dan ook, ongeacht de lands grenzen.

  3. Maak gewoon mogelijkevdat skydeutseland of Movistar of skyiereland beschikbasr voor heel,Europa te Kunne aboneer,zo verkomje piratery

  4. “Het aantal Nederlanders dat één of meerdere huizen bezit in Spanje wordt geschat op 150.000 tot 180.000. Het aantal Nederlanders dat is geëmigreerd wordt geschat op 55.000. Deze groep maakt vaak gebruik van deze IPTV-abonnementen om Nederlandse televisie te blijven volgen”

    Ha, lekker, het en masse criminaliseren van een groep medelanders. De groep medelanders die in principe gewoon gratis naar Nederlandse televisie via internet zou moeten mogen kijken, maar ja, geografisch afbakenen van je rechtengebied mag nog gewoon in Europa. Ondanks vrij verkeer van mensen en goederen.

    Bovendien vraag ik me af in hoeverre er van auteursrechtenschending gesproken kan worden wanneer Henk en Sjaan aan de Costa del Playa del Spanja naar Nederland 1 zitten te kijken, terwijl ze via hun belasting, gewoon betaald in Nederland, al kijk- en luistergeld afdragen, wat indirect de auteursrechtengelden voor het gekeken product zijn. Ze blijken alleen maar bereid om nog meer geld voor die TV uitzending te betalen, terwijl ze er al voor betaald hebben, of er al voor de auteursrechten betaald is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*