Einde van radiotijdperk Hofstede

Na meer dan vijftig jaar radio maken in Hofstede Oud-Bussem, een voormalige modelboerderij op de grens van Naarden en Bikbergen, is afgelopen vrijdag een einde gekomen aan deze rijke geschiedenis. Sinds 1971 bood de boerderij onderdak aan radiostations zoals Radio Noordzee Internationaal en later aan 100% NL, Slam!, Sublime en Radio Veronica. Het gebouw, waar legendarische dj’s als Jan van Veen en Ferry Maat ooit programma’s opnamen krijgt een andere bestemming.

Het gebouw werd ook bekend door de gezegde Strengholt Holding, dat een een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse muziek- en mediacultuur. Het bedrijf, opgericht in 1928 in Amsterdam door A.J.G. Strengholt, begon als boekenuitgeverij en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdige onderneming met onder andere een muziekuitgeverij, platenlabels, multimedia-uitgeverij en een IT-marketingbureau. Een van de meest bekende onderdelen van het concern is de in de jaren zestig opgerichte muziekuitgeverij, platenlabel en mediaproductiebedrijf. Dit deel van Strengholt kwam in de jaren zeventig in de schijnwerpers door de betrokkenheid bij Radio Noordzee en de vermeende rol in de TROS Top 50, die van 1 juni 1978 tot 21 november 1985 op Hilversum 3 werd uitgezonden.

Naast de muzikale geschiedenis, speelde het pand een rol in het MH17-onderzoek, waarbij onderzoekscollectief Bellingcat kantoorruimte kreeg aangeboden. Het pand wordt binnenkort getransformeerd tot kantoren voor investeringsmaatschappij Dasym, waarmee een tijdperk wordt afgesloten.

(foto Ferry Maat bij Hofstede)

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*