Kritische kamervragen over evaluatie Commissariaat

Verschillende politieke partijen hebben tijdens een schriftelijk overleg op 25 september 2024 kritische vragen gesteld over de beleidsreactie van minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap inzake de ZBO-evaluatie van het Commissariaat voor de Media. Het overleg vond plaats naar aanleiding van een evaluatie van onderzoeksbureau KWINK Groep, die werd uitgevoerd over de periode 2018-2022. De evaluatie bevatte kritische opmerkingen over het functioneren van het commissariaat, vooral op het gebied van strategisch toezicht en het meten en rapporteren van prestaties.

Het rapport concludeerde dat het Commissariaat voor de Media tijdens de evaluatieperiode slechts ten dele doeltreffend was. Een gebrek aan strategische richting en onvoldoende monitoring werden als belangrijke oorzaken genoemd. Hierdoor verzamelde en analyseerde het commissariaat onvoldoende relevante informatie om de effectiviteit van zijn eigen toezicht te waarborgen. Daarnaast werd kritiek geuit op de doelmatigheid van de organisatie, mede door inconsistente rapportages over kritische prestatie-indicatoren (KPI’s).

  • GroenLinks-PvdA vroeg om een duidelijke visie op de toekomstige rol van het Commissariaat voor de Media, gezien de veranderende mediamarkt en de opkomst van nieuwe omroepen. Zij drongen aan op het gebruik van een breder juridisch instrumentarium om toezicht te kunnen houden.
  • VVD uitte zorgen over de huidige toezichtstrategie en vroeg minister Bruins of hij vertrouwen had in de aanpak om problemen met KPI’s en de algehele strategie op te lossen. De VVD drong daarnaast aan op verbetering van de samenwerking tussen het commissariaat en het ministerie van OCW.
  • BBB stelde vragen over de governance binnen het Commissariaat voor de Media en uitte kritiek op het feit dat het niet is gelukt om de voorzitter ook operationele leiding te laten geven. Ze spraken zich daarnaast uit tegen de oprichting van een aparte toezichthouder voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

In zijn brief van 10 september 2024 gaf minister Bruins aan dat het commissariaat al stappen heeft ondernomen om de toezichtstrategie te verbeteren. Hij wees erop dat het commissariaat in februari 2024 een nieuwe toezichtaanpak heeft gepubliceerd, waarin wordt ingezet op een proactieve en risicogestuurde benadering van toezicht. Ook wordt er gewerkt aan een strategie voor de periode 2025-2028 waarin duidelijke doelen worden geformuleerd.

2 Comments

  1. Het commissariaat voor de media is toch die organisatie waar alle radiostations aan moeten betalen voor toezicht, maar die geen toezicht rapport kunnen overhandigen omdat ze, blijkbaar, geen toezicht houden.

  2. Ergo de radio station s moeten als ze in de ether uitzenden ook nog eens Toezichtkosten betalen aan de RDI /EZ.
    Alleen in Nederland.
    Dubbel genaaid zit beter.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*