Patrick Kicken: Ondanks hun torenhoge luistercijfers gaat de programmering van NPO Radio 2 na de Top 2000 weer op de schop

[BLOG] Heerlijk toch, dat verknipte, verouderde omroepsysteem waar de NPO nog altijd mee worstelt. Zeker op radiogebied blijft het een gepuzzel en geharrewar om de programmering nog enigszins fatsoenlijk te krijgen en de omroepen tevreden. Die omroepen kunnen ‘intekenen’ op een tijdslot met een goed voorstel (lees: een deejay die NPO audiobaas Jurre Bosman en diens knecht Peter de Vries ook bevalt). Nu zijn er nogal wat mensen weggegaan dit jaar en dat moest natuurlijk tijdelijk worden opgevangen. Per januari lijkt de invulling dan officieel te worden, met hier en daar wat veranderingen. Aangezien door de NPO niet aan de luisteraar gevraagd wordt wie of wat hij of zij het liefst zouden willen horen, door bijvoorbeeld een enquete of onderzoek, geef ik hier maar vast wat voorzetjes. En jij kan dan eronder je ei kwijt.

Laten we beginnen met het overschot aan vrouwen bij NPO Radio 2. Ja dat punt is nu wel gemaakt, ook vrouwen horen thuis op de radio. Maar geen twee achterelkaar zoals nu op vrijdagmiddag het geval is. Annemieke en Evelien van twaalf tot vier, bij de commerciëlen werd letterlijk taart gegeten toen dit zo in gang werd gezet. Over talent valt te twisten, dat Evelien de Bruijn het prima doet als producer, sidekick en Hart van Nederland presentatrice: eens. Maar voor een plek in de dagprogrammering mist ze gewoon het talent en de vlieguren. Ik hoor haar laatst letterlijk aan het einde van het uur appjes voorlezen van luisteraars met als tekst ‘leuk dat je Calling Elvis van Dire Straits weer draaide’. Next level luchtverplaatsing die hooguit alleen doorgestuurd moet worden naar de muziekredactie. Dus zet Evelien toch lekker ergens in het weekend, liefst ’s avonds, met een voorgeproduceerd programma vol Wikipedia feitjes zodat het geen kwaad kan.

Overigens hebben we ná Evelien in het weekend ‘Martine in de Middag’ voor de EO, nog zo’n heerlijke combinatie. Sky Radio scoort ontzettend goed in het weekend en ik weet wel waarom. Op die plek hoorde ik laatst Niels Hoogland als vervanger en die is ook al besmet met het ‘informatie over de bassist en de artiest en de concerten in Amerika’ virus. Hou toch op met al die feitjes, je bent geen popprofessor, maak toch gewoon radio en pak het gevoel van het moment. Wie dan de plek van Evelien moet gaan invullen overdag? Nou dat lijkt me logisch, de vers gehaalde Daniël Lippens. De deal met Tim op ’t Broek voor 2 lijkt afgeketst aldus zijn X account dus kan Morad weer mooi zijn oude uren in de avond gaan doen, dit keer voor Powned. Een omroep die toch ook eens kritisch moet gaan kijken naar de man die al jaren klinkt als een versleten autoband: Ruud de Wild, die nog net de moeite doet om in de microfoon te praten maar dan houdt het wel op met de motivatie.

Wie dan op de plek van Ruud de Wild? Nou dat lijkt me evident: Rob Stenders. Het lijntje met Powned baas Florent Luyckx ligt er, het bevalt hem overduidelijk niet meer bij Radio Veronica sinds hij geen baasje meer mag spelen en de verhuizing van de studio naar Fort Knox in Amsterdam heeft hem het laatste duwtje richting de uitgang gegeven. Voor de rest nog iets? Nou het zou NPO Radio 2 sieren als ze het nieuwe jaar hun publieke taak weer eens gaan oppakken in plaats van zich te gedragen als commercieel station met staatssubsidie. Dus niet de ene hitlijst na de andere, niet alleen maar oldies draaien maar gewoon eens wat risico’s durven nemen. Dat is niet miljoenen pompen in zusje Blend, een R&B station maar proberen een verbindende factor te zijn in de maatschappij door onderwerpen aan te kaarten die leven. NPO Radio 2 is nu toch vooral de zender voor blank Nederland met een bovenmodaal inkomen dat zich vooral druk maakt over de volgende vakantie en of de spaarcentjes nog safe zijn. Lekker voor de adverteerder maar dit kan en moet allemaal veel inclusiever. Dan maar een paar procentpunten minder in marktaandeel maar je vervult zo wel je publieke taak voor de hele Nederlandse bevolking en blijft niet de marktverstoorder in een radiolandschap waar de commerciëlen keer op keer het nakijken hebben.

Patrick Kicken

55 Comments

    • Ik zou het Top 2000 dossier wel doen maar misschien moeten ze het doen op de manier zoals Erik de Zwart dat al jaren doet met hettop 40 hit dossier. Ieder uur een stukje uit een Top 2000 en daaruit een aantal liedjes uit de verschillende decennia aan popmuziek draaien. Dat maakt het interessant. En dan Martine ten Klooster dit laten presenteren. Voor Muziekcafé zou ik Corné Klijn neerzetten en van 18-20 uur Ferry Maat met de Soulshow. Kunnen ze de oude Tros jingles weer afstoffen en aanpassen naar AVROTROS…..

  1. stenders in de middag bij Radio2 zeker met die irritante Caroline er bij nee bedankt zet dan maar eddy keur neer die maakt er tenminste nog iets unieks van. Laat stenders nou gewoon solo mooi muziek programma maken beetje intro’s pakken verhalen vertellen geef stenders desnoods nog extra tijd stip der bij dat hij weer radio kan maken met fred.

      • maar heet geen siebelink van mij achternaam hahaha 🙂

        heb afgelopen dagen ok erg genoten toen niek het programma overnam zat snelheid in lekkere muziek enzo dan zit toch te denken dat ken stenders ok. en ik zelf het het Duo stenders en siebelink erg sterk !

  2. De ochtend op Radio 2 staat als een huis. Met JW staat op en Aan de slag kunnen ze nog jaren vooruit. Het lunch programma met Annemieke zal blijven, het luistert lekker weg, en er hoort nu eenmaal een vrouw overdag in de programmering. Paul Rabbering zit goed tussen 14 en 16 uur, maar daarna begint de ellende. Wat je zegt over Ruud de Wild klopt als een bus, totaal ongeïnteresseerde radio maakt hij. Zet daar van 16 tot 19 uur Daniël Lippens neer, met Evelien als sitekick. Van 20 tot 22 uur Morad, en laat Emmely de dag afsluiten. Rob Stenders terughalen is mogelijk. Maar zou je dat nog willen als NPO Radio 2? Het is de beste radiomaker van Nederland, maar bij elke scheet die hem dwars zit is hij ziek of veroorzaakt hij een conflict. Het weekend van Radio 2 kan volledig op de schop, het lijkt wel of ze daar aan de top hun luisteraars in het weekend niet al te serieus nemen.

    • Na Rabbering (waar ik me soms ook aan kan ergeren, hij promoot teveel de jaren 90s….Vreselijk) zet ik liever Veronica aan. Wout en Frank mag ik graag naar luisteren, jammer dat ze bij 2 weg zijn gegaan (weg gegekaapt door Stenders) 🙂

      • Radio 2 heeft ‘de mazzel’ dat ze een golden retriever trouwe groep fans heeft. Na alle verhuizingen maken er daar redelijk wat jocks middelmatige dertien in een dozijn radio. Evelien, Martine, Thomas, Evert, Desiree en Carolien maken een programma die ook bij een betere regionale omroep niet boven zouden drijven. En toch blijft die zender redelijk overeind. Het verdwijnen van Rob, Frank, Wouter etc heeft relatief weinig impact gehad. 20-49 doet 2 niet echt mee. Daarbuiten wel. En dat is een prestatie met alle oldies concurrenten.

        • Radio 2 leeft in mijn beleving in een fase die 3FM ook gehad heeft: na een heel creatief succesvolle periode met hoge luistercijfers een aanhang die is blijven luisteren vanwege “gemak”. Op het werk stond 3FM op omdat je daarmee eigenlijk iedereen wel te vriend hield, maar dat kwam voornamelijk omdat er niemand durfde/wilde zeggen dat-ie eigenlijk liever ergens anders naar luisterde.

          En toen kwam er ineens een besef dat er andere leuke stations waren, dat ging men met elkaar delen met tot gevolg dat de luistercijfers in elkaar stortten omdat het “hondstrouwe-publiek-kaartenhuis” omviel.

          Tenzij Radio 2 niet heel snel de zaak op de rit krijgt gaat dat met 1, 2 jaar ook met hen gebeuren.

      • Vroeger had je nog een kort programma dat door Alfred van de Wege gepresenteerd werd genaamd Halverwege. Als dat nou eens terugkomt dan is dat gaatje ook weer opgevuld.

  3. De headline belooft feiten, maar de inhoud zijn slechts suggesties van jouw kant: wat weet je concreet wie er op de schopstoel van Radio2 zit of welke jocks aan het solliciteren zijn, Patrick?

    Het verbaast me trouwens dat Van Inkel niet naar Veronica is gegaan, hij past naadloos in die lineup

  4. snap de haat/ongenegenheid ri Ruud de Wild niet, maakt al jaren een programma waar alles in zit: een lach een traan, politiek, maatschappelijk betrokken thema’s; luister al jaren met veel plezier, elke dag weer, en als er ene invaller… ene Eddy Keur er zit blijft het plezier niveau op hetzelfde, aldien dan niet hoger

    • Je hoort toch wel dat Ruud er helemaal geen zin meer in heeft. Is niet meer drive time show die hij jaren heeft gemaakt. Hij heeft er geen zin meer in, dat kan natuurlijk maar, dan is het tijd om plaats te maken voor iemand anders.

  5. Ieder zichzelf respecterend commercieel merk of bedrijf zou bewust om reclamezendtijd op publieke omroepen heen moeten gaan en helemaal geen euro die kant uit moeten sturen. Immers…hoe verhoud een commercieel verhaal zich tot publieke omroep en hoe zou een commercieel merk of bedrijf het vinden als de overheid in hun markt verstorend optreedt? Dit zouden commerciëlen als collectief beter moeten uitleggen aan de markt. Marketeers die dan nog steeds dom doorgaan met hun campagnes via publieke omroepen, zijn dan niet meer te redden en hun functie in een commercieel bedrijf onwaardig.

    • Kerel dan moet je bij de politiek zijn, met name VVD/CDA, die hebben de gemengde finaciering voor de PO bedacht. Dus bij de partijen die van alles een markt maken.

      • Volkomen eens met de opmerking van Erwin. Op het werk staat soms Qmusic Limburg aan i.p.v. NPO Radio 2. Ieder uur dezelfde platen en dan die reclame blokken. Horendol wordt je ervan. Nee dan luister (en kijk) ik (en vele anderen) liever naar de NPO

  6. @Patrick
    Er zijn kijkcijfers van individuele tv programma’s, zijn die er ook van de individuele radio programma’s? Het lijkt mij interessant of er luisteraars afhaken of juist de radio aanzetten voor een bepaald radioprogramma.

  7. Stenders gaat niet weg bij Radio Veronica, kan daar lekker zijn ding doen en samen met Ekdom op vrihdag is een programma wat steeds beter wordt. Tel daarbij zijn pup up 40 en hij zit daar prima!!!

    • Vindt Mediahuis dat ook? Zolang Veronica rond 3.5% blijft hangen moet er geld bij. Ik geef het nog een paar maanden, dan moet het roer om. DPG stapt Joe uit de grond en dat scoort wel.

      • Mediahuis vindt dat zeker niet. Die willen winst maken en het de investeringen terug verdienen. Dan zullen ze eerst van het rommelige oldies format af moeten stap en van Veronica weer hitradio station maken. Anders gaat het nooit lukken.

  8. “…en blijft niet de marktverstoorder in een radiolandschap waar de commerciëlen keer op keer het nakijken hebben.” Het is niet meer 1989, met alleen Radio 3 en op woensdag als de EO uitzond iedereen massaal naar Radio 2 ging met Veronica. Zou me meer zorgen maken om de macht van Talpa en die 2 Belgische mediabedrijven, zeker met dit kabinet. Wees blij dat er (nog) keuze is, hoewel ze veel hetzelfde maken. Lijkt er eerder op dat regels voor commerciëlen niet streng genoeg zijn, nu er zo’n charlatan als Joost Zuurbier aan de haal gaat met een schaars FM-pakket.

  9. Stenders helemaal niet naar Radio 2, hij kijkt wel beter uit. Kom je weer bij de NPO met hun linkse/woke profileringen. Daar heeft Stenders een broertje dood aan tegenwoordig. En dat de deal met Tim afgeketst zou zijn begrijp ik niet, hij past daar nu toch prima. Van het ultra linkse KINK naar het ultra linkse Radio 2, ik zie een ‘link(s)’…

    • Zo links dat Kink (uit geldgebrek?) als nieuws de koppen van de Telegraaf voorleest en NPO omroepen heeft als Ongehoord Nederland, Powned en WNL (welke leugen zal Dilan Y. van de VVD daar vandaag weer presenteren?).

  10. Patrick, waar maak je uit op dat Tim niet naar Radio 2 komt? De tweet waar jij naar verwijst gaat over Alfred Lagarde. Stenders lijkt bij Veronica nu toch zijn draai opnieuw gevonden te hebben. Met name die Pup40, echt zijn ding. Zal alleen weggaan als er ingegrepen wordt door de bazen van Mediahuis…

    • Precies !!……En Veronica moet gewoon blijven zoals het nu is, veel Goud van Oud muziek en vooral niet teveel hedendaagse muziek, het moet géén 538 worden…..Luister graag naar de Pup40 van Stenders, goed in elkaar gezet.

      • Dat vinden jij en ik leuk bij Veronica maar daar gaat Mediahuis geen geld mee verdienen. Ze zullen dus heel snel van koers moeten wijzigen en er misschien nog wat dj’s uit moeten gooien waaronder Sander en Frank.

  11. Een technisch punt wat je nog niet genoemd hebt Patrick en waar ik me al jaren aan erger, ook bij Radio 3 trouwens, is dit: het blok met reclame/nieuws/reclame op het hele uur duurt véél te lang. In minuut 57 begint de reclame, dan een veel te lang nieuwsblok, dan weer reclame, eerst nog een jingle en dan op 7 over het hele uur als je geluk hebt hoor je weer eens muziek. Bij de commerciële concurrentie zijn ze dan al halverwege de 2e plaat van het uur. Elk uur valt tien minuten weg door dit gedoe. En dan moet het gekwebbel van de DJ nog beginnen.

    En ja, nu komt er een betweter zich melden met ‘ja maar die commercielen als je daar alle reclame optelt’ – ja we weten al dat die zenders geen uitgebreide staatsbijdrage krijgen en in tegenstelling tot de NPO wél flinke bedragen voor hun frequenties op moeten hoesten en dan nog niet 100% landelijk te ontvangen zijn. Dat hoef je niet nog een keer te melden.

    Linksom of rechtsom: dat blok op het hele uur bij de NPO duurt veel en veel te lang. Een programma van een uur duurt op Radio 2 en Radio 3 in werkelijkheid maar 50 minuten. Schaf om te beginnen die verplichte nieuwsberichten op alle zenders op het hele uur maar eens af. Korte nieuwsitems overdag en maximaal twee minuten ’s avonds is meer dan genoeg. Het is al helemaal uit den boze om een liveconcert daarvoor te onderbreken.

    • Jij niet alleen, vooral tijdens de Top 2000 valt het op. Daarom vind ik de nachtelijke uitzendingen beter dan overdag, juist door die 10 minuten aan ‘gebrabbel’ door reclame/nieuws/reclame …

  12. Ruud de Wild kan beter verwijderd worden van de radio. Dus na Radio 2 beter niet
    meer terugkeren op de radio. Ga maar schilderen.
    Tot 14.00 uur is prima dan:
    Stenders van 2 tot 4.
    Eddy Keur elke dag van 4 tot 6
    Corne Klein van 6 tot 8 en Daniel Lippens van 8 tot 10
    En van 10 tot 12 Paul Rabbering.
    Nachtprogramma:Non Stop muziek.

    • Nee dat heb ik nooit opstaan. Vroeger wel Veronica Vintage in de auto totdat DAB weer eens overhoop gegooid moest worden en ik het niet meer kon ontvangen, zit buiten de zenderdekking. En thuis luister ik vaak naar het échte Veronica oftewel Radio 192.

  13. Dat er een en ander gaat veranderen bij Radio 2 zal ook worden ingegeven dat ze op een budget van nu 10,5 miljoen in 2025 8 ton moeten bezuinigen. Ik heb daar niets op Spreekbuis over gelezen. 3FM wordt ook gekort net als Radio 5 en NPO Klassiek. Radio 1 krijgt er fors geld bij en tikt volgend jaar maar liefst 48 miljoen aan, een stijging van bijna 5 miljoen. Ook Blend krijgt er geld bij.

    Dus …

  14. Dat gehamer op Ruud is vervelend. Die man maakt een vermakelijk programma dat ook scoort. Patricks smaak niet, kennelijk. Eddy Keur wel. Maar als er bij Radio 2 één programma is dat niet scoort, geldt dat voor Eddy Keur. 30 procent luisteraars kwijt na Evelien op vrijdagmiddag.

    Pieter

    • Totale onzin 30% luisteraars kwijt op vrijdagmiddag. Eddy is zeer geliefd onder de Radio 2 luisteraars. Dit komt niet alleen bij Patrick vandaan.

  15. Stenders kan prima in de middag, maar dan wel met Fred & Jelmer graag.

    Eddy Keurbaas dan op de vr, za & zo tussen 16 e 19 (stap af van dat achterlij ke tot 18 uur model beetje jaren 80 programmeren is dat)

    Qua avondprogramma’s van PowNed en BnnVara kunnen ze prima jongvolwassenen aanspreken.

    En je hebt als NPO BV zo de overall koppositie nr. 1 te pakken, en weet je dan ga ik nog luisteren ook.

    NPO Radio 2 – is powered by the fiscus of the Dutch people.

  16. De Wild heeft een goed team, Gijs Hakkert produceert en afwisselend zijn Vivienne van den Assem, de vrouw van Jim Bakkum en Bridget Maasland goede sidekicks die het testosteron een beetje relativeren, ik mis Evie Hansen wel. Ik zet de radio echt bewust aan als Ruud draait, bij Eddy heb ik dar minder

    • helemaal mee eens, ook het praat dat Ruud de Wild er geen zin meer in zou hebben; ik hoor het niet, terwijl ik elke dag luister.

      heb het idee dat bepaalde criticaster niet of weinig luisteren en voornamelijk hun eigen wens en gedachte hier neer zetten

    • Met je eens dat Ruud wel de betere sidekicks heeft dan Eddy. Vooral Vivienne en Bridget doen het top.

      Winston en Irene hebben niets te zoeken op Radio 2.

  17. Het zijn allemaal radionerds die het bovenstaande schrijven Kickie. 99% van de Nederlanders is dat niet, die zetten gewoon de radio aan. Ze horen leuke muziek waarbij af en toe gezellig wat gezegd wordt. En of het Jan, Piet, Klaas of Marie is die praat, dat maakt ze niet uit. Sterker nog: ze horen geen verschil.

    • Dat ben ik met je eens.
      Het gaat om de muziek die gedraaid wordt.
      Maar als je van die deejays hebt die zich zelf graag horen praten dan wordt het erg vervelend om naar te luisteren.
      Denk aan bijna alle deejays van 538 maar zeker ook Ruud de Wild.

  18. Bij het horen van Annemiek gaat de knop om naar Joe. Bloednerveus word ik van haar. Ik denk dat Stenders goed bij npo2 past, maar die rusteloosheid (of beïnvloeding van iemand)? dat het weer tijd wordt voor iets anders want dat zit hem in de weg. Ik zou graag Jeroen en Rob samen horen, maar dat is nostalgie.

  19. Dat programmering wordt opgefrisy ondanks het succes nu is opzich misschie de reden van succes. We laten het zo want het gaat goed lijkt me juist niet de “Kicken methode”.

    En oke, je hoeft geen popprof te zijn maar wat “wistjedatjes..dat een DJ iets weet over een artiest zegmaar…Wel een beetje dosseren.

    Zonder reclame was de “staatsteun” ws nog hoger. Een reclame vrije zender dat zou ideaal zijn maar dat kost wat….meer.

    Bij Langs de lijn wordt alles onderbroken als er een doelpunt wordt gemaakt;

    Vb; “Honderde doden in Ga….o we gaan naarde Kuip want er is een doelpunt…”

    Laat dan het journaal zitten. Toch?

    Leuk he, zo meedenken met die zenderbazen bij de NPO.

  20. Niels Hoogland, tsja..is ook nooit wat geworden (rampplan Veronica) vriendje met Mineboo en loopt nu weer z’n zakken te vullen bij Talpa. Beetje interessant doen, maar ondertussen loopt iedereen met een grote boog om hem heen. DJ’s moeten niets van hem hebben. Logisch.

  21. Offtopic: Een opmerkelijk nieuw radioevent bij MNM over een week radiomaken zonder de tijd te kennen. De uitleg staat op de site: https://www.mnm.be.

    Het klinkt als een spel wat Qmusic zou bedenken. Gaan we dat ook in Nederland terugzien? Zo ja, waar?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*