AVROTROS verkoopt tijdschriftentak aan Bindinc

De publieke omroep AVROTROS heeft bekendgemaakt dat het de uitgeverij Holland Media Company (HMC) verkoopt aan de Hilversumse uitgeverij Bindinc. Bij HMC, een volledige dochter van AVROTROS, worden onder andere de tv-gidsen TrosKompas en TV Krant gemaakt. De NVJ heeft ervoor gezorgd dat hierbij de sociale regeling Publieke Omroepen van toepassing zal zijn, zelfs al is de bewuste regeling in juli dit jaar verlopen.

Volgens AVROTROS lopen de inkomsten bij de gidsen al enkele jaren terug, wat de verkoop noodzakelijk zou maken. Volgens het Commissariaat voor de Media mogen omroepbladen alleen worden uitgegeven als zij winstgevend zijn. Door de verkoop en de daaropvolgende integratie bij Bindinc. zouden kosten moeten worden bespaard om de winstgevendheid van de bewuste tijdschriften te behouden.

HMC telt op dit moment 25 werknemers. Volgens de directie van de omroep zal de verkoop en de daaropvolgende integratie bij Bindinc., arbeidsplaatsen gaan kosten. Het is nog niet officieel bekend hoeveel werknemers bij HMC en Bindinc. boventallig zullen worden verklaard. Naar verwachting zal het echter een tiental werknemers betreffen.

Bij Bindinc. worden al langer tv-gidsen gemaakt. Zo geeft het bedrijf onder andere AvroBode, KRO Magazine, Mikro Gids, NCRV-gids, TVFilm, de Binge-app, Gids.tv en TVgids.nl uit. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de Gouden Televizier Ring, de jaarlijkse publieksprijs voor tv-programma’s en -presentatoren. Saillant detail: AVROTROS als KRO-NCRV en de uitgeverij DPG Media hebben de aandelen van Bindinc. in handen (respectievelijk 25%, 50% en 25%).

De NVJ is vanaf het begin in contact geweest met de redactieraad van HMC en de ondernemingsraden (OR) van zowel HMC als Bindinc.. Ook is de NVJ in gesprek geweest met de directie van AVROTROS, wat tot gevolg heeft gehad dat de sociale regeling Publieke Omroepen gegarandeerd van toepassing is verklaard op de overname. Zowel AVROTROS als Bindinc. vallen onder de bewuste sociale regeling. Volgens beide directies is het voornemen om de verkoop van HMC per 1 januari 2025 een feit te laten zijn.

Bron: NVJ

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*