‘Ik hoop dat je nu begrijpt waarom ik weg moest bij ON!’, zegt Arnold Karskens in reactie op de publicatie deze ochtend in de Volkskrant, waarin aandacht wordt besteed aan racistische uitingen op social media van Gert Jan Mulder, lid van de raad van toezicht bij Ongehoord Nederland. Karskensziet er een bevestiging in van zijn gelijk: de omroep is afgegleden en zijn strijd tegen racisme en anti-semitisme heeft hem zijn kop gekost, zo luidt zijn overtuiging.
Mulder is sinds drie jaar toezichthouder bij Ongehoord Nederland. De Volkskrant stelde vast dat hij de afgelopen jaren in tweets sprak van ‘vuile vieze smerige tering klote moslims’, ‘tiefus moskeeën’ en ‘tering soepjurken die Nederland zouden bedreigen’ en van ‘kakkerlakken’ in Den Haag, de ‘fascisten’ bij het Openbaar Ministerie en de ‘hoernalisten’ in de media, die hiervoor verantwoordelijk zouden zijn. ‘Een enkele keer leek Mulder openlijk te flirten met het nazisme. In 2015 twitterde hij bij een foto van een joodse begraafplaats die met hakenkruizen was beklad; ‘Goed gedaan van die jongens en meisjes’, aldus de Volkskrant. Voorzitter Harm Beertema wilde niet inhoudelijk reageren. Hij deed dat wel op X: ‘Er lijken sterke subversieve krachten aan het werk om ons onmogelijk te maken’.
Raad van Toezicht niet op één lijn
Vorige week verklaarde de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland, Bauke Geersing, in een interview met Spreekbuis dat ‘naar zijn beste weten’ alle directe lijnen met PVV en Forum voor Democratie zijn verbroken, een ontwikkeling die hij toejuichte. Antisemitisme binnen de omroep zou beperkt zijn tot ‘een foute grap van een jonge jongen’. De Volkskrant omschrijft Gert Jan Mulder evenwel als de onzichtbare godfather van radicaal-rechts met korte lijntjes naar de PVV, geldschieter, adviseur en lijstduwer voor Forum voor Democratie. Het beeld dat de krant schetst van Mulder past niet in het vorige week door Bauke Geersingbeschreven wensbeeld van een omroep die volgens journalistieke normen wil opereren en hoor en wederhoor hoog in het vaandel heeft staan. Bauke Geersing was nog niet beschikbaar voor een reactie.
Mulder is de sloper van rechts
Arnold Karskens reageert wel: ‘Mijn verzet tegen het groeiende antisemitisme werd niet in dank afgenomen. Zeker niet door Mulder. Dit probleem leeft breder dan die ene jongeling (waar Geersing naar verwees)’. Karskens herhaalt wat hij ook de Volkskrant liet weten: ‘Mulder heb ik leren kennen als een ijdele en zeer manipulatieve persoonlijkheid. Hij doet zich voor als allemansvriend van Rechts Nederland, maar heeft een duidelijke eigen agenda: de maatschappelijke beweging van FVD steunen. Om de macht te grijpen bij Ongehoord Nederland bedient hij zich van leugens, schuwt hij geen enkel middel om mij in een kwaad daglicht te stellen en benoemt hij vriendjes en vriendinnetjes op belangrijke posities. Door hem is omroep ON! verworden van een brede rechtse omroep tot een nihilistisch clubje waar antisemitisme vrijbaan heeft. Mulder is niet de Peetvader van Rechts, maar de Sloper van Rechts’.
UPDATE :
Reactie Bauke Geersing op Volkskrant-publicatie
De opvattingen van Gert Jan Mulder, lid van de raad van toezicht van Ongehoord Nederland, zijn privé-meningen en hebben niets van doen met dat waar de omroep voor staat. Dat zegt Bauke Geersing, voorzitter van de raad van bestuur van Ongehoord Nederland in een reactie op een publicatie in de Volkskrant van vandaag. De krant citeert een aantal tweets van Mulder uit de achterliggende jaren met een racistische en antisemitische inslag.
Geersing neemt geen afstand van Mulder, maar geeft toe dat die een eigen manier van uitdrukken heeft die tot onbegrip kan leiden. ‘Hij kiest ervoor om op een cynische manier dingen te beschrijven. Dat is niet mijn wereld, maar er bestaat geen relatie tussen hoe Mulder zich uitdrukt en of dat ook de opvattingen van ON zouden zijn. Daar is geen sprake van’. Volgens Geersing moet er vrijheid zijn bij leden van de raad van toezicht om zich op een eigen manier uit te drukken. In de werkrelatie heeft hij niets gemerkt van antisemitische gevoelens of islamofobe opvattingen, zegt hij. ‘Dat is een rode lijn die niet overgestoken kan worden’.
In de raad van toezicht bestaat overeenstemming over hoe ON zich moet ontwikkelen. ‘Dat is een verschil met hoe het was, zonder rechtstreekse lijnen met politieke partijen. We zijn een nieuwe fase ingegaan. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er gezocht wordt naar mogelijkheden om ON toch nog een spaak in het wiel te steken. Nadat eerst geprobeerd is ons uit het bestel te duwen omdat de programmering niet zou deugen of wegens onvoldoende bereidheid tot samenwerking wordt er nu geprobeerd om ons opnieuw in zo’n discussieveld te trekken. Geef ON nou heel even de tijd om straks met een nieuwe hoofdredacteur te gaan doen wat er in onzer missie staat’.
lees ook:
Geef als eerste een reactie