Personeelsbestand van NPO afgelopen 10 jaar met ruim 62% gegroeid

Het aantal medewerkers bij de NPO is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Volgens de jaarverslagen van de NPO groeide het personeelsbestand van 315 fte in 2013 naar 511 fte in 2023, een toename van ruim 62%. Deze aantallen betreffen uitsluitend de overkoepelende NPO-organisatie en niet de afzonderlijke omroeporganisaties die bij de publieke omroep zijn aangesloten.

Oorzaken van de groei

De groei in het personeelsbestand van de NPO kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken is centralisatie en de toenemende aandacht voor digitalisering en online content. De NPO heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in digitale platforms, zoals NPO Start en NPO Luister, om het publiek beter te bedienen via nieuwe kanalen en technologieën. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een grotere behoefte aan specialisten op het gebied van IT, data-analyse en digitale productie.

Daarnaast is de NPO meer gaan investeren in de productie van eigen content en het versterken van haar journalistieke en maatschappelijke rol, waarbij extra personeel is aangetrokken om deze ambitie te ondersteunen. Ook de veranderende wet- en regelgeving rond media en publieke omroep heeft een rol gespeeld. Het voldoen aan striktere eisen rondom transparantie, diversiteit en duurzaamheid vraagt om meer mankracht binnen de organisatie. De NPO heeft ook te maken met een toenemende vraag naar administratie en controle, onder andere om verantwoording af te leggen over de publieke middelen die aan de organisatie worden toegewezen.

Bron: Jaarverslagen van de NPO 2013-2023

21 Comments

    • Wat toevallig dat dit bericht naar buiten komt, precies op het moment dat die onderhandelingen lopen?

      Volgende berichten:

      – Omroepen hebben eigen vermogen van tientallen miljoenen, opgebouwd vanuit gemeenschapsgeld
      – Prijs mediaproducties in 5 jaar met 80% gestegen, productiehuizen rekenen zich rijk

      Maar eigenlijk zou het moeten gaan over het feit dat deze aangekondigde gedwongen sanering een politieke oorzaak heeft en niet een inhoudelijke.

      De afgelopen 15 jaar is er al 500 miljoen bezuinigd op de NPO.

  1. Dus… de NPO heeft nu bijna twee keer zoveel mensen nodig als tien jaar geleden om televisie en radio uit te zenden? Toen werkten we prima zonder een legertje data-analisten en digitaliseringsexperts. Blijkbaar is er een hele kantoortoren aan extra mensen nodig om ons te vertellen wat we al wisten: dat we gewoon tv willen kijken en radio willen luisteren.

    We overleefden het prima met minder mensen; dat kan nu ook wel.

      • Is de NPO dan zo goed bezig op het gebied van digitalisering en online content? Zoveel mensen voor aangenomen blijkbaar maar, de NPO loopt al jaren lang achter de feiten aan op het gebied van digitalisering en aanbieden van online content. Voor zo’n grote organisatie met zoveel medewerkers is er bar weinig online content, zijn het vaak verkeerde programma’s waar een online versie van komt en zouden ze al lang en breed een online platform voor jongeren moeten hebben i.p.v. 3FM en NPO3 in huidige vorm voor jongeren. Wat ze overigens in de praktijk merendeels niet zijn en waar het gros van de jongeren ook helemaal geen gebruik van maakt, laat staan dat ze deze zenders kennen. De NPO heeft een aardige online slag voor jongeren te maken. Eigenlijk al een verloren zaak want ze zijn hiermee ruim 10 jaar te laat.

        • Heel veel content staat op de sites van de afzonderlijke omroepen. Het wordt heel voorzichtig wat toegankelijker en overzichtelijker gemaakt op de NPO-platforms maar er moet echt gestreden worden tegen de schotten van de omroepen.

          • Ja het werkt volledig langs elkaar heen. Omroepen denken in een verzuild systeem maar de consument is en denkt al heel lang helemaal niet meer zo. Het gevolg is dat de content voor de consument te veel is verspreid op allerlei sites dat het niet gevonden word. De NPO/omroepen proberen op een verkeerde manier en met de verkeerde programma’s naar online te krijgen.

            Daarnaast heb je nog het belachelijke systeem dat omroepen moeten inschrijven voor tijdslots. Dat de NPO dat later weer gaat veranderen. Tel daar bij op dat er een aantal mensen bij de NPO zitten die totaal niet kunnen programmeren. Het is niet alleen een kwestie van peogramma’s in een schema zetten, er komt veel meer bij kijken. Het is echt een vak dat begint met mensenkennis hebben. Dat hebben veel mensen niet en meestal managers zeker niet.

            Het is dus overal een puinhoop bij de NPO. De kijker ziet door de bomen het bos niet meer. Dat zie je wel aan de kijkcijfers.
            De kijker/luisteraar staat niet op 1 bij de NPO maar de organisatie zelf en de omroepen vinden dat het om hen draait. Ook de kijker/luisteraar is daar maar bij zaak.

            De tijd van verzuiling is al heel lang voorbij. De verschillende omroepen dus volledig achterhaald. Daar moeten we gewoon van af en dat zou al een hele bezuiniging zijn. Daarna moet er een hele nieuwe structuur en zender/online indeling komen.
            Het beste is omdat door een extern iemand te laten doen. Net als dat jaren geleden succesvol gebeurd is met de alle Belgische publieke zenders.

  2. Dus de npo moet in de jaren tachtig blijven hangen? Niet meegaan in de tijd. Misschien is het interessant om dit met buitenlandse PO,s te vergelijken?

    • Als je dat gaat doen blijkt dat we een van de goedkoopste PO’s van Europa hebben.

      Bezuinigingen zijn vooral een middel van rechtse politici om een te kritische PO te straffen.

      • De NPO moet zeker niet worden afgeschaft maar, ze moeten ook geen geld verspillen. Nu moeten ze dus bezuinigen en dan moet je goed kijken waar je gaat bezuinigen en niet zomaar zeggen we doen er een zender af en we kopen het voetbal niet meer. Dat is te makkelijk. Feit is wel dat er te veel mensen werken binnen de omroepen en de NPO die helemaal nergens voor nodig zijn. (is bij veel bedrijven. Met name heel veel baasjes die totaal overbodig zijn en langs elkaar heen werken of helemaal niet zo veel doen behalve een beetje vergaderen, rondlopen meelachen. Hebben eigenlijk geen idee hoe wat ze nou eigenlijk precies moeten doen. Of pretenderen dat ze er verstand van hebben maar dat hebben ze helemaal niet. (Remco van Westerloo) Alleen niemand durft ze dat te zeggen. We kennen ze allemaal wel dit soor types. Het kost alleen maar geld en je hebt er voor de medewerkers en het uiteindelijke product niets aan. Als ze er niet zouden zijn dan zal alles gewoon doordraaien en zelfs beter. Het omroep geneuzel en de NPO die te veel macht heeft gekregen. Het werkt allemaal langs elkaar heen. Baasje houden zich stil en los niet echt dingen op uit vrees dat ze eruit geschopt worden. De hele structuur binnen de NPO en omroepen moet op de schop en dan kun je goed bezuinigen. Dat kan het beste door iemand van buitenaf gedaan worden.

      • Als je de publieke omroep met de BBC of VRT vergelijkt is die idd een van de goedkoopste. Maar dan moet je er wel bij zeggen, dat de NPO bakken aan reclame-inkomsten heeft en dat de BBC en VRT (nagenoeg) reclamevrij zijn.

      • dit klopt niet en is een valse werkelijkheid. In werkelijkheid zit Nederland in de middenmoot. Het punt is dat een aantal omroepen in Europa ook de regionale omroepfunctie heeft en daar dan mee vergeleken wordt. Maar de VRT, RTBF, RTVE, Rai en zo nog een hele trits omroepen heeft de regionale omroepfunctie die in Nederland apart is gezet en waar nog eens 190 miljoen in omgaat.

    • Jij wou beweren dat ze níet in de jaren 80 zijn blijven hangen? We hebben nog steeds al die afzonderlijke omroepjes – elk met hun eigen directie, administratie, clubgebouwen enz. Ze weten nog steeds geen eenduidige programmering te brengen, de radiozenders 1, 2 en 3 zijn nog steeds een ratjetoe, ze weten de jongeren niet te bereiken en zonder Omroep Max zouden ze voor 60+ óók niets interessants uitzenden.

      Maar goed, in bijvoorbeeld Duitsland is het bij de NPO aldaar nog erger. Ik kijk al vele jaren via de satelliet en de programmering daar is hetzelfde als 30 jaar geleden. Elke dag ziekenhuissoaps, dierentuinprogramma’s, kletsprogramma’s, op feestdagen films met Heintje, Tatort, docu’s over het derde rijk of de DDR, kookprogramma’s met vrouwen van middelbare leeftijd en schlagermuziek met Andy Borg. En bij de BBC moet alles zo woke mogelijk zijn, dat is echt niet meer te harden.

      Ook daar kijkt de jeugd allang niet meer naar lineaire tv en die komen echt nooit meer terug. Ze kunnen de NPO beter omdopen in OLP-TV: Open Lucht Museum televisie.

      • Qua digitale content wordt er volgens het persbericht veel geinversteerd. Wat dat betteft denk ik dat de npo met haar tijd mee gaat. Ze maken een inhaalslag. Denk ik.
        Wat het omroepstelsel betreft ja…dat is nederland. Ieder clubje wil een eigen partij, omroep enz. Dat zie je ook qua hoeveelheid politieke partijen. Als ik het in mijn hoofd zou halen een omroep op te richten voor middelbare vrouwen met maat XL… dan had ik hem.
        Incl. Politieke partij en krant.

        Thats Nederland.

        • @Madelief Er word wel in digitaal geïnvesteerd maar op de verkeerde manier en de verkeerde programma’s. Al gaat audio beter dan tv moet ik zeggen.

    • madelief heeft gelijk je moet meegaan met de tijd als bv de bcc in personeelsbeleid. veel beter echt geloof me echt daar gaat het geweldig.
      Om transperant te zijn zijn extra fte nodig opdat de een de ander kan kan controleren en doorgeven aan weer een ander die dat dan weer doorgeeft aan weer een ander.
      ikvind het nog kap dat ze eruit komen met het legertje aan genre managers en netmanagers want dat is echt werken tot je er bij neervalt zo druk. die maken uren jonge jonge. heb wel eens gehoord hoe de videomanager vergaderd met een giga tafel vol met talenten het kan niet op daar en een wand met splitscreens waar ook allemaal close ups op staan van zeeeeeeeeer belangrijke mensen die ook wat te melden hebben.
      ik vind het ook meegaan met de tijd en dan is nou eenmaal de consequentie dat er veel kwalitatief zeer kundig personeel nodig is daar heeft madelief wel een punt. Daar kan een beetje particuliere ondernemer,dat is iemand die eigen geld in zijn eigen onderneming steekt echt nog iets van leren. Die komen kijken bij het nob hoe zij dat doen met zo weinig personeel zo’n organisatie aan de gang houden.petje af. Heb je je wel eens afgevraagd wat remco van westerloo allemaal moet doorstaan om npo 1 een beetje kwalitatief te programmeren? Dan weer Max dan weer Kroncrvc dan weer bnnvara en die komen allemaal langs met een koffertje vol zeeeeeeeeeeeeeer mooie programma’s. vindt je het gek dat je daar wat fte’s voor nodig hebt. Al die rotzooi moet bekeken worden en de volgend fte geeft dan door aan remdo oké of ruk en de volgende gaat dan bellen met de conference room of die vrij is want het hele leger genre manager moet het wel goedkeuren. pfffff…. wat een rotooi daar wat een onkunde!±

  3. De toename is fors, maar met een dragende onderbouwing. Neem het punt van de groei van de centralisatie. Dat betekent dat banen(groei) van de omroepen naar de NPO zijn gevloeid, broekzak-vestzak. En ik verzet me steeds meer tegen het frame dat de hele omroep een veel te dure organisatie is. Hoogwaardige televisie (en radio) kost veel geld en we geven al minder uit dan het buitenland. De omroepen zullen niet verdwijnen en dat is de prijs voor de pluriformiteit en de noodzaak van een sterke en centrale NPO.

    • Dit is idd wel wat stemmingmakerij. Voor een goed beeld moet je verder de jaarverslagen van alle omroepen van de laatste 10 jaar bekijken. Hoeveel mensen werken daar meer of minder.

  4. Omroep is misschien geen dure organisatie vergeleken bij andere landen om ons heen. Feit is wel dat er bezuinigd moet worden. Niet mijn idee.

    De omroepen zullen uiteindelijk zeker wel gaan verdwijnen. Het instandhouden van de afzonderlijke omroepen is helemaal geen noodzaak om een sterke publieke omroep te hebben. Ach meneer heeft het mode woordje pluriformiteit keurig overgenomen zoals kan ie weer lekker mee praten met de andere schaapjes in het sprookjesbos. Terwijl je het alweer bij het verkeerde eind hebt .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*