Het aantal medewerkers bij de NPO is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Volgens de jaarverslagen van de NPO groeide het personeelsbestand van 315 fte in 2013 naar 511 fte in 2023, een toename van ruim 62%. Deze aantallen betreffen uitsluitend de overkoepelende NPO-organisatie en niet de afzonderlijke omroeporganisaties die bij de publieke omroep zijn aangesloten.
Oorzaken van de groei
De groei in het personeelsbestand van de NPO kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Een van de belangrijkste oorzaken is centralisatie en de toenemende aandacht voor digitalisering en online content. De NPO heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in digitale platforms, zoals NPO Start en NPO Luister, om het publiek beter te bedienen via nieuwe kanalen en technologieën. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een grotere behoefte aan specialisten op het gebied van IT, data-analyse en digitale productie.
Daarnaast is de NPO meer gaan investeren in de productie van eigen content en het versterken van haar journalistieke en maatschappelijke rol, waarbij extra personeel is aangetrokken om deze ambitie te ondersteunen. Ook de veranderende wet- en regelgeving rond media en publieke omroep heeft een rol gespeeld. Het voldoen aan striktere eisen rondom transparantie, diversiteit en duurzaamheid vraagt om meer mankracht binnen de organisatie. De NPO heeft ook te maken met een toenemende vraag naar administratie en controle, onder andere om verantwoording af te leggen over de publieke middelen die aan de organisatie worden toegewezen.
Dan weten we nu waar het bezuinigingsmes in moet snijden..
Dus… de NPO heeft nu bijna twee keer zoveel mensen nodig als tien jaar geleden om televisie en radio uit te zenden? Toen werkten we prima zonder een legertje data-analisten en digitaliseringsexperts. Blijkbaar is er een hele kantoortoren aan extra mensen nodig om ons te vertellen wat we al wisten: dat we gewoon tv willen kijken en radio willen luisteren.
We overleefden het prima met minder mensen; dat kan nu ook wel.
Dus de npo moet in de jaren tachtig blijven hangen? Niet meegaan in de tijd. Misschien is het interessant om dit met buitenlandse PO,s te vergelijken?