“Goede lezers van het radionieuws zijn je betrouwbare filter. Er is veel waardering voor het nieuws op de radio.” In het nieuwe boek ‘Goed Nieuws’ geeft nieuwslezer Hannelore Zwitserlood (43) samen met radio collega Eline Maarse (39) een uniek kijkje achter de schermen van het radionieuws.
Bloopers tijdens het lezen van het radionieuws in overvloed. Hannelore Zwitserlood vroeg het aan collega’s uit het vak, maar kan zelf ook genoeg eigen voorbeelden noemen. Bijvoorbeeld die keer dat ze het nieuws moest lezen terwijl een radio-dj een striptease-showtje opvoert voor haar nieuwsleeshok. Of een kriebelhoest tijdens de uitzending. En dan doorlezen alsof er niets gebeurt. Samen met Eline Maarse interviewde ze 30 bekende radiocollega’s voor ‘Goed Nieuws’. Open en eerlijke gesprekken zoals ze het zelf noemen. Uit een wereld die onbekend is voor mensen buiten de radio en bekend staat van ‘elleboogwerk om net die ene baan te bemachtigen’. Over gênante situaties, met ontboezemingen en radioachtergronden van bekende stemmen. Mannen en vrouwen, maar met een accent op vrouwen van het radionieuws. Want dat is wat beiden graag zien. Meer vrouwen bij de radio.
De radiocollega’s die in het boek aan het woord komen, zijn niet zomaar gekozen. Het zijn bekende radiomakers met klipklare meningen over vrouwen bij de radio, vriendjespolitiek of jaloerse collega’s. Ze komen met hun verhalen terug in een van de achttien hoofdstukken die het boek telt.
Radiostemmen
Hannelore Zwitserlood en Eline Maarse vullen elkaar in de Hilversumse radiowereld goed aan en verdeelden voor ‘Goed Nieuws’ de interviews. Maarse was er al vroeg bezig met radio. Op 3FM was ze de vaste redacteur en producer van de ochtendshow van Giel Beelen en ze werkte als verslaggever voor andere publieke radiozenders. Zwitserlood kent een indrukwekkende carrière als nieuwslezer op bijna alle grote commerciële radiozenders van Nederland (zoals QMusic en Radio 538) en werkte voor de televisie bij RTL4. Ze heeft een van de bekendste vrouwelijke radiostemmen. Als Hannelore Zwitserlood gevraagd wordt naar haar voorbeeld hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Zonder twijfel Loretta Schrijver,” zegt ze. “Ik wilde als kind al heel erg op haar lijken en heb veel van haar geleerd. Ik keek tegen haar op toen ze voor haar televisiecarrière op de radio presenteerde en daarna begon bij het RTL Nieuws. Ze ademde nieuws en radio uit. Loretta kan het nieuws voorlezen alsof ze naast je op de bank zit en je het gewoon begrijpt. Ze mocht zeker niet ontbreken in het rijtje van sterkte vrouwenstemmen op de radio.
Maar ook Tineke de Nooij wilde ik interviewen. Ze is pionier en nog steeds actief op de radio.” Eline Maarse had ook voorkeuren voor namen in het boek. Zoals Giel Beelen, waarmee ze jaren nauw samenwerkte bij 3FM. Maarse: “Giel reageert waarom hij het belangrijk vindt dat er meer vrouwen bij de radio moeten komen. Maar het gesprek met Coen en Sander was ook heel leuk. Dat interview deden we samen. Ze vertellen waarom ze zo graag hun nieuwslezer pesten.”
Fleur Wallenburg
Ontboezemingen zijn er ook. Nieuwslezer Fleur Wallenburg van NOS-nieuws was jarenlang een bekende stem in de ochtendshow bij Giel Beelen op 3FM toen de zender nog een miljoenenpubliek had. Drie jaar geleden besloot ze plotseling te stoppen met het lezen van het nieuws in de spotlight om weer achter de schermen te verdwijnen. Maarse: “De reden van haar vertrek op de radio is nooit bekend gemaakt. In dit boek vertelt ze nu de echte reden.”
Moment
Zelf heeft Hannelore Zwitserlood ook een voor haar gênant moment meegemaakt tijdens het lezen van het nieuws op de radio. Zwitserlood: “Tijdens een uitzending waarin ik het overlijden van Prins Friso voorlas, kreeg ik een allergische aanval. Luisteraars hoorden me snikken en kuchen. Zeker met dit trieste nieuws wil je het gewoon goed doen, maar nieuwslezers zijn ook gewoon mensen.”
‘Goed Nieuws’: (over)leven in de radiowereld van Hannelore Zwitserlood en Eline Maarse is vanaf woensdag 14 november 2018 bij de boekhandel en online te krijgen.
Geef als eerste een reactie