Blog Jarco Kriek: IPTV als Robin Hood, maar is stelen van rijken wel normaal?

Ja, weer eens een blog over IPTV. Ik hoor menig lezer nu in gedachten denken of die gozer het niet eens over iets anders kan hebben? Natuurlijk. Ik zou het kunnen hebben over de goede prestaties van NPO Radio 5 maar daar heeft Spreekbuis Patrick Kicken al voor ingehuurd. Of de puinhoop bij NPO maar daar is Ton Verlind de juiste persoon voor.

De aanleiding voor mij om deze blog de schrijven is een grote Europese actie die in meerdere Europese landen heeft plaatsgevonden. Het zwaartepunt lag in Italië. Maar ook in andere Europese landen werden huiszoekingen gedaan en arrestaties verricht. En zo ook in Nederland waar vooral de politie van Rotterdam en de FIOD bij betrokken waren. Maar wat is er nu zo speciaal aan deze actie. Er zijn namelijk nu in Europese landen wekelijks actie tegen illegale manieren op naar tv- en videocontent te kijken? Het zijn vooral de cijfertjes die bij deze actie door Europol en Eurojust zijn gedeeld die de hersenen laten duizelen.

Zomaar een paar cijfertjes. Netwerk had 22 miljoen afnemers. Omzet 250 miljoen euro per maand. Dit is omgerekend 3 miljard euro per jaar. En om dergelijke bedragen te kunnen incasseren moet je echt als crimineel diverse megatransporten cocaïne vanuit landen als Colombia naar de havens van Rotterdam of Antwerpen verschepen. Niet alleen de investering in de drugs is veel groter dan het opzetten van het serverpark voor de illegale IPTV verspreiding. Ook de pakkans is veel groter. En juist dit maakt het toekomstbeeld voor providers, betaalzenders en streamingdiensten die leiden onder de populariteit van illegale televisie nog donkerder dan voorheen. De justitieorganisaties berekenden dat alleen dit netwerk al bij de legale aanbieders van abonnementen voor een omzetderving van tien miljard euro per jaar zorgde. Ja, u leest het goed……tien miljard euro! En het is niet ondenkbaar dat deze voor internetcriminelen interessante cijfers niet voor een verschuiving binnen het criminele circuit gaan zorgen. Van drugs naar IPTV. Geen Mocro Maffia meer maar Video Maffia. Technische nerds gezocht door criminelen.

Meer illegale IPTV servers betekent meer keuze voor de kijker. Meer keuze betekent meer concurrenten. En meer concurrentie zorgt voor lagere abonnementsprijzen. Dit kunnen zomaar woorden zijn uit een opinie van Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het vervolg om het cirkeltje bij illegale IPTV rond te maken komt zeker niet uit de koker van dezeoverheidsinstantie. En dat is de toevoeging dat lagere abonnementskosten voor illegale IPTV voor steeds hogere inkomstenserving bij bedrijven gaat zorgen die legale abonnementen verkopen. Dit zijn providers zoals Ziggo, KPN, Odido en Delta. Betaalzenders zoals ESPN, Ziggo Sport en Film1 en streamingdienst als Netflix, Videoland. Disney+ en Viaplay.

En aan de populariteit van abonnementen om illegaal naar films, series, sport en programma’s te kijken, lijkt vooralsnog geen einde te komen. En dit is voor sommige criminelen een ander belangrijk punt om het werkterrein te verplaatsen. De meeste Nederlanders keuren namelijk het gebruik van drugs af. Maar het kopen en gebruiken van een illegaal IPTV-abonnement vindt een groeiend aantal kijkers een hele normale zaak.De legale verkopers van abonnementen hebben het volgens hen er zelf met hoge prijzen en nog hogere prijzen door constante prijsverhogingen er zelf naar gemaakt.

Het is natuurlijk een terecht punt dat de legale verkopers een kritisch het beeld in de eigen spiegel moeten aanschouwen. En wat men in die spiegel in alle eerlijkheid kan aanschouwen dat is erger dat is te vergelijken met het Disney sprookje Belle en het Beest. Waarbij illegale IPTV de mooie prinses Belle is met de grote aantrekkingskracht en de legale aanbieders het grote loge lelijke beest. Maar dit betekent nog niet dat kijkers als een soort Robin Hood het recht in eigen hand moeten nemen. En dus content gaan stelen van de hun ogen rijke(re) providers, betaalzenders en streamingdiensten. Het zou toch een janboel worden als ieder armer persoon in Nederland maar ongestraft zou mogen gaan stelen bij een rijker persoon. Bijvoorbeeld dat de bijstandsmoeder uit de andere straat bij u voor de deur uw eigen auto jat. En dat bij aangifte er wordt gezegd ‘eigen schuld, had u maar uw loon moeten verlagen zodat u net zoveel inkomsten had als de stelende bijstandsmoeder’.

The way of no return is bij de problematiek rond illegale IPTV bijna bereikt. En iedere zal water bij de wijn moeten doen om tot een oplossing te komen. Legale aanbieders moeten abonnementen betaalbaarder maken. En de kijker moet niet voor een dubbeltje op de eerste illegale rang willen zitten. Doet men dit niet dan wordt illegale IPTV niet meer te stoppen. En wordt de onderlinge strijd om het geld van de illegale kijker binnen het criminele milieu zo groot dat binnenkort de handgranaten en explosieven niet meer bij drugsverkopers ontploffen. Maar bij de ene winkel die onder de toonbank het illegale abonnement net iets goedkoper verkoop dan de andere winkel twee straten verder.

2 Comments

  1. Dat IPTV steeds populairder wordt hebben de grote betaalzenders helemaal aan zichzelf te danken, evenals de streamingsdiensten. 15 euro voor Netflix, wil je voetbal kijken 20 euro per maand. Viaplay voor F1 17,95. Ohja op Videoland is die ene leuke serie, nog een 10tje erbij.

    En ieder jaar weer die prijzen verhogen.

  2. Het zal alleen maar groter worden en de prijzen bij streamingdiensten zie ik voorlopig echt nog niet gaan dalen voorlopig. Daar zullen eerst keiharde oplossingen voor moeten komen. Bijvoorbeeld voor providers om te komen met combipakketen voetbal/sport zodat je Ziggo/Viaplay (als die het nog lang vol gaan houden tenminste, of anders hun opvolger) en ESPN in 1 pakket zodat klanten niet meer allemaal losse abo’s hoeven af te sluiten waardoor je het als pakketprijs kan aanbieden en 1 vast bedrag per maand kan vragen wat voordeliger uitpakt voor de klant. Net zoals de Erotiekpakketten bij Ziggo en KPN, kan dat ook voor sport/voetbalzenders. Wat ook nog kan bij Viaplay is dat ze F1 en voetbal (Bundesliga en Premier League) apart gaan aanbieden in 1 voetbal pakket waardoor de prijs ook al om laag kan want voetballiefhebbers betalen nu ook voor F1 een godsvermogen terwijl ze daar misschien helemaal niet op zitten te wachten, als ik over mezelf praat. Al met al er is vast en zeker wel wat te verzinnen om prijzen omlaag te krijgen. Ik denk dat dán pas de interesse van IPTV omlaag gaat. Ik denk ook dat het name gebruikt wordt voor sportzenders en Netflix, Disney etc. maar niet voor al die andere zenders wereldwijd die je bij IPTV krijgt. Leuk hoor, TV uit de US maar denk dat dit alleen voor de liefhebbers is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*