In een tijd waarin de macht van ‘big tech’ (tech-giganten) steeds tastbaarder en de digitale wereld steeds onoverzichtelijker wordt, groeit de behoefte aan verbinding met de nabije omgeving: de veiligheid van ‘dichtbij’, de herkenning van het vertrouwde.
In onze rol als verbinder staan de regionale publieke omroepen meer dan ooit voor de uitdaging om een baken van betrouwbare informatie en veiligheid te zijn. Waar platformen als Meta en X de regels versoepelen en desinformatie vrij spel krijgt, wordt onze rol om de waarheid te dienen urgenter dan ooit.
De recente koerswijzigingen van deze platformen (of beter: van de miljardairs die er aan het roer staan) roepen vraagtekens op over de balans tussen vrijheid van meningsuiting en het beschermen van onze publieke waarden. Regulering vanuit de Europese Unie kan een kentering betekenen maar gaat ook (te) lang duren. De snelheid waarmee ongewenste beïnvloeding van democratische principes om zich heen grijpt zegt genoeg.
David tegen Goliath? Hier ligt een grote kans en verantwoordelijkheid voor de regionale en lokale journalistiek. Vanuit onze natuurlijke positie, dicht bij de gemeenschappen waarin we werken, kunnen we als geen ander verhalen vertellen die aansluiten en verbinden. Onafhankelijk, controleerbaar en zonder schadelijke boodschappen.
Naast het leveren van betrouwbare content kunnen we ook actief bijdragen aan de digitale geletterdheid van ons publiek, met name onder jongeren. Door samen te werken met partijen op het gebied van educatieve programma’s over het herkennen van nepnieuws en het veilig navigeren online, zoals het Netwerk Mediawijsheid en initiatieven als DichterbijNieuws, kunnen wij bijdragen aan een beter geïnformeerde samenleving als tegenwicht.
Daarnaast ligt er nóg een prachtige kans. Waar Musk en Zuckerberg de moderatieteugels laten vieren, hebben wij de taak (en de vrijheid) om onze inhoud te versterken op basis van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek, duiding en factchecking. In plaats van de verantwoordelijkheid alleen nog maar bij de gebruiker te leggen, geven wij vorm aan een omgeving waar de waarheid nog steeds de hoofdrol speelt.
Het volume en bereik van de techreuzen ten spijt: onze kracht ligt in onze nabijheid en verbondenheid met de gemeenschap. Laten we samen een veiligere digitale toekomst vormgeven.
Jan Müller Directeur Regionale Publieke Omroep/RPO
mooi artikel. Exact het onderwerp waar wij met onze collega’s van The Global TV Group ons veel zorgen over maken. Daarom hebben wij op 5 februari een webinar over dit onderwerp georganiseerd. Martin Andree, bekend van het boek Big Tech Must Go! is een van onze sprekers.
aanmelden kan via https://screenforce.nl/events/webinar-how-your-business-impacts-democracy-the-challenges-and-opportunities/
Die gast van de foto ken ik niet, maar ziet eruit als een publiek geld-graaier. De zoveelste.
JAAP! Medicatie. Nu.
Rot op, zwangerschapsstriem.
Verander je naam!