
Waiz Shirbaz van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), uit scherpe kritiek op Joop van den Ende’s steun voor de overname van RTL Nederland door DPG Media. Hoewel hij de zorgen van Van den Ende over de macht van Amerikaanse techbedrijven deelt, ziet hij de overname als een fundamentele misvatting die nieuwe risico’s met zich meebrengt voor de Nederlandse mediasector.
Van den Ende waarschuwde onlangs voor de invloed van techreuzen als Meta, Google en X op de democratie en media. Hij pleitte voor strengere regelgeving om onafhankelijke journalistiek te beschermen en steunde de overname van RTL Nederland door DPG Media als een manier om de positie van de Nederlandse media te versterken. Volgens Shirbaz schuilt hier echter een gevaarlijke denkfout.
Mediaconcentratie geen oplossing voor techgiganten
Het bestrijden van de macht van Amerikaanse techgiganten door middel van verdere mediaconcentratie in Nederland lost het onderliggende probleem niet op, maar creëert juist nieuwe bedreigingen, stelt Shirbaz. Volgens hem heeft DPG Media nu al een ongekende machtspositie binnen de Nederlandse mediasector. De overname van RTL Nederland zou deze dominantie verder vergroten, wat ten koste kan gaan van pluriformiteit en journalistieke onafhankelijkheid.
De NVJ-voorzitter waarschuwt dat een te grote machtsconcentratie binnen één mediabedrijf leidt tot minder diversiteit in het nieuwsaanbod, een verdere verschraling van regionale journalistiek en een verslechterde positie voor freelance journalisten en mediapersoneel. Wanneer één grote speler de tarieven en arbeidsvoorwaarden dicteert, wordt het moeilijker voor onafhankelijke journalisten om eerlijke beloningen en werkomstandigheden af te dwingen.
Shirbaz wijst daarnaast op een ander structureel probleem: de beperkte transparantie binnen DPG Media. Terwijl de titels van DPG Media bedrijven en overheden kritisch bevragen en openheid eisen, blijft de eigen financiële huishouding grotendeels verborgen. Ook is er weinig duidelijkheid over hoe het bedrijf omgaat met de enorme hoeveelheid data die het verzamelt over haar lezers en luisteraars.
Dezelfde praktijken waarvoor grote techbedrijven ter verantwoording worden geroepen, ziet Shirbaz ook terug bij DPG Media. Het is volgens hem naïef om te denken dat een nog grotere mediagigant hier immuun voor blijft. Hij roept dan ook op tot strengere regulering, niet alleen voor Amerikaanse techbedrijven, maar ook voor nationale mediaconcerns.
De NVJ dringt er bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op aan om de overname van RTL Nederland door DPG Media nauwgezet te onderzoeken. Daarbij moeten niet alleen de gevolgen voor de machtspositie van DPG Media worden geëvalueerd, maar ook de impact op journalistieke diversiteit, arbeidsmarktomstandigheden en transparantie binnen de sector.
DPG Media kan altijd een holding oprichten in Luxembourg en daar dan RTL Nederland, wat een Luxemburgs bedrijf is en DPG Media in onderbrengen.
ACM doet er veel te lang over om deze overname te beoordelen. Lijkt politiek gestuurd te worden. Wat is er nu mooier dat journalisten van DPG ook aanschuiven in RTL programma’s, in plaats van dubbele funkties. TV, radio, internet en print versterkt elkaar.
Kan daarna als tegenhanger Talpa TV en Mediahuis laten samengaan.
Hoog tijd dat de ACM deze overname verbiedt. Kwalijk dat een bedrijf als DPG overal een vinger in wilt hebben en dan tegelijk het personeels bestand wijzigt en wij, kijkers, overspoeld worden door ongevraagde reclame. Het is nu al om kotsmisselijk van te worden. Nog even en de TV gaat uit.