EU-brede film- en auteursrechten kunnen illegale IPTV verminderen

Streamingdiensten hebben steeds meer te maken met opkomende concurrentie van illegale IPTV-aanbieders, die tegen lage prijzen toegang bieden tot duizenden films, series en sportkanalen. Harmonisatie van auteurs- en filmrechten binnen de Europese Unie een effectieve maatregel zou kunnen zijn om deze vorm van piraterij terug te dringen.

Rechten per EU-land
Op dit moment worden film- en serie rechten per land verkocht, wat betekent dat het aanbod per EU-lidstaat verschilt. Ook de kosten verschillen per land. Dit leidt tot frustratie bij consumenten, die soms maanden moeten wachten voordat een film in hun regio beschikbaar is. Dit voedt de vraag naar illegale IPTV-diensten, die vaak een breder en goedkoper aanbod bieden. Als consumenten in alle EU-landen hetzelfde aanbod krijgen, is de drang om illegale IPTV te gebruiken veel kleiner. Consumenten willen immers makkelijk toegang tot content.

Belemmeringen
Hoewel een EU-breed rechtenmodel voordelen zou hebben voor zowel consumenten als streamingdiensten, is de kans klein dat dit op korte termijn wordt ingevoerd. Filmstudio’s en distributeurs verdienen nu meer door rechten afzonderlijk per land te verkopen, en ook nationale omroepen en kabelmaatschappijen zouden inkomsten kunnen verliezen. Veel landen subsidiëren via fondsen hun filmindustrie en willen controle houden over welke content beschikbaar is. Daarnaast hebben streamingdiensten nu de mogelijkheid om hun prijzen en aanbod af te stemmen op lokale markten. Een uniform systeem zou deze flexibiliteit wegnemen.

Zolang er geen oplossing komt voor de versnippering van filmrechten binnen de EU, lijkt illegale IPTV voorlopig een aantrekkelijke optie te blijven voor consumenten. Tegelijkertijd nemen handhavingsmaatregelen toe, met recente invallen bij aanbieders van illegale IPTV-netwerken in meerdere EU-landen.

4 Comments

  1. Juist het versnipperen is in mijn ogen voor een aantal gevallen de reden dat content nog te zien is voor de normale goedwillende kijker. Wanneer er geharmoniseerd wordt en voor “Europa” rechten te koop zijn, verdwijnen deze bijna onafgebroken in de zakken van grote toko’s met waar 1 doel: winst. En dus verdwijnt de content op nog meer plaatsen van vrij beschikbare platformen.

    Vaak wordt naar F1 gewezen als voorbeeld voor illegale content, maar wanneer dit Europees aangeboden gaat worden, is er maar 1 partij die er voordeel bij heeft: Sky. En dat is nu juist de partij die absoluut alleenrecht eist (en de kruimeltjes voor te veel geld nog wel wil licenseren), en waardoor landen als Oostenrijk en Luxemburg ineens verstoken blijven van de huidige mogelijkheden – en dus wordt daar illegaal kijken interessanter.

  2. Constatering: er is op dit platform verhoudingsgewijs veel aandacht voor illegale IPTV. In reguliere nieuwsmedia lees ik er zelden iets over.

    Daarbij wil ik ook een kans schetsen: laat alle publieke omroepen in Europa hun Mediatheken en livestreams voor iedereen openzetten zonder geoblocking. Veel goede dingen staan in gemist-diensten waar je niet zomaar bij kan.

    Van de Denen en Zweden kan je een groot deel kijken, van de Duitsers (zdf meer dan ard) ook. Maar van bijvoorbeeld de Belgen (vrt max) is niets terug te zien als je geen Belg bent. Dat iPlayer van BBC (geen Europa, ik weet het) voor buitenlandse klanten niet werkt is ook een gemis. Daarom kijk ik daar niets terug, terwijl ik wel kan terugkijken bij het commerciële VTM.

    Juist omdat dat allemaal met publiek geld is gemaakt zou je het kunnen delen. Met AI kan je het in elke taal ondertitelen. Een verrijking voor iedereen en het voorkomt piraterij.

  3. Voor sommige lieden is het leven simpel: alle problemen kunnen de wereld uit met meer EU. Voor Spreekbuis geldt dit blijkbaar ook voor hun obsessie IPTV en dat is mooi. Want nu het opgelost is, hoeven ze het er hier nooit meer over te hebben. Waar de EU toch maar weer goed voor is, God zij geprezen, halleluja, nooit meer IPTV. Dank.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*