Speciaal programma NPO naar aanleiding van aanslagen

15 januari 2015

Donderdag 22 januari zendt de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een circa 2 uur durend programma uit over vrijheid, gelijkheid en broederschap. Dit is woensdagavond 14 januari besloten en vanmorgen bekendgemaakt. Aanleiding zijn de recente aanslagen in Parijs. Alle publieke omroepen werken mee aan het programma. NPO Radio 1 besteedt overdag aandacht aan het thema.

Update: De presentatie zal in handen zijn van Art Rooijakkers (AVROTROS) en Eva Jinek (KRO-NCRV).

Shula Rijxman, NPO“De tv- en radiodirecteuren zijn nu druk om te kijken hoe we het programma gaan invullen en we doen dat natuurlijk in overleg met alle omroepen”, verklaart NPO-bestuurder Shula Rijxman in de rubriek Media Forum van Radio 1 programma De Ochtend.
 

“Het past bij de publieke omroep om de kloof te overbruggen, het bespreekbaar maken. En de diversiteit en veelkleurigheid van de publieke omroep gaat ons daar natuurlijk enorm bij helpen.” – Shula Rijxman, NPO

Rijxman gaf in het NPO-persbericht dat vanmorgen werd verspreid al aan dat de omroepen met het initiatief willen laten zien dat “de gebeurtenissen in Parijs bewijzen dat waarden als tolerantie en vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend zijn. Het is de taak van de publieke omroep om het belang van die waarden te laten zien door de verschillende geluiden in de samenleving een stem te geven. We laten hiermee zien dat we niet alleen toeschouwer zijn, maar ook tussen de mensen staan en de verschillende verhalen van Nederland willen vertellen.”

Op Radio 1 voegt Rijxman aan het bericht toe dat er direct na de aanslagen al over werd gesproken en dat het initiatief de afgelopen dagen verder tot ontwikkeling kwam. Presentator Jurgen van den Berg vraagt haar of Nederland twee weken na de aanslag niet Charlie-moe zal zijn. Rijxman merkt daarop op dat het de vraag is of je het alleen bij Charlie en de aanslagen moet houden of het breder moet trekken. 

“Tolerantie heeft blijvend onderhoud nodig”, voegt Rijxman toe. “We moeten de opvattingen en de angsten tegen het licht houden. (…) Ik denk dat we een groot voorrecht hebben om dat in alle vrijheid te kunnen doen. We moeten tegelijkertijd goed uit elkaar houden wat terechte en onterechte angst is, de waarheid en de leugen. Ik denk dat dat veel meer de invalshoek zal zijn van het programma.”

Het tv-programma wordt zowel in de studio als op locatie gemaakt. Meer informatie over de invulling van de programma’s op radio en tv wordt binnenkort bekend gemaakt.

Regionale omroepen
Rijxman geeft aan dat het fantastisch zou zijn als regionale omroepen zich zouden aansluiten. “Die eenheid als publieke omroep kunnen we nu meer dan ooit laten zien.” Algemeen directeur van RTV Utrecht Paul van der Lugt is enthousiast maar geeft ook aan dat het niet gaat over broederschap tussen de omroepen. “Het gaat erom dat je als omroep gaat verbinden tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Nederland. Omdat die zich ook in Utrecht bevinden, lijkt het me niet meer dan logisch dat ook RTV Utrecht een steentje bijdraagt. (…) We gaan kijken hoe we op die stroom meegaan.” 

“Het is het gesprek van de dag, dat kun je dan maar beter in het openbaar voeren.” – Paul van der Lugt, RTV Utrecht

Donderdag 22 januari om 21.30 uur op NPO 1 en overdag op NPO Radio 1

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*