In het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid wordt vandaag het nationale digitaliseringsprogramma ‘Beelden voor de Toekomst’ officieel afgesloten. Gedurende zeven jaar hebben Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Nationaal Archief en Kennisland 110 duizend uur video, 30 duizend uur film, zo’n 300 duizend uur audio en bijna 2,5 miljoen foto’s geconserveerd en gedigitaliseerd.
Deze miljoeneninvestering heeft ertoe bijgedragen dat het belangrijkste deel van de vaderlandse geschiedenis, uitgedrukt in beeld en geluid, behouden is gebleven voor historici en wetenschappers, voor creatief hergebruik, voor onderwijs en het brede publiek.
Het materiaal dat nu voor een groot deel is veiliggesteld voor de toekomst gaat terug tot ver in de vorige eeuw. Het gaat om de vroegste Nederlandse radio, cinema, fotografie, en de televisie-uitzendingen uit de tweede helft van de vorige eeuw. Televisie-iconen als Swiebertje, de documentaires van Bert Haanstra en de foto’s van Alexandrine Tinne maken hier onder andere deel van uit.
Zeven jaar lang hebben honderden mensen gewerkt om dit doel te bereiken. Van de bunkers met nitraatfilm in de duinen van Overveen en Scheveningen tot de digitaliseringsstraten voor video, audio, film en fotografie in Hilversum, Amsterdam, en Den Haag.
Gezien de slechte staat en kwetsbaarheid van veel analoog materiaal restte er nog maar weinig tijd om te digitaliseren. De kennis van oude audiovisuele formaten en faciliteiten om de spoelen en banden te kunnen afspelen, zouden over een paar jaar bovendien niet meer beschikbaar of onbetaalbaar zijn. Het gedigitaliseerde materiaal wordt inmiddels hergebruikt in talloze toepassingen, van lesmateriaal en Wikipedia tot apps en diensten voor de creatieve industrie.
Geef als eerste een reactie