Na langdurige onderhandelingen besluit VARA in het voorjaar van 2000 alsnog geen samenwerking aan te gaan met de SBS-groep (SBS 6/Net5). Hiermee wordt een commercieel avontuur afgewend en blijft ‘de rode haan’ binnen het publieke bestel.
Ook de top van moederbedrijf SBS keurde een joint venture tussen Net 5 en de VARA af, aangezien zij dit financieel te risicovol vonden. Er was bij hen niet alleen twijffel over de winstgevendheid op langer termijn, maar ook was er onzekerheid over de daadwerkelijke financiële kracht van de VARA als medeaandeelhouder.
VARA-voorzitter Vera Keur gaf eerder in een vergadering met de Raad van Bestuur van de NOS aan dat ze eventueel in het publieke bestel wilde blijven, mits ze van de raad de garantie kreeg dat de VARA vijf jaar lang op prime time kon uitzenden op Nederland 3, waarbij NPS en VPRO uren moesten inleveren. Deze voorwaarde van de VARA werd door de voorzitters van de publieke omroepen unaniem afgewezen, ondandanks dat hiermee er een kans zou zijn dat de VARA uit het publieke bestel zou stappen. De reden hiervan was dat zij de VARA op geen enkele wijze een voorkeurpositie wilden geven. De voorzitters waren toen nog niet op de hoogte dat deal met SBS al mislukt was,
Binnen de VARA heerst verdeeldheid over de commerciële oriëntatie van het bestuur. Begin deze week ondertekenden ruim zeventig medewerkers een brief, waarin zij voor de VARA het publieke bestel de beste thuisbasis vonden: ‘om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een eigentijdse, rijk geschakeerde en concurrerende publieke omroep’. Veronica was overigens al vijf jaar eerder uit het publieke bestel gestapt.
Vera Keur had nooit directrice van de VARA moeten worden. Door haar gestuntel moest Jack Spijkerman met het spijkergoed lopende Kopspijkers stoppen. Toen was links al schadéijk voor de samwnleving!