HILVERSUM – Voor de tweede keer kan het televisie-paasevenement The Passion dit jaar met audiodescriptie worden gevolgd. Radiopresentator Wouter van der Goes beschrijft op NPO Radio 2 op 18 april live wat er op televisie gebeurt. Het is een uitdrukkelijke wens van blinden en slechtzienden meer tv-programma’s van de publieke omroep van audiodescriptie te voorzien. The Passion is voor hen een voorbeeld.
Als de live tv-uitzending van de negende The Passion op NPO1 begint, heeft Wouter van der Goes er al dik tweeëneenhalf uur radio erop zitten. Vanuit een mobiele radiostudio op het plein bij de Grote Kerk in Dordrecht – waar The Passion dit jaar plaatsvindt – zal hij live het evenement op de radio verslaan. Radio begint al om 18.00 uur, de tv-uitzending op NPO1 om half negen. Radio begint met een uitgebreide voorbeschouwing. Met discipelen, eigen verslaggevers op de route en natuurlijk de hele cast en crew van het televisie-evenement van het jaar. “Het is te gek om hiervan onderdeel te zijn. Het verhaal van The Passion heeft alles in zich om dit op radio, televisie en online te beleven”, vertelt Van der Goes enthousiast. “Het heeft muziek, het is drama, het levert reacties op. Alles wat we hier in Hilversum kunnen, laten we zien in deze grote productie. Er wordt tot op de juiste seconde goed met elkaar samengewerkt, online, op tv en op de radio. Bijzonder is het om het voor blinden en slechtzienden mogelijk te maken dit evenement ook zelf te beleven door audiodescriptie.”
Eeuwenoud paasverhaal
Vorig jaar is de vertolking van het eeuwenoude paasverhaal voor het eerst voorzien van audiodescriptie. Stichting Bartimeus, het instituut voor blinden en slechtzienden in Zeist, bracht dit verzoek in bij de Nederlandse Publieke Omroep. Hoewel de voorbereidingstijd nog kort was, durfde Wouter van der Goes de uitdaging wel aan. “Ik schrijf op de radio eigenlijk nooit mijn teksten helemaal uit, dat moet met The Passion wel. We werken samen met een tijdcode die voor radio en tv gelijk loopt. Ik weet daardoor vanuit het draaiboek hoeveel tijd ik heb tussen de muziek, dialogen en andere zaken om de luisteraar te vertellen wat er in beeld gebeurt. Ook schakelen we naar eigen verslaggevers als dat voor tv ook gebeurt. Zo maken we er een eigen radioprogramma van en kan de luisteraar het verhaal goed volgen. Ik spreek dus alles live uit. Dat doen we, omdat er op het laatste moment nog dingen anders kunnen lopen. Dus het moet live uitgesproken worden.” Na vorig jaar – voor The Passion de eerste keer met audiodescriptie – kreeg de productie heel veel complimenten. Daarom zal de manier van het inspreken grotendeels hetzelfde zijn.
Wouter van der Goes werd vorig jaar bij de voorbereiding bijgestaan door een collega die blind is. Dat hielp hem goed om zich echt te verdiepen in wat blinde of slechtziende mensen nodig hebben om het verhaal te begrijpen. Van der Goes: “Niet alles hoef ik te vertellen of hoef ik uit te leggen. Het gaat erom dat je het verhaal begrijpt.”
In samenwerking met Stichting Bartimeus is het jaarlijkse muzikale paasevenement ook dit jaar helemaal uitgeschreven. Het instituut voor blinden en slechtzienden is blij dat The Passion opnieuw voorzien is van audiodescriptie. “We leven in een beeldcultuur”, zegt woordvoerder Ingrid den Hartog van Bartimeus in Zeist. “We kijken films en televisie, ook online gebeurt van alles met beeld en video. Mensen die niet of slecht kunnen zien missen daardoor een heleboel. Audiodescriptie biedt voor hen een oplossing. Door de beeldbeschrijving krijgen ook mensen met een visuele beperking die informatie mee.”
Niet meer afhankelijk van omgeving
Na vorig jaar kwamen veel positieve reacties over The Passion bij het instituut binnen. Den Hartog: “Met audiodescriptie zijn mensen met een visuele beperking niet meer afhankelijk van hun omgeving om context en uitleg te krijgen. Daarvoor kijken en beleven ze het samen. Ze horen er echt helemaal bij. Om die reden zijn we ook tevreden dat het tweede seizoen van De Luizenmoeder met audiodescriptie is voorzien. Zo beleven ze het ook intensiever met elkaar, in familieverband.”
Beeldend te beleven
The Passion is op donderdagavond 18 april vanaf 18.00 uur te horen – en beeldend te beleven – op NPO Radio 2. Op tv begint de uitzending vanuit Dordrecht om 20.30 uur op NPO 1. The Passion wordt in opdracht van de EO en KRO-NCRV gemaakt.
Beluister hieronder een audiofragment van The Passion.
Record audio or upload mp3 >>
Geef als eerste een reactie