Gisteren was Jan Westerhof te gast bij De Perstribune. Westerhof is hoofd radio van de NPO en verantwoordelijk voor alle publieke radiozenders.
In de omroephervormingsplannen wordt nauwelijks gesproken over radio. Volgens Westerhof komt dat vooral omdat radio ‘als water uit de kraan’ is’ Westerhof: ‘Het is vanzelfsprekend dat het er is. Ik vind het ook niet zo erg dat de politiek zich er weinig mee bezig houdt. Wij kunnen dan ons stinkende best doen om mooie radio te maken.‘ Hij is verheugd dat de regierol van de NPO wordt vergroot. Westerhof: ‘Dit is erg nodig om de radio te moderniseren en het een prachtig sterk medium blijft. Westerhof gaf wil het interactieve aspect van radio vergroten.
Vooral bij Radio 1 ziet hij dat er door samenwerking tussen omroepen meer impact kan ontstaan. Dit is volgens hem noodzakelijk, omdat de concurrentie niet alleen andere radiozenders betreft, maar ook social media. Westerhof: ‘Je hebt niet meer het voordeel dat je als eerste bent met het nieuws.’, ‘We moeten dus meer doen aan de duiding, achtergrond, het debat en de interactie met het publiek.’.
De keuze om door bezuinigingen Radio 5 van de AM te halen ziet hij als een verantwoorde beslissing. ‘We willen de programma’s zo veel mogelijk ontzien. We waren al van plan te stoppen met radio op de middengolf. Radio 5 op AM kost jaarlijks 1,2 miljoen euro. We stonden voor de keus om 1,2 miljoen op programma’s te bezuinigen of wat met die zender te doen.’ Daarnaast gaat 800.000 euro van dit bedrag op aan elektriciteit. Het is een zeer milieuonvriendelijke manier van distributie. Er zijn ook voldoende digitale alternatieven. Wegens schaarste was er geen plek op de FM voor Radio 5.’ Westerhof geeft aan dat de andere radiozenders tot zeker 2023 op de FM blijven. Hij is er voor om met de analoge zenders te stoppen.
Onder andere Erik de Zwart heeft in het verleden meermaals aangegeven dat Radio 2 en 3FM net zo goed commerciële zenders kunnen worden. Westerhof slaat de kritiek in de wind. Westerhof: ‘Ik vraag me af of mensen die over Radio 2 praten ook wel eens naar Radio 2 luisteren. Commerciële zenders kijken naar hun luisteraars als een consument. Wij kijken anders naar het publiek.’
In het radioprogramma geeft hij aan dat hij er niet op uit is om baas te worden van de omroep en de omroepen te marginaliseren. ‘Aan de nieuwe mediawet vind ik het goed dat de regierol van de NPO sterker wordt, want dat is dringend nodig.’, aldus Westerhof. Hij ziet de perikelen tussen de omroepen en de NPO niet als een machtsstrijd. Westerhof: ‘Ik ben geen bestuurder, maar een directeur. Ik probeer te faciliteren dat mensen hun werk kunnen doen en het beste talent naar boven komt. Dat is mijn focus.’ Volgens Westerhof moet in de omroepenhervormingen Hilversum met een oplossing komen. Westerhof: ‘Dat gaat Den Haag niet voor ons doen. We zouden wat meer trots moeten zijn op de publieke omroep en wat minder de vuile was buiten hangen. Er zijn vaak van die ruzietjes onder de noemer ‘macht’.’ Hij houdt zich niet bezig met macht, maar met ‘gezamenlijkheid’. Westerhof: ‘Dat is het omgekeerde van macht’.
Geef als eerste een reactie