Dat is zeker zo met de twee bekendste van Radio Veronica. Dat waren Asia minor van Kokomo, de signature tune van Joost den Draaijer, en Georgia Camp Meeting van Tineke’s Koffietijd. Maar de Draaijer-melodie werd abusievelijk toegeschreven aan Koffietijd. Want hoe zat het ook al weer?
Koffietijd met Tineke
Tineke de Nooij (*1941) laat vanuit haar huis in Baarn weten dat ‘haar’ herkenningsmelodie (At a) Georgia Camp Meeting van het Scandinavische trio The Swe-Danes was. Dat bestond uit de zangeres Alice Babs, de jazzviolist Svend Asmussen en de gitarist Ulrik Neumann. Tineke: “Ik werk nu voor Radio5 Nostalgia en ik krijg nog regelmatig de vraag voorgelegd of ik dat nummer wil draaien. Tenslotte heb ik het bijna 13 jaar als herkenningsmelodie gebruikt.” De Swe-Danes bestonden van 1958 tot 1962; het was een Deens-Zweeds trio van veelzijdige musici en entertainers. De violist Svend Asmussen (*1916, hij leeft nog steeds, is 99 jaar!) was wel de bekendste van het trio. Hij had als bijnaam The fiddling Viking. Ulrik Neumann (virtuoos op gitaar en soms zingend) overleed in 1994 en Alice Babs in 2014. De swingviolist Asmussen maakte solo en met gelegenheidsorkesten enkele tientallen succesvolle platen.
Joost den Draaijer
London American Recordings was het eerste label dat de single Asia minor uitbracht, in 1960. De single werd een hit toen het op dochterlabel Felsted in 1961 uitkwam. Joost den Draaijer: “Ik had de gebroeders Verweij een trip naar de States afgetroggeld om te ervaren hoe ze daar radio maakten. Dat ging wel even anders dan hier; ik leerde er over horizontale programmering en zo. De textielhandel van Verweij (Universal) had een connectie in New York en aan een medewerkster van dat kantoor vroeg ik om me zoveel mogelijk 45-toeren-singles te sturen van actuele muziek. Op een gegeven moment kon ze ook promotion-copy’s bemachtigen. Zo kreeg ik soms wel een paar keer per week pakjes met ‘hot’ materiaal. Daaronder dan ook die Asia minor, gebaseerd op het pianoconcert in A minor (a klein) van Edvard Grieg. Nou snap je ook waar de titel Asia minor vandaan komt. In de Veronica-studio aan de Zeedijk in Hilversum vonden we het een goed idee om dat singletje voor mijn programma te gebruiken. Maar de tune van Tineke – de single van de Swe-Danes – had opnameleider Tony Vos ergens opgeduikeld.”
Willem van Kooten alias Joost den Draaijer gebruikte de tune tot 31 mei 1978, omdat hij toen niet meer verder mocht met zijn programma wegens belangenverstrengeling met zijn platenmaatschappij Red Bullet en muziekuitgeverij Dayglow Music. Tijdens de laatste uitzending van Joost mag niet eten kwam als verrassing het door Peter Koelewijn voor de gelegenheid geformeerde Nederlands Artiestenkoor, dat hem toezong met Joost mag het weten op de wijs van Asia Minor.
De twee herkenningsmelodieën zijn te herbeleven via youtube: tikt u voor Joost z’n melodie bijv. Kokomo Asia Minor. En als u Swe-danes georgia camp meeting intikt krijgt u in zwart-wit de Swe-Danes, inclusief ‘choreografie’, met Tineke’s herkenningsmelodie.
En verder?
De lijst met herkenningsmelodieën van de zeezenders is in kaart gebracht door ‘kenner’ Hans Knot en te raadplegen op zijn site www.soundscapes.info en dan: zeezenderdiscografie. Wat keer op keer terugkomt is de vraag naar de Starlight roof waltz uit 1948 van George Melachrino en zijn orkest. Dat ging vooraf aan het fameuze KRO-radioprogramma Moeders Wil is Wet, van 1949 tot 1975 gepresenteerd door Mia Smelt. In dat programma ook de rubriek De Groenteman met als herkenning Tja, wat zullen we eten, geschreven door Truusje Koopman. Zij schreef ook Koffie, koffie, lekker bakkie koffie, beroemd geworden door Rita Corita. Spannend – en vele jaren onvindbaar – is ook de herkenningsmelodie van het KRO-jeugdprogramma De Wigwam: de geheimzinnige mars uit Cydalise et le chèvre-pied van de componist Gabriel Pierné. En ook die is op youtube te beluisteren, gewoon door Starlight roof waltz of Cydalise in te tikken.
Er zijn natuurlijk nog heel veel meer herkenningsmelodieën van radio- en tv-programma’s. Als u meer titels weet die bijv. via youtube bereikbaar zijn: AETHER houdt zich aanbevolen, via e-mail willi43.1@kpnmail.nl. Veel informatie over de tunes van zeezenders staat op www.soundscapes.info.
Aanrader: Jelle Boonstra en Benno Roozen hebben enkele jaren geleden Het Tunesboek geschreven, waarin nog meer wordt ingegaan op het verhaal achter diverse tunes.
Svend Asmussen is op 7 februari 2017, drie weken voor zijn 101ste verjaardag, overleden.