Radiopresentator Govert van Brakel, bekend van Radio 1, Omroep Max en de NOS, neemt ter gelegenheid van dit 100-jarig bestaan de ‘lezende luisteraar’ mee terug naar de opkomst van de radio, monumentale gebeurtenissen en spraakmakende anekdotes uit zijn ruim veertigjarig durende carrière bij de radio.
Precies 100 jaar geleden werd op 6 november 1919 de Nederlandse radio geboren in Den Haag, maar werd getogen in Hilversum. De stad die uitgroeide tot mediastad van ons land. Het begon met een handjevol luisteraars die met een eigen toestel geluiden uit ‘den aether’ plukten. Al snel werd het een medium voor de massa en inmiddels, honderd jaar later, klinkt het laatste nieuws over de toestand in de wereld, afgewisseld met verstrooiing en vermaak, uit de luidspreker.
Het grote zware toestel met zijn ingebouwde luidsprekers, volumeknoppen en zenderschaal is ingeruild voor een livestream op internet. Maar in essentie is er niets veranderd. Radio is én blijft een trouwe vriend voor zijn luisteraars.
Tientallen enthousiast beschreven ‘oorgetuige’-verslagen van gebeurtenissen die door de radio groot zijn geworden komen aan bod in het boek Moet je horen. Uit de eerste hand worden onder meer belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse én wereldwijde geschiedenis besproken. Zo gaat het over de moord op Fortuyn, het huwelijk van Willem Alexander en Máxima, de aanslagen op de Twin Towers, de Olympische Spelen en de Elfstedentochten, de Haagse politiek met Den Uyl, Lubbers, Kok en Balkenende, het kruisraketten protest, de val van de Berlijnse Muur, de kroning van Beatrix in 1980 en de verkiezing van Nixon, Bush en Clinton. Ook Tony Blair, Angela Merkel, Claus, Juliana en Bernard komen ter sprake evenals de hoogtijdagen van Radio Veronica en de stranding in Scheveningen.
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de radio verschijnt dit unieke boek waarin Govert van Brakel de ‘lezende luisteraar’ meeneemt in de speciale gebeurtenissen en anekdotes van de laatste 100 jaar Nederlandse radio.
De aanleiding is het 100 jarig bestaan van de radio op 6 november.
Govert van Brakel: ‘Geregeld zeiden ‘vrienden’ op facebook in reactie op mijn stukjes over de radio dat er een boek moest komen. Dat was aardig van die vrienden, maar mij leek het aanvankelijk wel erg hoog gegrepen. Nog los van de inhoud: ik praat makkelijker dan dat ik schrijf, vind ikzelf. Bovendien wilde ik geen losse stukjes met een kaft eromheen noch een boekwerk vol interviews met hoofdpersonen en een ondersteunend fotootje. Moet je horen… gaat over mijn 42 jaar langs de radiolijn. Over grote en kleine gebeurtenissen in de wereld, over mensen met wie ik gewerkt heb, (verre) voorgangers die door hun stem kleur gaven aan de eeuw van de radio. En over véél meer. Natuurlijk vergeet ik onze technici niet! Waar zouden we zijn geweest zonder hun geweldige inbreng.’
Spreekbuis interviewde Govert van Brakel vorig jaar net voor zijn pensioen. (lees hier)
Boek info:
Moet je horen…
Verhalen en anekdotes uit 100 jaar RADIO
Govert van Brakel
ISBN: 9789493160033
Omvang: 448 pag.
Binding: paperback
Prijs: €22.50
Verschijnt: oktober 2019
Opvallend om een gestrand radioschip als cover te nemen…..
Inderdaad Ruud.
En wij hebben nog wel 100-derden mooie foto’s van de Norderney in ons archief.
Hoewel ik het als oud Veronicaan wel grappig vind zo’n cover had ik voor een boek over 100 jaar Radio een wat andere voorplaat gekozen…….want wij “waren er maar 14 jaar”.
Het beeld van omvallende zendmasten in Lopik 2015 en Zeewolde 2018 was ook wel aardig geweest……
Inderdaad, Ik denk dat Govert dat toen niet heeft meegekregen.
Oh, oh jongens, lange tenen, korte lontjes? Hoe interpreteer je zo’n beeld? Staat er een wolkje bij met: “Hoera!” of juist: “Zonde! Jammer!”?? De technici worden toch ook niet vergeten? Misschien is het wel een waarschuwing: “Pas op dat we niet allemaal in dezelfde boot genomen worden en stranden door het mediabeleid van Slob!” Want het zou best kunnen dat de PO door deze plannen inderdaad flink in het slop raakt!
Gaan we allemaal hetzelfde (kut)schip in! Gewurgd door het neoliberale rendement denken en het christelijk moralisme. Het zit toevallig(?) samen in 1 gelegenheidscoalitie. Wie werpt er eens een bananenschil op het Binnenhof?