Tentoonstelling over 100 jaar Radio: ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’

Met de tentoonstelling wordt stilgestaan bij het feit dat het op 6 november precies honderd jaar geleden is dat de eerste radio-uitzending van Nederland in 1919 werd uitgezonden door ingenieur Hanso Idzerda. Het programma ‘Radio Soirée Musicale’ kwam die avond vanuit het woonhuis annex studio van de radio- en omroeppionier aan de Beukstraat 8-10 in Den Haag. De historische avond gaat de boeken in als ‘de geboorte van de radio-omroep’ en Hanso Idzerda daarmee als de grondlegger van het Nederlands omroepbestel.

Behalve veel historische foto’s, affiches en filmbeelden is op de tentoonstelling ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’ ook een collectie van oude radiotoestellen te bekijken.

De tentoonstelling is van maandag 4 tot en met vrijdag 15 november te zien in het Atrium van het stadhuis in Den Haag aan het Spui 70. Van maandag 18 tot en met vrijdag 29 november is de expositie nog te bezoeken bij Beeld en Geluid Den Haag aan de Zeestraat 82.

4 Comments

  1. Grappig dat het afgebeelde toestel een Tropenontvanger blijkt te zijn. Met alleen middengolf en veel korte golf. Er is geen info over te vinden, net als de tropenradio die ik heb, de Blaupunkt Salvador. Meegenomen uit de tropen dus.
    Die eerste uitzending van Idzerda was op ca 300 kHz, 1000 meter, en dat valt nu buiten de omroepbanden. Ligt tussen Lange en Middengolf

  2. Bijzonder jammer, dat iedereen het telkens heeft over 100 jaar Radio.
    Het moet zijn 100 jaar OMROEP.
    Omroep wordt gedefinieerd als een Radio uitzending die tevoren is aangekondigd. Idzerda deed dit als eerste ter wereld door zijn radio-uitzending tevoren aan te kondigen in een krant.

    Radio bestaat al langer, zo werd in België in 1914 al radio gemaakt vanuit het koninklijk paleis. Ook in Nederland en andere landen bestaat de radio al veel langer dan 100 jaar.

  3. Ik denk dat “radio” wat ruimer uitgelegd kan worden. Het strikt semantische verschil tussen “omroep” en “radio” zal bij een breed publiek niet eens bekend zijn. In het Duits heet het allemaal “Rundfunk”.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*