Begonnen net na de Tweede Wereldoorlog, op 19 februari 1946, en nog steeds dagelijks te beluisteren op de radio. Wat is het geheim van de Arbeidsvitaminen? Hoe hou je deze formule fris na bijna 75 jaar? En is de titel nog wel van deze tijd?
Daarover praat Bert Kranenbarg donderdag 27 februari met drie makers van het programma.
Hans Schiffers presenteerde het programma in de jaren 90 op 3FM en nu alweer ruim drie jaar dagelijks op NPO Radio 5. Met grote liefde en diep ontzag praat hij over de Arbeidsvitaminen die hij de bijnaam ‘majesteit’ heeft gegeven. “Hoe meer ik mijn mond hou, het beter het programma, zei een plugger ooit tegen me.” En toch blijft het een uitdaging om de koninklijke formule iedere dag glans te geven. Hans heeft genoeg programma’s gemaakt waarin hij zijn eigen ego en muziekkeus kwijt kon, hij speelt graag de dienende rol bij de Arbeidsvitaminen.
Ondanks dat het programma door luisteraars of bedrijven wordt samengesteld weet muzieksamensteller Herman Dales toch altijd weer gaatjes te vinden waar hij in de Arbeidsvitaminen iets kan laten horen dat hij zelf de moeite waard vindt. “Als de aanvragen de grote hits zijn zet ik er met plezier krentjes uit de pap tussen, graag Nederlandstalig. Ik programmeer ze nooit in het begin, maar aan het eind van het programma. Als het nieuws bijna komt zappen de luisteraars toch niet meer weg.”
Gerard Ekdom was tussen 2001 en 2010 verantwoordelijk voor de dagelijkse Arbeidsvitaminen. Hij dwong af dat hij zijn persoonlijkheid mee mocht brengen bij het maken van de show op 3FM. En hij denkt met plezier terug aan de nieuwe muziek die hij ook kwijt kon tijdens de uren van het verzoekplatenprogramma. “Catch A Moment In Time van Mocky heb ik vanmorgen nog gedraaid in mijn ochtendshow op Radio 10. Daarbij denk ik altijd terug aan de Arbeidsvitaminen.”
In 74 jaar Arbeidsvitaminen waren er 12 presentatoren, van Meta de Vries tot Jan Steeman, van Wim Rigter en Bas Westerweel tot Hans van der Togt. En ook bijvoorbeeld Krijn Torringa en Tom Blom hebben het gepresenteerd.
Bert op 5 staat iedere donderdagmiddag stil bij bijzondere radio uit het verleden, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Jingleweb.nl. Eens in de maand in de vorm van een uitgebreid portret. In de radio-uitzending van Bert op 5 is donderdag een verkorte versie te horen van het gesprek over de Arbeidsvitaminen. De volledige montage inclusief programmafragmenten verschijnt donderdag na de uitzending als aflevering 20 in de podcastserie RadioReuzen.
Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Raden maar en De Stemband (met Kees Schilperoort), Cappuccino van Sjors Fröhlich, Radio Tour de France, In de rooie haan/Spijkers met koppen en Ochtendshows met Edwin Evers.
Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/podcasts en de bekende podcastkanalen.
Bert op 5 met Hans Schiffers, Gerard Ekdom en Herman Dales, donderdag 27 februari 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.
Leuk, foto van m’n voormailge collega Herman Dales, maar nu met bril. !!!!!!! De “tijd vliegt” zeggen we dan.
Toen de Arbeidsvitaminen nog non-stop was luisterde ik altijd….
Je kunt na mijn idee beter spreken dat de titel “Arbeidsvitamine” 74 jaar bestaat. Het programma lijkt in de verste verte niet op dat wat het eens was. Jaren lang uitgezonden door de AVRO. De presentatie veranderde nog al eens. In het begin Non-Stop toen met de omroeper van dienst. Eerst per plaat toen in plukjes van 3 en toen weer non-stop. Toen werden ook de bedrijven die aanvroegen in bedekte termen genoemd ” een gloeilampenfabriek in het zuiden des lands” was toen zo ongeveer de omschrijving van de aanvragen. Het is ook een aantal jaren volledig weggeweest. Later ergens verscholen op een zender, nu dus op NPO5. Het idee kwam in de jaren 30 van de BBC. Music will you work was daar de titel. Als ik me niet vergis naar Nederland gehaald door Willem Vogt.