Precies een jaar nadat Tarik Z., op 29 januari 2015, een NOS-studio op het Media Park binnendrong met een neppistool is het redelijk business as usual, zo op het eerste gezicht op het terrein waar zoveel mediabedrijven gevestigd zijn. Onrust is er niet of nauwelijks onder de werknemers.
“Ja er rijdt meer gemotoriseerde politie rond”, zegt Marcel Klein Hofmeijer van het telefoniebedrijf JP Connect, “en er zijn meer camera’s, op elke hoek is er wel een”.”Er is eigenlijk niet zoveel veranderd. In de eerste maanden erna was het gevoel van veiligheid wat minder, toen ging alles hier ook meteen op slot. Maar de rust is verder wel teruggekeerd”, zegt hij verder.
In burger
Ook Lisanne Snelder, tweedejaarsstudente aan het MBO College Hilversum, ervaart dat zo.”Ik merk weinig van extra beveiliging. Ik hoor dat de politie weleens in burger rondloopt. In het begin (ze komt er sinds februari vorig jaar, red.), keek je wel eens om je heen naar iets verdachts. Je lette meer op, maar ik voel me nu niet onveilig”. Het zijn de verhalen die je overwegend hoort.
Direct na de actie van de Journaalkaper meldden veel kranten dat het Media Park zo lek als een mandje was. Tarik Z. kon toch ongehinderd het NOS-gebouw binnendringen. Maar niettemin heeft de nog altijd voortdurende aandacht voor de beveiliging van het terrein niet geleid tot het opwerpen van een vesting.
Veiligheidsdriehoek
Dat was ook uitdrukkelijk niet de wens van de Hilversumse burgemeester Broertjes, voorzitter van de zogeheten veiligheidsdriehoek van politie, justitie en gemeente. Er is ondertussen volgens de gemeente maandelijks overleg om te kijken of het crisismanagement goed functioneert.
“Hilversum moet waakzaam zijn en blijven”, meent Broertjes. “Het Mediapark is een belangrijke instelling voor de vrijheid van meningsuiting. Daar zitten grote groepen mediamakers en journalisten. We zijn een kwetsbaar gebied”.
Belgroepen
Er zijn onderlinge afspraken gemaakt voor het inrichten van crisiscentra, opvanglocaties en plekken voor bedrijfshulpverlening. De politie heeft aanvalsplannen voor diverse gebouwen opgesteld. Met nieuwe alarmeringslijsten en belgroepen is de onderlinge alarmering en het informatiemanagement verbeterd, aldus de gemeente.
Hoogleraar Veiligheid van Besturen Ira Helsloot aan de Radboud Universiteit Nijmegen is blij dat de gemeente Hilversum van het Media Park na de actie van Tarik Z. geen fort heeft gemaakt. “Politici moeten durven iets niet te doen”, zo zei hij vorig jaar al.
Hekken
Ook oud-directeur Jacco Zwerver van Media Park Beheer gaf al eerder in Spreekbuis.nl aan jarenlang geknokt te hebben om de lelijke hekken te verwijderen. “Het heeft bijgedragen aan de openheid van het park en past veel beter bij een prettige werkplek. Beveiliging is maatwerk geworden, een hek is slechts schijnveiligheid”.
Voorkomen mag dan beter zijn dan genezen, maar in dit geval gaat de vlieger niet op. Iedereen is het er wel over eens dat een dergelijke actie altijd kan plaatsvinden. De maatregelen zijn vooral gericht op het effectief reageren en handelen van de autoriteiten, mocht zo’n situatie zich weer voordoen.
Geef als eerste een reactie