SKO publicatie: Corona houdt Nederland thuis aan de buis

Sinds 15 maart zijn in Nederland maatregelen van kracht om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Veel mensen werken vanuit huis, scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten en datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Het effect van de maatregelen is duidelijk te zien in de kijkcijfers die SKO rapporteert.

Sinds week 11 (9 t/m 15 maart) is een duidelijke stijging zichtbaar in de aantallen kijkers. In dit bericht proberen we een overzicht te geven van de belangrijkste ontwikkelingen in de kijkcijfers van de afgelopen periode, waarbij de nadruk ligt op de voorbije twee weken: week 11 en 12 (maandag 9 maart t/m zondag 22 maart).

De resultaten zijn gebaseerd op de uitzenddag cijfers, tenzij anders vermeld. Het gaat hierbij om het kijkgedrag naar TV-zenders tijdens de uitzending (live) en uitgesteld kijken op de dag van uitzending. Indien er wordt gesproken over schermtijd betreft het alle kijktijd die werd doorgebracht voor het TV-scherm. Het gaat dan om kijkgedrag naar TV-zenders tijdens de uitzending (live) en uitgesteld op de dag van uitzending en overig kijken naar onder andere video on demand via het TV-scherm (overig schermgebruik).

Total schermtijd fors gestegen. Live en uitgesteld kijken ook toegenomen
In de afgelopen twee weken (week 11 en 12) werd er meer live en uitgesteld gekeken naar TV-zenders. Er werd een kwartier per dag langer live TV gekeken. Een nog grotere stijging laat de schermtijd zien. De totale tijd die voor het TV-scherm werd doorgebracht was gemiddeld 225 minuten per dag. Dit is 33 minuten meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs meer 37 minuten meer dan in 2018, waarin de schermtijd nog 188 minuten was.

Meer kijkers in de (voor)avond
In de afgelopen week is het aantal kijkers in de (voor)avond gestegen ten opzichte van week 12 in 2019. Vanaf 17.00 uur schakelen gemiddeld meer mensen in, dit is het tijdstip waarop de meeste nieuws- en actualiteitenprogramma’s beginnen. De piek ligt in het tijdvak 20.00 – 21.00 uur met 7,1 miljoen kijkers.

Meer kijkers stemmen af op de actualiteit
In de periode 9 t/m 22 maart werd er relatief veel op programma’s in het non-fictie genre afgestemd. Vooral de kijktijd naar het nieuws- en actualiteitenprogramma’s nam een vlucht, naar 38% van de totale kijktijd. Ook werd er meer dan vorig jaar naar amusementsprogramma’s gekeken. Naar de genres sport en fictie (series en films) werd beduidend minder gekeken. Veel sportevenementen en daarmee de live verslagen en samenvattingen verdwenen van de TV.


Nieuws- en actualiteitenprogramma’s extra populair

In week 11 – de week waarin het coronanieuws op gang kwam – is een duidelijke stijging te zien in de kijkcijfers van een groot aantal goed bekeken nieuws- en actualiteitenprogramma’s. Een aantal programma’s, waaronder De Wereld Draait Door beleefden een kijkcijferrecord in de loop van de coronacrisis. Sommige titels hadden gemiddeld ruim 50% meer kijkers in de afgelopen twee weken dan in de week ervoor.


Bijzonder veel kijkers toespraken premier Rutte en koning Willem-Alexander

In de afgelopen twee weken waren er twee uitzonderlijke momenten waarop Nederland werd toegesproken. Naar de toespraak van minister-president Mark Rutte op 16 maart keken op verschillende zenders in totaal 7,4 miljoen Nederlanders. 6,6 miljoen Nederlanders zagen de toespraak van koning Willem-Alexander op 20 maart.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*