Als het NOS-Journaal op maandag 15 februari begint met de nieuwe regioblokken in de Journaals van 12.00 en 15.00 uur, hebben de NOS en de regionale publieke omroepen elkaar na lange tijd weer gevonden. Op het scherm tenminste, want erachter werken ze als sinds 2014 samen in ‘Het Bureau Regio’, de opvolger van de ‘Radio Nieuws Centrale’ (RNC).
De regioblokken vormen een nieuwe stap in de samenwerking tussen de NOS en de regionale publieke omroepen. Alle organisaties die kort na de oorlog uit de zender Herrijzend Nederland voortkwamen en die tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw nog één waren. Rond 1947 ging het nog om twee regionale omroepen: de Regionale Omroep Zuid en -Noord en later volgden er fusies en nieuwe omroepen, die allemaal toetraden tot de NRU en haar latere rechtsopvolgers.
In de jaren tachtig wreekte het zich uiteindelijk dat ‘Hilversum’ te ver van de regio’s afstond en toch grote invloed had op het regionale omroepbeleid.
Verzelfstandiging van de regionalen volgde en inmiddels zijn er dertien regionale publieke omroepen in Nederland, die hun krachten hebben gebundeld in de stichting ‘Regionale Omroep Overleg en Samenwerking’ (ROOS). Overigens één omroep meer dan we provincies hebben, omdat Zuid-Holland met ‘RTV Rijnmond’ en ‘Omroep West’ voorzien is van twee zenders.
Volgens de NOS levert de nieuwe samenwerking een betere nieuwsvoorziening op, omdat het publiek nu ook over ontwikkelingen dicht bij huis op de hoogte wordt gehouden.
En dan te bedenken dat de NOS al jarenlang regionaal nieuws behandelde in het langstlopende programma – op het Journaal na – dat op de Nederlandse televisie is uitgezonden. In 2004 werd het definitief van de buis gehaald. Er is dus al een generatie die er niet mee is opgegroeid, maar voor de meeste televisiekijkers is het nog altijd een begrip:
Geef als eerste een reactie