Blog Martin van Doren: ‘Felicitaties’

De nieuwe luistercijfers zijn er weer; traditiegetrouw lees ik ze op het Media Magazine: de cijfers over december 2015 – januari 2016. Laat ik de cijfers eens met een positieve inslag benaderen: tijd voor felicitaties!

Allereerst uiteraard een felicitatie voor de meeste NPO Radio1 medewerkers, met programma’s tussen 06:00-24:00. Uw onnozel en onsamenhangend geklets, gekeuvel, geleuter en gestamel trekt altijd nog een marktaandeel van maar liefst 6,9%. Buiten verwachting hoog! Meer dan een felicitatie waard, zou ik willen zeggen.

Een tweede felicitatie dient uit te gaan naar de eindverantwoordelijken voor NPO Radio1 binnen de NPO: het is u gelukt om het marktaandeel weer onder de 7% te krijgen. Daar heeft u niet zoveel voor gedaan, maar het resultaat van uw sloopactiviteiten mag er zijn. De “race to the bottom” gaat onverminderd door. Jammer dat “De Spelen” er aan zitten te komen, samen met “De Tour”: die krikken het marktaandeel weer tijdelijk op, maar geruststellend moet dan wel zijn, dat het dan om niet-nieuws-programma’s gaat.

Een volgende felicitatie moet wel worden gericht aan de makers van NPO Radio5. Nauwelijks zijn de inhoudelijke programma’s rigoureus van de zender gehaald, of daar stijgt het marktaandeel. Laat het een lichtend voorbeeld voor NPO Radio1 zijn: weg met die al te inhoudelijke programma’s. Nog meer theemutsen en vooral nog veel meer muziek, en het komt helemaal goed met het marktaandeel.

Maar er is altijd nog “baas-boven-baas”: BNR-Nieuwsradio, nooit vies van, en verlegen om de centen en procenten, verliest in deze periode niet minder dan 14% marktaandeel. Breaking News, zou ik zeggen, maar waarschijnlijk was op dat moment net de app van BNR kapot. Het gaat mij veel te ver om BNR met dit record te feliciteren.

Genoeg cynisme dus, ik ga terug in mijn hok. De teloorgang van de Nederlandse nieuwszenders gaat onverminderd door. Het komt voor mij geenszins uit de lucht vallen. Met alle respect voor de goede bedoelingen en intenties: het is hoofdzakelijk bagger wat zowel NPO Radio1 als BNR-Nieuwsradio uitbraken. Inhoudelijk bijzonder zwak en mager, in de vorm om te janken.

Een week lang heb ik een test gedaan: mijn autoradio, een DAB+ ontvanger, heb ik op BNR-Nieuwsradio gezet, en het bedieningspaneel uit de auto gehaald: het was dus òf BNR-Nieuwsradio luisteren òf niets. Ik werd gek-gillend niet goed , ik krijg spontaan jeuk. Het gehijg en gejaag van BNR is het niet, voor mij. Elke rit opnieuw brak ik de test af: de autoradio kon nog wel op de FM-band gezet worden; dan maar de ouderwetse FM. Van NPO Radio1 werd ik ook al niet veel vrolijker, en dus spoorslags door naar Sublime-FM. Inmiddels kar ik weer vrolijk in het rond, met Sublime-FM via DAB+.

En voor het nieuws? Daar zijn Danmarks Radio P1, BBC World Service en Deutschlandfunk voor. 
Ferry Maat roept het om het hardst: de toekomst van de radio is internet-radio, en ik denk dat hij helemaal gelijk heeft, en het op termijn ook gaat krijgen. Voor mij is het wachten op een Blue Tooth of een Tethering verbinding tussen het mobiel en de autoradio, en dan zijn NPO Radio1 en BNR-Nieuwsradio volledig voltooid verleden tijd; voor mij. Eigenlijk heb ik een autoradio helemaal niet nodig: ik ben op zoek naar iets dat de radio van mijn mobiel mooi weergeeft in de auto. Zoiets zal absoluut wel bestaan. Hmmmm, binnenkort ga ik mijn auto omruilen: eens met de garage praten, die weten vast wel een oplossing.
Dan valt mij nog iets op: hoe krankzinniger NPO Radio1 en BNR-Nieuwsradio worden, des te harder spel ik de digitale edities van mijn kranten.

Vroeger, echter niet al te lang geleden, had Radio 1, de voorloper van NPO Radio1, een marktaandeel van rond de 10%. De weg naar beneden gaat steeds harder. Zou het de eindverantwoordelijken binnen de NPO opvallen? Zou het opvallen dat het met NPO Radio1 alles behalve goed gaat? Zou er misschien ergens een lampje gaan branden, dat “het format” van plaatje-praatje (in de praktijk: plaatje-gestamel) misschien niet helemaal oké is voor een nieuwszender? Zou iemand misschien op het idee komen, dat het allemaal een stuk minder onnozel moet? Zou iemand misschien op het idee komen, dat er bij BBC, DLF en DR iets te leren valt?

Ik vrees het ergste.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*