Zo gaf hij bijvoorbeeld aan dat wuiven dodelijk is. Bij een programma met een hoge zwaaidichtheid, zoals het programma Blauw Bloed over het koningshuis, haken de mensen af omdat ze denken dat het is afgelopen. Totaal averechts voor een hoge kijkdichtheid werkt ook het wegrijden in een auto, terwijl je programma nog niet is afgelopen.
Tientallen jaren al analyseert van Dammen televisieprogramma’s van minuut tot minuut. In zijn algemeenheid hebben dalende of stijgende kijkcijfers vaak veel met kundigheid en geloofwaardigheid te maken, zo doceerde hij in DWDD. Twan Huijs en Peter R. de Vries scoren goed op dat gebied.
Euthanasie
Een dalende kijkdichtheid bij een politicus heeft vaak te maken met het feit dat hij niet altijd wordt geloofd of vertrouwd door het kijkerspubliek. Desastreus was in zijn ogen een gesprek bij de EO in het programma Knevel en van den Brink met politicus Andre Rouvoet over euthanasie. “Terwijl het op zich geen slecht gesprek was”.
Dat humor en zelfrelativering ook belangrijk zijn toonde Van Dammen met zijn eigen optreden in het VARA-televisieprogramma aan. Hij zat daar met zijn vertrouwde sjaal van FC Groningen en een baseballpet, waarop de woorden jubilaris stonden.
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/354693
Geef als eerste een reactie