RNW Media verkoopt de oude gebouwen van de Wereldomroep en de grond er omheen aan de Witte Kruislaan in Hilversum.
Reden hiervoor is dat het bezit en beheer van gebouwen niet meer van deze tijd is voor een maatschappelijke organisatie en RNW Media zich volledig wil focussen op haar missie: wereldwijd versterken van sociale verandering onder jongeren via online platforms en sociale media.
RNW Media is eigenaar van het iconische hoofdgebouw waar AVROTROS is gehuisvest en het bijgebouw, waar ze zelf sinds 2013 zit en RNTC, het huidige trainingscentrum. Ook de grond er omheen is van RNW Media.
Jacqueline Lampe, CEO RNW Media: “De afgelopen jaren hebben we een organisatie neergezet die er toe doet. In 2019 bereikten we direct via websites en social media wereldwijd 32 miljoen jongeren, voor wie objectieve informatie niet vrij toegankelijk is. Dat is onze core business. Over de verkoop van de panden praten we al sinds 2016 en nu hebben we het besluit genomen het ook daadwerkelijk te gaan doen. We gaan op zoek naar een nieuwe eigenaar die hart heeft voor de prachtige panden en de omgeving en waarbij het erfgoed van de Wereldomroep in goede handen is.”
RNW Media gaat er vanuit dat er voor de medewerkers niks verandert. Jacqueline Lampe: “Onze huisvesting wordt onderdeel van de deal. AVROTROS heeft een huurovereenkomst van vijftien jaar, dat loopt uiteraard gewoon door.”
De opbrengst van de verkoop gaat RNW Media gebruiken om het werk verder voort te zetten zodat jongeren maatschappelijke verandering kunnen bewerkstelligen in die landen waar dat nodig is.
Over het gebouw
Het gebouw van de Wereldomroep, in de vorm van een vliegtuig, is in 1961 geopend door Koningin Juliana. Het gebouw kende in eerste instantie een grote studio en een studiocomplex. In 1989 werd het gebouw uitgebreid met meer studioruimten. In juni 2011 maakte het Kabinet Rutte I bekend dat de Wereldomroep moest bezuinigen en ruim een jaar later verloor de Wereldomroep haar wettelijke taak als omroeporganisatie in de Mediawet. Van de drie kerntaken verdwenen er twee, waaronder het maken van radio-uitzendingen. Door de bezuinigingen was de Wereldomroep gedwongen het hoofdgebouw te verlaten en te verhuizen naar het bijgebouw dat daarvoor vooral dienst deed als trainingscentrum voor journalisten uit ontwikkelingslanden. Na 2013 is de omroep verder gegaan als media NGO RNW Media. Het voormalige Wereldomroeppand werd na renovatie in 2014 in gebruik genomen door de AVROTROS. Sinds 2016 heeft het gebouw de status van rijksmonument.
RNW Media is uitgegroeid van een internationale omroep (Radio Nederland Wereldomroep), die meer dan 70 jaar geleden werd opgericht, tot een innovatieve startup die digitale media gebruikt om sociale verandering te bevorderen.
Gelukkig gaat het niet plat.
Ik zie me nog als puber op de fiets om te kijken naar de opening in 1961 door toen Koningin Juliana.