Het voormalige Avro-gebouw krijgt naar verwachting eind dit jaar een nieuwe bestemming. Naast een foodhall en een jazzclub zal ook media een centrale rol blijven spelen. De geschiedenis van het Avro-gebouw heeft ook een zwarte bladzijde.
Op 15 mei 1940 nam Propaganda Gruppe Rundfunk de A.V.R.O. studio over en worden de radio-uitzendingen onder toezicht de Duitse bezetters hervat.
Al tijdens de neutraliteitsperiode einde jaren ’30 was er een verscherpte radio-censuur, waardoor omroepen zich niet al te kritisch mochten uiten ten opzichte van Nazi-Duitsland. Nadat Nederland capituleerde werd het Avro-gebouw al de volgende dag door de Duitse Rundfunktroepen overgenomen. Dezelfde avond is de A.V.R.O. weer in de ether, maar zonder het traditionele Wilhelmus-lied. Niet veel later werden veel Avro-medewerkers ontslagen. In sommige gevallen kwam dit door hun joodse-achtergrond, aar ook omdat de omroep steeds minder mocht uitzenden. In enkele gevallen was er ook minder nieuws, zoals de sportrubriek van Han Hollander. Deze werd beëindigd door gebrek aan sportgebeurtenissen. Maar ook de Duitse bezetters gingen steeds propaganda uitzenden.
Tijdens de oorlog werden letters A.V.R.O. op het gebouw vervangen door de ‘Nederlandsche Omroep’. De meeste belangrijke functies binnen deze omroep werden bekleed door NSB’ers en nazi’s. Directeur-generaal van de Nederlandsche Omroep was de NSB’er Willem Herweijer.
Op zondag 9 maart 1941 kwam aan de uitzendingen onder verantwoordelijkheid van de omroepen een einde. Ondanks het uitzendverbod voor de omroepen bleef de A.V.R.O. nog wel enige tijd actief met hun omroepblad. Rond de jaarwisseling van ‘40/’41 werden de A.V.R.O.-bezittingen geconfisqueerd, de Radiobode opgeheven en Avro-directeur Vogt op non-actief gezet.
Geef als eerste een reactie