Tom was een echte radiofreak”, zegt Ad Roland die jarenlang met Tom Mulder in het TROS Hilversum 3-team zat. “Hij wist precies wat zijn publiek wilde horen”, aldus Frits Spits. Erik de Zwart zegt: “Een heel unieke radiomaker met een volstrekt eigen geluid en wie kan dat anno 2020 nog zeggen.” “Hij was de meester, geweldig in ironie en grapjes,” zegt Eddy Keur.
Tom Mulder overleed op 2 januari van dit jaar. In 2004 is hij getroffen door een hersenbloeding, met kerst vorig jaar werd hij opnieuw ziek. Tijdens het Radiogala op 30 januari in Gooiland in Hilversum heeft Erik de Zwart Tom Mulder herdacht.
Op radio en televisie en in kranten is aandacht geweest voor zijn overlijden. Maar Bert Kranenbarg vindt dat Tom Mulder postuum een plek verdient in zijn podcastserie RadioReuzen. Daarom is aflevering 25 van de serie gewijd aan de man die in 1969 begon als Klaas Vaak bij Veronica. In 1973 stapte hij over naar de TROS, waar hij vanaf 5 april 1979 opeens Tom Mulder heette.
Collega’s spreken in deze aflevering van RadioReuzen uitgebreid over de onvergetelijke programmatitels van Tom Mulder: de Havermoutshow, 50 pop of een envelop, Poster en Nachtwacht. En ook de periode vanaf 1988 komt aan bod, aanvankelijk Cable One, daarna Radio 10.
Ook Giel Beelen denkt nog wel eens aan deze “waanzinnige radiomaker. Tom was de eerste radiobaas die mij ontslagen heeft.” En er komen nog veel meer radiomakers aan het woord over Tom Mulder: Hans Schiffers, Felix Meurders, Peter van Bruggen, Jeroen van Inkel, Ron Brandsteder, oud-producer Ger Loogman en oud-technici Ad Bouman, Herman Dales en Juul Geleick.
RadioReuzen
Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgen, De toestand in de wereld (door mr. G.B.J. Hiltermann), Cappuccino van Sjors Fröhlich, In de rooie haan/Spijkers met koppen, Ochtendshows met Edwin Evers, Theater van het Sentiment en het Radionieuws.
Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.
Verdiend initiatief van Bert om Tom ‘ns uitgebreid te belichten en te eren. Het is alleen jammer dat “eren” meestal nà iemands verscheiden gebeurt .