In het kader van de wereldwijde UNESCO Audiovisueel Erfgoeddag zet Beeld en Geluid een nieuwe stap in audiovisuele archivering.
In samenwerking met Twist Bioscience, een innovator in DNA-synthese, bewaart het instituut als eerste Europese archief een iconisch fragment van de Nederlandse audiovisuele geschiedenis in zowel het oudste als state-of-the-art opslagmedium: DNA.
Het gaat om de feestelijke beelden van NOS Sport na de gewonnen EK finale van 1988. Deze zijn voor de komende 10.000 jaar veilig opgeslagen in een capsule. De vaartocht over de Amsterdamse grachten met aanvoerder Ruud Gullit werd een iconisch mediamoment waarin Nederland massaal de overwinning van Oranje vierde.
State-of-the-art opslagmedium
Digitale opslag technologie heeft geleid tot ongekende mogelijkheden voor toegang tot en analyse van audiovisuele collecties. Dit digitale archief heeft echter constante zorg nodig. DNA biedt een alternatief voor langdurige, passieve opslag van enorme hoeveelheden digitale informatie. DNA kan vijf bioscoopfilms opslaan op het volume van een korrel zout. Ook biedt het een extreem stabiele opslagmethode voor langer dan 10.000 jaar en een nieuwe kopie maken gaat eenvoudig door een biologisch proces.
“De komende jaren werken we eraan de kosten voor het schrijven van DNA voor digitale opslag significant te laten dalen, waardoor het op grote schaal toepasbaar wordt”, zegt Emily Leproust, CEO en co-founder van Twist Bioscience.
‘DNA-opslag onderstreept het belang van het langdurig en duurzaam bewaren van onze collectie,’ aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid. ‘Door als early adapter deze technologie te omarmen zorgen we ervoor dat Beeld en Geluid blijft opereren op het snijvlak van technologie en zoveel mogelijk zorg besteedt aan ons nationale audiovisuele erfgoed.’
Foto: capsule waarin het archiefmateriaal wordt opgeslagen
2 Trackbacks / Pingbacks