Binnenkort komt de NPO met een eigen podcast-app, waarbij alle podcasts van de publieke omroep samenkomen. ‘Podfather’ Curry gelooft niet in afzonderlijk platform. Dat meldt hij in een Spreekbuis.nl-interview met journalist Peter Schavemaker.
Curry: ‘Waarom juist de publieke omroep niet kiest voor een ‘open index’ is mij een raadsel. Ik denk dat dit komt door de politieke invloed bij de publieke omroep in Nederland. Ik kan wel wat ‘media properties’ bedenken, die niet gewenst zijn bij een open podcast index van de NPO en daarom maken zij het gesloten.’
Een open podcastindex biedt de mogelijkheid dat iedereen zijn podcastcontent kan plaatsen zonder geremd te worden door de voorwaarden van het distributieplatform. Contentreuzen zoals Facebook, Twitter, Linkedin en Spotify zijn afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest door content dat werd verwijderd door hun strikte voorwaarden. Adam Curry gaat daarom eind deze maand een nieuw initiatief starten voor een open index voor podcasts.
Curry ziet niet het nut ervan in dat de NPO een eigen podcastplatform gaat lanceren en daarmee de concurrentie aangaat met Spotify. ‘Een open index zou een mission statement van de NPO moeten zijn, maar ze willen alles bij zich houden en bepalen wat wij te horen krijgen.’, aldus Curry.
Talpa’s audioplatform JUKE laat wel externe partijen toe, maar ook daar ziet hij geen heil in. Curry: ‘Zij zitten vast aan reclame-advertenties. Als iets controversieel is dan halen ze het er meteen af.’
LEES OOK: Adam Curry komt met revolutionair Podcast 2.0 initiatief
Adam Curry
Adam Curry kreeg bekendheid kreeg hij toen hij halverwege de jaren ‘80 het Veronica-muziekprogramma Countdown ging presenteren. Ook zijn radioprogramma met Jeroen van Inkel ‘Curry & Van Inkel’ wordt gezien als meest legendarische Veronica-show. In 1987 koos Curry voor een internationale carrière en vertrok hij naar de VS om voor MTV te gaan werken. Adam Curry speelde een essentiële rol bij de ontwikkeling van podcasts wat hem de bijnaam ‘The Podfather’ opleverde. In 2017 won hij een Marconi Oeuvre Award voor zijn nimmer aflatende drang naar vernieuwing en visionaire stappen op het gebied van online radio en podcasting. Dit jaar is hij jurylid van de Online Radio Awards.
Citeer: Ik denk dat dit komt door de politieke invloed bij de publieke omroep in Nederland
Bingo, Adam door ziet het, wat ik ook zie, de publieke omroep wordt gesubsidieerd vanuit de overheid, dus in direct heeft de overheid dus invloed, als het maar klaar staat met geld.
En als het niet zo mocht zijn ging de omroep bleren, en zullen we een hele andere omroep krijgen die vaker tegen de politieke elite aan zou schoppen, en zouden mensen als Robbert Jensen weer te zien zijn bij de omroep…..
Robert Jensen is een complotwappie die fake news verspreid. Zeer logisch dat deze gek geen plaats krijgt bij de publieke omroep. Hij was zelfs te controversieel voor de commerciëlen weet je nog?
Weet niet of u wel eens de uitzending van China Radio International beluisterd u kunt de npo het beste daar mee vergelijken……..
Benieuwd