De coronacrisis toont aan dat visueel en persoonlijker communiceren voor bedrijven steeds belangrijker wordt. Toch weten veel organisaties en medewerkers nog niet goed hoe ze zelf snel persoonlijke video’s kunnen maken. De Nederlandse startup Vormats speelt hier op in. Hun nieuwe applicatie maakt de creatie van video’s voor zowel interne als externe communicatie toegankelijker en betaalbaarder.
,,Het is toch raar dat mensen in hun vrije tijd de hele tijd op hun smartphone naar videocontent zitten te kijken en video’s maken en dan op de werkvloer overstappen op geschreven e-mails, nieuwsbrieven of powerpoints. Daar zit niemand meer op te wachten”, stellen CEO Jan-Jaap van den Hoek en CTO Arnold Bouwman van Vormats. ,,Daarom is het onze missie om video voor iedereen toegankelijk te maken, zodat wie dan ook met zijn of haar verhaal impact kan maken. Met onze app kun je een persoonlijke video maken in de tijd dat je een e-mail tikt.”
Als videoproducent zag Jan-Jaap van den Hoek dat een video maken veel tijd en geld kost, ingewikkeld is en daardoor voor veel bedrijven onbereikbaar. Samen met zijn vriend en IT-specialist Arnold Bouwman richtte hij daarom in 2018 Vormats op. Vorig jaar haalden ze tijdens een eerste investeringsronde 1 miljoen euro op en groeide het bedrijf met 500 procent. Dit jaar starten ze opnieuw een investeerdersronde om de app ook verder in Europa te kunnen lanceren, onder meer in Duitsland en Scandinavië. ,,Veel landen hebben een vergelijkbare bedrijfscultuur. Onze app kan net zo makkelijk door een miljoen als door honderd mensen gebruikt worden. De groeipotentie is enorm”, aldus de twee.
De startup werkt al voor grote bedrijven als Unilever, ABN AMRO, Nationale Nederlanden, de Rijksoverheid en Oxfam Novib. Binnen deze organisaties communiceren veel directeuren, medewerkers en teams via Vormats-video’s met elkaar. Nu internationale reizen vanwege de corona-pandemie zo goed als onmogelijk zijn, rapporteren lokale projectleiders van Oxfam Novib in Azië bijvoorbeeld met behulp van Vormats per video over de stand van zaken. Het Amsterdam UMC zet de app in bij het werven van gespecialiseerd personeel, waar een groot tekort aan is. ,,Wie kunnen er beter vertellen hoe het is om ergens te werken dan je eigen medewerkers? Bovendien zien sollicitanten dan meteen het team waarin ze terecht komen. Zo’n video is veel echter en werkt veel beter dan een gelikte corporate video. Daar prikken mensen tegenwoordig doorheen”, zegt Van den Hoek.
De wereldwijde corona-pandemie versnelde noodgedwongen de digitalisering van veel bedrijven en daarmee de explosieve groei van Vormats. Medewerkers raakten in rap tempo gewend om achter een webcam of camera te zitten. En teamleiders werden aangewezen op hun video-skills om belangrijke managementkeuzes toch op persoonlijke wijze goed over te brengen aan medewerkers. Met Vormats video’s worden bijvoorbeeld nieuwe medewerkers ingewerkt, salesupdates verstuurd, handleidingen gemaakt, vacaturevideo’s, tutorials, een dag- of weekverslag en andere middelen voor interne communicatie ontwikkeld.
Medewerkers zonder enige video-ervaring kunnen met Vormats binnen vijftien minuten met hun smartphone een professionele video maken voor collega’s, klanten of sollicitanten. Zo loodst Vormats bedrijven sneller het video-tijdperk binnen. De app biedt video-templates die gebruikers voorzien van een heldere video-opbouw, structuur en scriptsuggesties. De gebruiker filmt zelf, eventueel met behulp van de autocue functionaliteit. En met een paar simpele handelingen kan die zelf een logo, intro, outro en titels in huisstijl van het bedrijf toevoegen. Met een druk op de knop worden video’s automatisch gemonteerd. Verder biedt Vormats oefeningen en tips van experts, bijvoorbeeld om te leren om zakelijk te vloggen.
Over Vormats
Vormats (komt van video-formats) is in 2018 opgericht door Jan-Jaap van den Hoek en Arnold Bouwman met als doel om video maken laagdrempelig, makkelijk en betaalbaar(der) te maken voor bedrijven en organisaties. Het is de missie van Vormats om video voor iedereen toegankelijk te maken, zodat wie dan ook met zijn of haar verhaal impact kan maken in een wereld die visueler is dan ooit. Het hoofdkantoor staat op Prinseneiland in Amsterdam. Daar werken ze inmiddels met een internationaal team van 10 personen.
Geef als eerste een reactie