Anne Moraal: ‘Bij Nooit Meer Slapen gaan we niet voor plat vermaak’

[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Anne Moraal (Eindredacteur VPRO Nooit Meer Slapen/ NPO Radio 1).

In hoeverre is ‘Nooit Meer Slapen’ een echt nachtprogramma?
‘Nooit Meer Slapen’ is bij uitstek een nachtprogramma. In de nacht krijgen gesprekken een intimiteit die je vaak mist overdag, wat meteen diepte geeft aan het gesprek. Je weet dat je samen in de nacht zit, los van de waan van de dag. De band die wij met onze luisteraars hebben is hierdoor ook heel bijzonder. We krijgen vaak reacties van luisteraars, die vertellen dat ze met Nooit Meer Slapen in slaap vallen. Veel programma’s zouden dit als nadeel zien, wij vinden het een groot compliment. Van veel van onze luisteraars maken wij deel uit van een intiem, dagelijks ritueel, wat heel bijzonder is. Dit jaar bestaan we vijf jaar, wat we op 4 januari hebben gevierd met een speciale jubileumuitzending waarin verschillende schrijvers, muzikanten en acteurs twee uur lang verschillende odes aan de nacht hebben gebracht.

‘Nooit Meer Slapen’ doet verslag van film, theater, literatuur en beeldende kunst. Veel van deze zaken zijn visueel. In hoeverre komt dit goed over via de radio?
Literatuur is uitermate geschikt voor gesproken woord, maar ook bij film of beeldende kunst komt dit verbazingwekkend goed over. Juist ook omdat makers vertellen over hun werk en hier in het gesprek context aan kunnen geven. Radio is trager dan televisie, waardoor je aandacht kunt geven aan wat cultuur met je doet. Radio is gevoel en kunst ook, een perfecte combinatie.

Naast jullie nachtuitzending hebben jullie al enige tijd een podcast. Hoe belangrijk is deze podcast tegenwoordig?
Podcasts worden steeds belangrijker omdat het een manier is om een nieuwe doelgroep te bereiken. En luisteraars die vanwege het nachtelijke uur toch in slaap zijn gevallen kunnen zo de volgende dag de uitzending alsnog afuisteren. Je zou denken dat het beluisteren van onze podcast afdoet aan ons nachtelijke tijdstip en de intimiteit van het gesprek, maar omdat onze uitzendingen live zijn is dit niet het geval. Ook overdag in de trein kun je als luisteraar bij ons in de uitzending ‘zijn’.

Hoe zetten jullie social media in om het contact met luisteraars te intensiveren?
We hebben Twitter, Facebook en Instagram, waarmee we beeld kunnen bieden bij de gesprekken. Het kunstwerk waar we het over hadden? Dat kun je op onze social media zien. Ook als we ergens live zijn kunnen we de luisteraars een kijkje in onze keuken bieden. Social media zorgt voor directer contact met onze luisteraars, wat erg fijn is.

Overdag zijn de verschillen tussen omroeporganisaties minder te horen. In hoeverre is ‘Nooit Meer Slapen’ een echt VPRO-programma? Bij Nooit Meer Slapen gaan we niet voor plat vermaak, maar staat de inhoud voorop. We werken met fantastische redactie die elke dag weer het beste uit ons programma wil maken. Het programma heeft een eigenzinnig, eigen geluid, zoals het publiek van de VPRO kent. Dit zie je terug in de keuze van onze gasten, maar zeker ook in onze presentator Pieter van der Wielen. Nooit Meer Slapen wil een gesprek altijd net even anders voeren. Daarnaast werken we vanuit een liefde voor kunst en cultuur, iets dat je steeds minder terugziet in het huidige medialandschap. De VPRO is altijd voor kunst en cultuur blijven staan en Nooit Meer Slapen is daar een uiting van.

Om de nachtprogrammering is de laatste tijd flink bezuinigd. Zijn er bij jullie zorgen over de toekomst?
Soms dwingen financiële beslissingen je tot het maken van moeilijke keuzes, maar het zet je ook aan tot creatief nadenken en het aangaan van bijzondere samenwerkingen waarmee je de kwaliteit van het programma toch kunt waarborgen. Dat doen we nu en zullen we ook in de toekomst blijven doen. 

Wat is volgens jou de magie van nachtradio?
Volgens mij ligt de magie van nachtradio in de intimiteit die ik eerder noemde. Er is nog een klein clubje mensen wakker en dat zorgt voor verbondenheid. Als je de radio ’s nachts aanzet, waan je je echt in de studio. Ook ligt het tempo ’s nachts lager, er is minder nieuws en gejaagdheid. In het donker is de wereld iets minder hard.

De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.

2 Comments

  1. Nooit meer slapen is verreweg het beste programma dat je kunt beluisteren. Altijd vanaf de eerste minuut boeiend. Pieter heeft zich altijd zo goed voorbereid op de uitzending en weet het beste uit de geïnterviewde te halen. Een openbaring zowel voor de luisteraar alsook voor hem/haar die aan het interview deelneemt. Klasse!!
    Ik las dat er stemmen opgaan om Pieter ‘Zomergasten’ te laten presenteren. Misschien is radio zijn sterkste kant, maar ik zou er zomaar voor willen stemmen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*