[INTERVIEW] Voor de Nachtwacht Award 2019-verkiezing voor het beste nachtprogramma op de Nederlandse radio interviewt Spreekbuis diverse radiomakers. Ditmaal: Eindredacteur Babette Kasteleijn (WNL ’t Wordt nu laat- NPO Radio 2).
Met hoeveel mensen maken jullie het WNL-programma ‘t Wordt nu laat?
Het programma wordt gemaakt door mij (eindredacteur), twee producers (Sikko en Marloes, die ook de regie doen tijdens de uitzendingen) en twee presentatoren. De internetredactie van WNL is zijdelings betrokken en zorgt ervoor dat het programma de dag erna ook online ‘voortleeft’.
Hoe zwaar is het om meerdere malen per week in de nacht een programma te maken?
Voor mij goed te doen. Ik ben een avondmens en kan goed tegen een uur of zes slaap. Maar dat geldt niet voor iedereen. We hebben wel eens invalpresentatoren en producers gehad die zich een beetje verkeken hadden op de nachtelijke uurtjes en er na een paar nachtdiensten af lagen.
Jullie zijn een van de weinige programma’s, waar de gast volop de tijd en aandacht van jullie krijgt. Waar moet een gaat aan voldoen?
Een gast moet genoeg ‘body’ hebben om twee uur mee te vullen. Dat betekent dat hen bekend moet zijn dat het leuk is om te horen hoe iemand opgroeide en wat zijn/haar muzieksmaak is. Of ze moeten gespecialiseerd zijn in zo’n interessant onderwerp voor de luisteraar, dat we daar de diepte over in kunnen gaan (deskundige over robotisering, longarts over de antirooklobby, een relatietherapeut). We bespreken tijdens de uitzending altijd hoe iemand is gekomen waar hij/zij nu is, hoe diegene goed is geworden in het vak en hopen altijd een paar goede anekdotes te ontfutselen. We verrassen ze tijdens de uitzending ook met mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in hun leven. Als Alain Clark er is hebben we bijvoorbeeld zijn muziekleraar van de middelbare school, voor Jennie Lena regelden we Perez Hilton en voor trendwatcher Lieke Lamb sprak minister president Rutte een persoonlijke boodschap in. Dat is even speuren, maar levert zulke leuke radio op!
Waarom is dit programma ideaal voor in de nacht?
De uren zijn voor dit programma ideaal, omdat we alle vrijheid krijgen wat betreft de muziek die we draaien. De gasten nemen altijd 15 platen mee naar de uitzending, die een soort soundtrack van hun leven vormen. Daar draaien we er 10 van. Veel DJ’s in de dagprogrammering krijgen maar 1 vrije keuzeplaat. Daarnaast is er veel spreektijd voor gasten en ruimte om mooie verhalen te vertellen.
In welk opzicht is t’ Wordt nu laat een typisch WNL-programma? Omroep WNL is liberaal-conservatief. We profileren ons als rechts van het midden en bieden zodoende vaker een podium aan politici van CDA en VVD, maar ook partijen als D66 en SP komen aan bod. Zolang er kritische vragen gesteld worden kun je eigenlijk iedereen interviewen.
Dit jaar gaat er wat veranderen, want jullie verhuizen naar het Media Park. Nieuwe plek, nieuw gebouw, nieuwe studio en apparatuur. Maar business as usual?
Voor ’t Wordt Nu Laat zal er, behalve de omgeving waarin de live-uitzendingen gemaakt worden, niet veel veranderen. We zijn het hele jaar te horen op NPO Radio 2, met een rijtje mooie gasten zoals Alain Clark, Arjen Lubach, Luuk Ikink, Jan Paternotte, Hans Nijenhuis etc.
Wat is volgens jullie de magie van radio?
De snelheid waarmee dingen de ether in geslingerd kunnen worden. Als er iets gebeurt is het direct op zender, anders dan bij televisie. En de uitdaging van het beeldend maken van verhalen en de aanspraak die je daarbij kan doen op de fantasie van mensen.
De Nachtwacht Award 2019
De Nachtwacht Award is een radioprijs gericht op nachtprogramma’s tussen 0:00 en 6:00. Op Spreekbuis.nl/nachtwachtaward kan het publiek stemmen op haar favoriet. Dinsdag 29 januari wordt de winnaar bekend gemaakt.
De Nachtwacht Award wordt mede-mogelijk gemaakt door Spreekbuis.nl en Hilversum Marketing.
Geef als eerste een reactie