Het televisiearchief van Beeld en Geluid komt voor een belangrijk deel beschikbaar voor het publiek. Tot nu toe kon de collectie vooral worden doorzocht door programmamakers, die fragmenten uit oude programma’s willen hergebruiken. Voor het gewone publiek zat het archief bijna volledig op slot, in verband met de auteursrechten. Maar volgens scheidend Algemeen Directeur Jan Müller van Beeld en Geluid komt daarin verandering.
Müller: “Wij zijn een relatief ‘jong’ archief, voor wat betreft televisie gaat het archief terug tot het begin van de jaren ‘50. Pas na 70 jaar vervallen de rechten en komt het materiaal in het publieke domein. Het meeste materiaal is met publiek geld gemaakt en moet dus ook voor iedereen toegankelijk zijn, dat begrijpt en wil de publieke omroep ook. Daarom hebben we met NPO afgesproken dat video- en audiomateriaal waarvan de NPO de rechten bezit en dat niet meer is te zien op de kanalen van de NPO via Beeld en Geluid beschikbaar komt, zodat wij ook via het internet onze culturele taak richting het publiek kunnen uitvoeren. Het gaat om de zogenaamde out-of-commerce programma’s, waarbij materiaal dat 25 jaar of ouder is vrij beschikbaar komt, tenzij er nog commerciële activiteiten mee worden ondernomen. Denk bijvoorbeeld aan een dramaproductie die nog via video on demand kanalen is te zien.”
“Materiaal van 5 tot 25 jaar oud komt ook voor een belangrijk deel beschikbaar, afhankelijk van het genre. Nieuws en sport bijvoorbeeld wordt eerder toegankelijk, dan documentaires, drama of muziekprogramma’s. De NPO heeft dit opgenomen in zijn concessiebeleidsplan voor de periode 2016-2020. Er is nog niet besloten langs welk kanaal dat materiaal aan het publiek beschikbaar wordt gesteld. Het zou via ons eigen portal kunnen gebeuren, maar we kunnen ook het gedigitaliseerde materiaal via de kanalen van NPO beschikbaar stellen. Voor ons is dat niet zo heel belangrijk: het gaat er om dat het publiek op wat voor manier dan ook bij dat audiovisueel erfgoed kan. Wij zijn hierover nog met de omroepen en de NPO in gesprek.”
Het is nog onbekend welke invloed de plannen van Beeld en Geluid gaan hebben op nostalgiezenders NPO Best24, HilversumTV en ONS (NostalgieNet).
Lees het hele interview met Jan Müller op Spreekbuis.nl of Gooi en Eemlander.
Geef als eerste een reactie