
Na 35 jaar en ruim 800 herenigingen komt per direct een einde aan televisieprogramma Spoorloos. Drie jaar nadat de eerste mismatches aan het licht kwamen, bleek vorige week dat het programma nog iemand aan de verkeerde familie koppelde. Rond de mismatches kreeg omroep KRO-NCRV kritiek over de afhandeling en als ongevoelig ervaren reacties. Mediadirecteur Sandra Hilster doorbreekt in dagblad De Gooi en Eemlander nu het stilzwijgen. „Het beeld dat er niets gedaan is, wil ik ten zeerste tegenspreken.”
Er zijn in totaal 841 herenigingen geweest. Hoeveel mismatches zaten daar tot nu toe tussen? „Dat zijn er helaas acht.”, meldt Hilster. Dat betekent dat bijna 0,95% van de herenigingen een mismatch betrof.
Spoorloos had door de jaren heen vele emotionele herenigingen mogelijk gemaakt, maar de recente onthullingen en kritiek op de omgang met slachtoffers hebben geleid tot de beslissing om per direct te stoppen.
Volgens Hilster waren er pogingen om tot een passende tegemoetkoming te komen, maar niet alle betrokkenen konden zich daarin vinden. De mediadirecteur erkent de impact van de fouten: „Er zitten mensen tegenover je wier leven is veranderd. Dat is heel erg verdrietig.”
1% missers is toch geen slechte score.
Je kunt gewoon doorgaan met het programma en nu dna tests doen.
Mee eens.
Nog meer zorgvuldigheid en met een dna-test kan het bijna niet meer fout gaan.
Het is natuurlijk een regelrechte ramp voor de 8 mensen waar het hier om gaat, maar voor de 833 mensen waar het wel goed ging is het fantastisch.
Niet helemaal waar hoor; ken diverse situaties waarin een commerciele DNA tester er volledig naast zat.
Dat maakt deze situatie voor Spoorloos ook wat wrang. Degene die nu een rechtzaak voor schadevergoeding probeert aan te spannen vaart blind op het resultaat van een DNA testbedrijf wat absoluut geen smetteloze reputatie heeft…
Tja, commerciële testers, het woord commerciële zegt het al.