Blog Guido van Nispen: De stoelendans van Hilversum

Als confetti dwarrelt een beleidsbrief neer in Hilversum. Niet feestelijk, maar onheilspellend. Een danspasje voorwaarts, strak in de pas van de toekomst, maar ook op veel tenen. Minister Bruins presenteert geen halfzacht compromis, maar een hervormingsplan met de precisie van een choreograaf. Dit is geen improvisatie. Dit is een regieaanwijzing voor een nieuwe voorstelling.

De brief sluit naadloos aan bij het advies ‘De toekomst van de Nederlandse Publieke Omroep ligt in niet meer bang zijn’. Het zijn dezelfde ingrediënten, anders opgediend. Wat op tafel komt is een hervormingsschotel, met als hoofdgerecht een bestel van nog maar vijf omroephuizen. Het garnituur – fusies en versimpelde governance – smaakt voor sommigen wat zuur.

De eerste danspas: een fusie tussen de NTR en de NOS. Op het oog een verrassing, maar wie het script van de publieke omroep kent, ziet een terugkeer naar de oorsprong. Beide organisaties delen een wortel in de zendmacht zonder leden. Een samensmelting kan focus brengen op hun kern: onafhankelijke, kwalitatieve content voor iedereen. Natuurlijk gaat Lucas Goes eerst voor zijn organisatie staan – dat hoort bij het spel – maar ook hij erkent dat veel van de hervormingsplannen houtsnijden.

Minder bureaucratie. Meer transparantie. Meer zekerheid voor redacties. Het bestel moet zich opnieuw uitvinden in een wereld waarin lineaire televisie krimpt, jongeren nieuws swipen en algoritmes onze aandacht bepalen. De publieke omroep kan alleen overleven door wendbaar, digitaal en inhoudelijk ijzersterk te zijn. De brief van de Minister is duidelijk: eerst de pijn, dan het perspectief.

Gelukkig staat bij de NTR iemand aan het roer die weet hoe je een ensemble leidt. Lucas Goes – met een staat van dienst van PowNed tot BNN, van commercieel tot publiek – kent de vloer waarop deze dans plaatsvindt. Zijn ervaring is cruciaal in deze delicate balans tussen behoud van identiteit en noodzakelijke vernieuwing. De Ministerzal niet op ‘poppetjes’ sturen, maar dat Goes op de juiste plek zit, helpt wel.

Toch is er meer nodig dan ervaring. Wat gevraagd wordt, is durf. Durf om te bewegen, om los te laten, om iets nieuws toe te laten. De stoelendans is pijnlijk – want stoelen verdwijnen. Maar wie zich vastklampt aan zijn plek, mist het ritme. En in deze dans is stilstaan het grootste risico.

Wat betekent dit alles voor de kijker? Mogelijk verdwijnen vertrouwde namen, veranderen formats, schuiven redacties. Maar als de choreografie klopt, wint het publiek: minder versnippering, meer kwaliteit, heldere keuzes. Een publieke omroep die weer voor iedereen danst – in plaats van voor de achterban.

De komende maanden beloven meer spanning dan welk amusementsprogramma dan ook. Zonder belpanel. Zonder publieksstem. Maar met grote gevolgen voor hoe Nederland straks kijkt, luistert en begrijpt. De lichten gaan aan. De muziek begint. De vraag is: wie durft te dansen?

10 Comments

  1. Het is helemaal geen voornemen dat de NTR met de NOS gaat fuseren. Programma’s van de NTR kunnen ook bij andere omroepen, mediahuizen worden ondergebracht.

    En wat een foeilelijke, kitscherige, Amerikaanse AI-foto bij de blog.

  2. In die beleidsbrief zie ik ook nergens een fusie tussen NOS en NTR staan. De rol van de NPO-organisatie wordt volledig uitgekleed. In plaats van coördinerend en producent wordt het alleen distributie. Ik zou iedereen die nu bij de NPO-organisatie werkt willen aanraden meteen te vertrekken want dit wordt een sterfhuisconstructie. De omroep huizen bepalen de programmering en de inhoud. Die gaan met elkaar het gevecht aan om het geld en de beste tijdslots.

    • Wat is dat toch met de van Nispens in Hilverum? Een publieke omroep die weer voor iedereen danst – in plaats van voor de achterban.
      Hoe bedoel je? Als de door deze van Nispen zo bejubelde publieke omroep had gedaan wat ze behoort te doen, nl onbevooroordeelde en een beetje journalistieke zuiverheid binnen haar programma’s waarbij uitsluiting uit den boze is,wat de aanleiding is geweest tot bezuinigingen was deze dwaasheid nooit gebeurd. Niemand had verwacht dat rechts Nederland middels de pvv de grootste zou worden dus geen zorgen. Dat pakte iets anders uit. Weet je wat we blijven in alle programma’s deze club en überhaupt rechts denkenden Nederland uitsluiten en verketteren. Zelfs die ombudsman/vrouw wat is het werd ingeschakeld om dat verderfelijke andere geluid uit de ether te houden. Peter kuipers van de Groene en Bert Huisjes van het cda iedereen ging ertegen aan. Nou resultaat weg ntr en terecht en weg nobody’s binnen de omroepen. Ze zullen wel balen dat ze hun electrische fiets moeten inleveren. Het werd tijd dat deze club eens werd gecorrigeerd en op haar plek werd gezet en het verrassende is dat het commentaar uit de muffige directiekamers met uitzicht op goed salaris aan einde maand, vakantiegeld,een kerstgratificatie een lease fiets eclectisch en declaratie bevoorrechten reuze meeviel dus deze Bruins, hij heeft zijn naam niet mee kan dit probleem incorporeren en een einde maken in ieder geval de organisatie structuur. Aan incompetentie en bevooroordeelde gebrek aan kwaliteit binnen de rood groene terreur kan hij helaas niets doen maar de start is er.
      kro,ncrv,avro,tros samen met hun politieke vrienden bnnvara en daarbij nog wat ntr gedreutel en klaar. Wie zou daar nou degene worden aan het roer? Quiz vraag.

  3. In theorie kun je programma’s natuurlijk herverdelen over andere omroepen. Technisch mogelijk, ja. Net zoals het technisch mogelijk is om met een kruiwagen vol paling een berg op te lopen. Maar is het niet aanzienlijk verstandiger – en vooral minder vermoeiend – om gewoon netjes te clusteren bij de andere taakomroep? Een fusie tussen NTR en NOS ligt voor de hand: overzichtelijk, effectief, en in elk geval eenvoudiger dan het huidige gepuzzel met zendtijd en zendtandwielen.

    En dan Kees, over die “foeilelijke, kitscherige, Amerikaanse AI-foto” – die heb ik uiteraard met voorbedachten rade zo laten genereren. Verwacht geen serene esthetiek; dit wordt een spektakel van de ouderwetse soort. Denk: stoelendans op de camping, vlak voor de bingo. Niemand zit nog, maar iedereen kijkt al schuin naar de stoelen. Het gevecht is nog niet begonnen – maar o, de blikken zijn al messcherp.

    • Dat is idd een mogelijkheid maar er is natuurlijk dan wel de budgetkwestie. De NOS kan de NTR alleen betalen als ze bv de sport eruit zet. Nu is dat sowieso een goed idee trouwens want als iets wel commercieel kan zijn het wel sportuitzendingen.

    • Ik ben benieuwd wanneer deze van Nispen met zichzelf gaat fuseren. Ik moet je een ding meegeven zonder baan kom je voorlopig niet want alleen je schoenen zijn nog zichtbaar achter het lichaam dat omroep heet.

  4. Iedereen hier heeft het over een staatsomroep, maar er komen mediahuizen en dat is de opstelling snel en overzichtelijk gemaakt.

    – BNNVARA VPRO HUMAN Zwart
    – AVROTROS MAX
    – KRONCRV EO
    – PowNed Wnl ON
    – NOS NTR

  5. Eerder bij die noodgedwongen fusies werd opeens die prachtige IKON (Samensmelting van Ikor en CVK (Convent van Kerken)opgedoekt en opgeslokt door de EO, vijand van de progressieve IKON. Helemaal verdwenen – een grote schande.
    Hoeveel mooie gaat er nu voor de bijl… Het is een schande!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*