Blog Jan Slagter: ‘13 cent per dag’

De NPO is de Nederlandse Publieke Omroep. En die kent twee poten: de NPO-organisatie en de publieke omroepen, zoals Omroep MAX. De NPO-organisatie bepaalt welke programma’s worden uitgezonden en op welk tijdstip.

De omroepen zelf bedenken de programma’s en gaan over de inhoud ervan. Aan die inhoud zijn via de Mediawet wel voorwaarden verbonden. De programma’s moeten gevarieerd zijn, van goede kwaliteit en geschikt voor alle groepen in de samenleving. Op last van de overheid moet de NPO nu fors bezuinigen. En daarbij kijkt de NPO-organisatie merkwaardig genoeg vooral naar de programma’s. Alle publieke omroepen hebben de opdracht gekregen een lijstje in te leveren van programma’s die van de buis zouden kunnen verdwijnen. Maar welke MAX-programma’s zouden dat moeten zijn? Alle programma’s zijn ons (en ook u, weten we) even dierbaar. Zou het niet logischer zijn als de NPO-organisatie eerst eens kijkt naar mogelijke bezuinigingen in haar nogal dik gezaaide managementlagen? Daar valt wel wat te snijden. En waarom legt de overheid ons überhaupt een grote bezuiniging op? De publieke omroep in Nederland kost de kijker veel minder dan in de ons omringende landen. Hoeveel? Slechts 13 cent per Nederlander per dag. Dat is tv-kijken voor nog minder dan voor een appel en een ei.

9 Comments

  1. Voor een modaal gezin is dat 4 x 13 = 52 cent per dag.
    Per maand 0,52 x 30 = 15,60

    Ik denk als de Nederlandse tv alleen met een abonnement van ruim 15 euro te bekijken is dan haken veel mensen af.

    • Ddat is natuurlijk niet waar de kijker betaald ook mee aan com .omroepen zoals RTL en TALPA via de kabelmaatschappijen KPN- ZIGGO en dergelijke providers , we betalen dus dubbel op dus alle belastinggelden van alle ingezetene dus zeg bijna 19 miljoen mensen x 13 ct , plus tussen de 4, 5 miljoen gezinnen die Nederlandse telt X 45 euro per maand komt dus veel geld binnen . gemiddeld zijn gezinnen ,alleenstaande naar gelang wat ze voor pakket hebben bij providers , meer dan 550 euro kwijt

  2. Ik ben blij met de kwaliteit van de publieke omroep. Het voorheen verzuilde model waar we nu nog deels in zitten snap ik echter niet meer. Het gedoe eromheen is ook wel heel insider.

    Vraag: hoeveel meer kan je van die 13 cent doen als al die omroepkosten voor de overhead eruit haalt? En als je niet meer doet, kan het dan ook voor 8 cent? Die metafoor van die centjes leidt tot een discussie waar je weinig aan hebt.

    Tip: Kies voor een NPO met een slanke organisatie die de huidige of een betere kwaliteit voor hetzelfde geld biedt. Daarom vooral geld aan programma’s besteden en weinig aan overhead.

  3. Maar de ham vraag is, hoeveel van die 13 cent gaat daadwerkelijk naar de programma’s, en hoeveel blijft er hangen bij de bestuurslagen?

  4. Goed punt van Jan. Alleen jammer dat hij vergeet dat de publieke omroep meer dan alleen TV is. En dat wordt vaker vergeten. Radio, podcasts en online (nieuws) bijvoorbeeld is de NPO ook vaak echt van toegevoegde waarde, naar mijn mening.

  5. Als de onderzoeken naar toestanden,misstanden en richtingloosheid bij de omroepen en de NPO de basis vormden voor een Nederlandse versie van Game of Thrones, dan zou het verwijzen naar bedragen volstrekt logisch zijn. De zorgvuldig verborgen gehouden rapporten zouden prima dienst kunnen doen als script, en de hoofdrolspelers zouden zonder enige moeite zichzelf spelen—waarschijnlijk met een Oscarwaardige vertolking van intriges en machtsspelletjes.

    Maar helaas, zo’n spannende serie is het niet. In werkelijkheid heerst er, zoals Ton F. van Dijk het treffend omschrijft, een ‘oorlogsgebied’. In zo’n situatie is het misschien verstandiger om te de-escaleren in plaats van op te roepen tot nóg meer onderzoek, nóg meer geldverkwisting buiten de programma’s om, en nóg meer verdeeldheid binnen de publieke omroep.

    Leiderschap zou hier een uitkomst kunnen bieden. Maar in plaats van het goede voorbeeld te geven, lijken de kopstukken zich te gedragen als hun tegenhangers in Game of Thrones: verstrikt in machtspolitiek, niet in staat om uit het script te stappen. En de belastingbetaler en het verenigingslid? Die mogen, net als het publiek in Westeros, vooral toekijken hoe het drama zich verder ontvouwt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*