Een bewindspersoon die iets zegt over onderwerp dat niet binnen zijn of haar beleidsterrein valt: dat is altijd nieuws. Onlangs gaf de Minister van Binnenlandse Zaken iets ten beste over de programmering van de NPO, en meteen kwam de machine op gang: hij sprak niet namens het kabinet, het was een privémening. Ik weet nooit zo goed wat ik aan moet met de, al dan niet gespeelde, schijnbare onzekerheid van de man, maar hij heeft hier zeker een punt: de NPO-Sportzomer.
De Minister, en hij was niet de enige, vroeg zich hardop af, waarom programma’s als “De Wereld Draait Door” en “Pauw” in mei reeds met vakantie gingen. Nu zou ik zelf deze twee programma’s geenszins wensen te rekenen tot “de parels van de Nederlandse televisie”, maar het zijn kijkcijferkanonnen, de ene wat meer dan het andere, en voor velen blijkbaar “het gesprek van de dag”. Als deze programma’s stoppen, dan gaan mensen, bijna op de automatische piloot, zich blijkbaar afvragen hoe de NPO nu eigenlijk zelf die “P” ziet, en die vorm wil geven. Deze discussie wordt elk jaar opnieuw in de zomer gevoerd, en alleen daarom al verdient het een plaatsje op de lijst van Cultureel en Immaterieel Erfgoed.
Net als je denkt: nu zet de Minister door, wordt het stil, heel erg stil, zeg maar doodstil. Geen woord over NPO Radio1 tijdens de zomer. Ook daar gaat de Sportzomer heersen. Drie grote evenementen achter elkaar, maar wel op verschillende tijdsblokken over de dag verspreid. Hoe gaat NPO Radio1 dat aanpakken? Verschuift de programmering met de verschillende evenementen mee? Laat ik u allen uit de droom helpen: vooralsnog wordt de Sportzomer op NPO Radio 1, uitgezonden tussen 09:30-23:00. Godallemachtig!
Eigenlijk is er geen gidsje nodig voor de komende weken: Plaatje-Praatje-EK Voetbal, dan Plaatje-Praatje-Tour de France, gevolgd door Plaatje-Praatje-Rio. Heel veel meer zal het niet worden. Toch een geluk voor NPO Radio1, dat bijtijds de diverse brandhaarden in de wereld gedoofd zijn, en er geen vluchtelingen meer rondzwerven over de zeeën en desolate plekken. Gelukkig is, net op tijd voor Radio1, de hele wereld in een soort van paradijsje omgetoverd. Excuses voor mijn cynisme.
En het had zo mooi kunnen zijn. Al tijden waart er een spookzender door Hilversum: NPO Radio1 – Evenementen. Officieel heet het dat de NPO er (nog) geen toestemming voor heeft gekregen. Het zou een DAB+ sub-kanaal moeten worden voor NPO Radio1, net zoals Soul & Jazz (voorheen NPO Radio6) een DAB+ sub-kanaal voor NPO Radio2 is geworden, net zoals NPO Radio4 – Concerten een DAB+ sub-kanaal is voor NPO Radio4. Op NPO Radio1 – Evenementen zouden evenementen (de naam zegt het al) uitgebreid aan bod komen. Een gouden, maar uiteraard glansrijk gemiste, kans voor de NPO: niet minder dan drie grote evenementen op een rij: prima gelegenheid om DAB+ voor eens en voor altijd in de markt te zetten. Heel veel vliegen in één klap, en een stuk effectiever dan de hoogst gênante reclames voor DAB+, die wij nu te verstouwen krijgen.
De vraag is alleen: zou de NPO het willen, zou de NPO het ook kunnen? Hier komen waarschijnlijk, bij “het willen”, de euro’s om de hoek kijken, maar waarschijnlijk wil de NPO wel, en wacht zij op toestemming van de Staatssecretaris; de aanvraag ligt er. Wel vreemd dat de sub-kanalen van NPO Radio2, NPO Radio3 en NPO Radio4, samen met nog zes andere DAB+ sub kanalen, wél al tijden in de lucht zijn.
En dan het kunnen. Voor de tweede maal dit blog: excuses voor mijn cynisme. Alleen al bij het stellen van de vraag schiet ik in de slappe lach. Natuurlijk kan de NPO dat niet. De NPO grossiert namelijk in Plaatje-Praatje; alles wat verder gaat dan dat, is teveel gevraagd.
Natuurlijk is alles een tikkie genuanceerder, al was het alleen maar omdat er ook nog steeds de VPRO en de NTR zijn, maar die laten zich, naar mijn mening, net even iets te gemakkelijk wegdrukken, en dat is hen aan te rekenen, ieder jaar opnieuw zwaarder.
En hoe hard ik ook tekeer ga, die Sportzomer komt eraan, en zondermeer: een groot deel van de Nederlandse bevolking zal er naar uitkijken, en zal dik tevreden zijn met NPO1 en NPO Radio1 in de zomer.
Gelukkig zit er een knop op de radio, gelukkig denderen via de satelliet op 36.000 kilometer hoogte meer dan 3000 radiokanalen naar beneden, gelukkig is een veelvoud daarvan via internet te beluisteren. Kortom: maakt u zich over mij geen zorgen. Kent u mijn favoriete top 3 nog? Danmarks Radio P1, BBC World Service en Deutschlandfunk. Geen van drieën hebben zij plannen voor iets clownesks als een Sportzomer.
Blijft over: de opgeworpen vraag van de Minister van Binnenlandse Zaken. Hoe ziet de NPO die “P”, en hoe wil ze dat vorm geven? Een Plaatje-Praatje zender, samen met vier andere, primaire muziekzenders, en negen (muziek) DAB+ sub-kanalen? De Minister heeft zeer zeker een punt. Helaas: het is niet zijn beleidsterrein.
Geef als eerste een reactie