Blog Patrick Kicken: ´Andere media; de oplossing voor een écht publieke omroep´

Het probleem van ons huidige publieke omroepbestel is dat het niet echt de geluiden vertegenwoordigt die er in de maatschappij klinken. Het aloude vooroordeel dat de ‘linkse grachtengordel’ bepaalt wat we op prime time te zien en te horen krijgen, lijkt nog steeds waarheid, ondanks dat omroepen als MAX en AVROTROS proberen een tegengeluid te laten horen.

De recent opgerichte omroep Ongehoord Nederland ontvangt veel kritiek maar is op z’n minst al te prijzen voor het feit dat ze ander nieuws brengen dan we normaal voorgeschoteld krijgen. De kijker is echt niet gek en kan door een breed palet aan nieuwsvoorzieningen zelf een oordeel vellen over situaties, dit hoeft niet iedere keer panklaar voorzien van één kleur voorgeschoteld te worden.

NPO bepaalt
Bij de radio is het al jaren steeds meer gemeengoed geworden dat de NPO bepaalt wat er te horen is en de omroepen, al dan niet van tevoren geïnstrueerd, brengen wat er van hen gevraagd wordt. Echt publiek maakt het dat dus niet. Ik heb het al eerder geschreven: we hebben op radiogebied in Nederland eigenlijk geen publieke omroep, alleen hele commerciële en half commerciële zenders. Neem nou een onderwerp als levensbeschouwing: totaal wegbezuinigd van NPO Radio 5 en niet teruggekeerd in wat voor vorm dan ook bij NPO Radio 1. Het is dan ook niet raar dat de podcasts gemaakt door niet-omroepmedewerkers over deze onderwerpen gretig aftrek vinden. De NPO-radiotak verzuimt deze taak, in tegenstelling tot de TV-tak waar wel nog ruimte gemaakt wordt voor programma’s van diverse stromingen.

De oplossing voor een écht publieke omroep is simpel: gooi een gedeelte zendtijd van bijvoorbeeld NPO Radio 1 (‘s nachts en in de late weekendavonden) open voor het publiek. Laat makers maar podcasts indienen die volgens hen de moeite waard zijn om uit te zenden. Dat de NPO er eindredactie over doet lijkt me evident, je wil geen rommel laten horen. Maar hoe verrassend zou het zijn als er op NPO Radio 1 ineens échte mensen aan het woord waren, in plaats van toch vooral links georiënteerde journalisten vanuit een ivoren toren, in een goed gesprek. Zo zouden ze zelfs nieuw, jong talent kunnen ontdekken.

‘Omroepen lopen aan de hand van de zenderredacteur’

Patrick Kicken

Het huidige NPO-radiomodel lijkt wel een vertegenwoordiging te zijn van ‘het publiek’, maar dat is net zo’n wassen neus als Rusland dat zich als een democratie voordoet, maar in feite gewoon een autocratie is. Omroepen lopen braaf aan de hand van de zenderredacteur, die in samenspraak met de opperste radiobaas bepaalt wat er wel en niet te horen is. Hoog tijd dat dit systeem eens goed onder de loep genomen wordt om daarna grondig gerenoveerd te worden en aangepast naar een tijd waarin de Nederlander het niet meer pikt om braaf te moeten luisteren wat een klein clubje mensen goed voor hun acht, maar gewoon zichzelf en zijn of haar standpunten terug wil horen en zien in de media.

Patrick Kicken

10 Comments

  1. Er wáren ‘echte mensen’ te horen op Radio 1; elke doordeweekse vroege ochtend twee uur lang. ‘Gaan’, heette het. Maar om de een of andere reden moest het weg.

  2. Heel interessant idee.
    In aanvulling hierop kan ik me nog herinneren dat Radio 1 in de nacht op bepaalde avonden vooral talk radio was, waarin mensen konden inbellen met meningen, vragen, reacties. Volgens mij is dat flink teruggeschroefd, maar dat kan ongedaan gemaakt worden. Ik vind Radio 1 over de gehele linie een goede actualiteitenzender waar ik bij vlagen graag naar luister. Ik denk dat het inderdaad verfrissend kan zijn als de ramen wat meer open gezet worden: Meer blogs van buiten en blokken (in de nacht)/ blokjes (overdag) talk radio.

  3. Eerst n’s kijken wat met het commentaar van het Commissariaat v/d Media wordt gedaan. Misschien maak ik nét voor m’n laatste dag op aarde nog mee dat we naar een BBC model gaan…

  4. Radio, het was een mooi medium, door de schaarste aan zenders en frequenties ontstonden omroep organisaties. Door internet is er geen schaarste meer en kan iedereen een internet radio station beginnen. Wat betreft talk radio, eindeloos praten mensen over verschillende onderwerpen, daar zijn nu podcasts voor, en iedereen kan een podcast begingen ook hier geen schaarste meer in radio frequenties.
    Alsjeblieft geen, geen podcasts op de radio, dan kom je in een loop terecht. De NPO maakt radio programma’s en noemt het podcast en dat zou dan weer op de radio komen.
    En ik weet niet of podcastmakers er op zitten te wachten dat hun podcast in de nacht op radio 1 wordt uitgezonden. Wij van PodcastGemist zitten daar niet op te wachten, wat is de meerwaarde? Het enige voordeel is voor radio 1, die dan zo de nachtelijke uren goedkoop kan vullen met materiaal wat eigenlijk al op veel moderne manier te beluisteren is.

  5. De NPO is er om informatie te geven en niet voor het overbrengen, opleggen van politieke voorkeuren. Ze moeten zich ook meer gaan bezighouden met het uitzenden van fileberichten, openbaar vervoer-informatie, scheepvaartberichten, uitgebreide weerberichten, vrije tijd-tips, klusinformatie en gezondheidsadviezen.

    Langdradige gesprekken, discussies over acceptatie van travestieten, moet de NPO wat minder gaan doen. Ik denk een groot deel van de Nederlandse bevolking deze gesprekken, discussies niet nodig vindt, omdat het niet ervaren wordt als één van de grootste problemen in onze samenleving.

  6. Ha, fijn, weer even NPO bashen. Zullen we eerst maar eens gewoon constateren dat RTL en BNR niet wezenlijk anders berichten dan NPO? Nieuws, talkshows, het is vrijwel uitwisselbaar. Zelfde berichtgeving, zelfde gasten, zelfde onderwerpen, zelfde toon. Terwijl dat toch commerciële zenders zijn en dus theoretisch gezien beter zouden moeten weten wat “het volk” wil. Het enige verschil tussen Op1 enerzijds en Jinek/Beau/Renze anderzijds is dat bij die laatste meer Frans Bauers aan tafel zitten.

    En bovendien: wat heeft het in hemelsnaam voor zin om “datgene waar Nederland op wacht” weg te stoppen in nachtuitzendingen. Hoe denk je dat Karskens zou hebben gereageerd als NPO zou hebben voorgesteld om ON een tijdslot te geven tussen 02:00 en 04:00? Gokje: het stoom zou uit zijn oren zijn gekomen. Als je “de oplossing” voorstelt, stel het dan niet voor op tijdstippen dat vrijwel heel Nederland slaapt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*