De laatste maanden hebben we een golf van personeelswisselingen gezien in de top van Nederlandse omroeporganisaties. Bekende namen als Bert Huisjes, Eric van Stade, Gerard Timmer, Lennart van der Meulen (†), en recentelijk Arnold Karskens, zijn niet langer actief. Deze veranderingen brengen de vraag naar voren hoe dit de machtsdynamiek tussen omroepen en de NPO beïnvloedt.
Omroepen streven naar een pluriform bestel, waarbij ze zo onafhankelijk en pluriform mogelijk hun programma’s willen willen maken. De NPO daarentegen pleit voor meer samenwerking om de duurzaamheid van het publieke bestel te waarborgen. Ze bepleiten een vermindering van het aantal omroepen om de efficiëntie te vergroten.
De discussies over de machtsverhoudingen tussen de omroepverenigingen en de NPO zijn al jarenlang hevig. De recente veranderingen in de top van diverse omroeporganisaties kunnen de positie van omroepen verzwakken, wat de NPO in de kaart speelt om hun plannen voor een ‘efficiënter’ bestel door te zetten. Naar verwachting zal er eind deze zomer al een plan klaarliggen.
Het vertrek van invloedrijke omroepbestuurders kan ertoe leiden dat omroepen minder weerstand kunnen bieden tegen de NPO. De plannen van de NPO om het aantal omroepen te verminderen lijken hierdoor dichterbij te komen. Ook zal snel bekend gaan worden op wiens bordje de bezuinigingen van 100 miljoen euro grotendeels terecht zullen komen.
De komende maanden lijken cruciaal te worden voor de toekomst van het publieke omroepbestel in Nederland. De vraag blijft of de omroepen hun huidige onafhankelijkheid kunnen behouden of dat ze zich moeten aanpassen aan de visie van de NPO voor een meer gecentraliseerde structuur. In ieder geval zullen de dynamiek en strategieën binnen het publieke bestel een nieuwe richting inslaan.
“De plannen van de NPO om het aantal omroepen te verminderen lijken hierdoor dichterbij te komen.”
Het is de politiek die dat wil. Zoals altijd.