Het is een discussie die in Hilversum maar niet op gang wil komen: hoe kan de publieke omroep met goede journalistiek zijn vertrouwensrelatie met het publiek versterken? Die vertrouwensrelatie staat onder sterke druk.
De kritiek is bekend: de journalistieke programma’s opereren binnen een veel te beperkte bandbreedte, steeds dezelfde woordvoerders, met dezelfde visies op dezelfde thema’s. Er is weinig ruimte voor een kijk op het nieuws die afwijkt van de gangbare opvattingen. De meebeleef-journalistiek waarbij reporters verslag doen vanuit de haarvaten van de samenleving is deels vervangen door salonjournalistiek: dat eeuwige gezelschap van experts dat de wereld uit de tweede of derde hand beschouwt vanuit (talkshow)studio’s, bij voorkeur met een amusante omlijsting. Maar ook het NOS Journaal gaat ver in het ’toegankelijk’ maken van het nieuws, soms grenzend aan misleiding.
Journalisten zouden het vertrouwen van de samenleving moeten herwinnen door meer met de voeten in de klei te staan en de informatiestroom om te leggen: niet Hilversum dat namens de gevestigde orde de wereld van de politici duidt aan de kijker (‘we zullen het nog een keer uitleggen’) maar journalisten die als bondgenoten van de kiezer Den Haag laten zien wat zich in de samenleving voltrekt.
Over de vertrouwensbreuk die ik zie, werd ik door Ib Haarsma, ondervraagd voor Broadcast Magazine. Ib is kwartiermaker streekomroep bij de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroep), een onderdeel van de NPO waar gewerkt wordt aan het versterken van streekomroepen. Die zitten met hun activiteiten dicht op de wijken en hebben zo, naar mijn overtuiging, een deel van de sleutel in handen om van salonjournalistiek weer inleef-journalistiek te maken. Dit is een pleidooi voor een journalistiek revival bij de publieke omroep.
Luister/kijktijd: ongeveer 10 minuten.
Mooie foto Ton. Dat eerst en fijne kerst.
Ik probeer je stuk te begrijpen door concrete voorbeelden te bedenken.
Een voorbeeld van ik denk een journalist in de klei is David Jan Godvaid? Of Sander van Hoorn? Die laatste was altijd in Israel.
Ik ben benieuwd hoe er over het overlijden van Bouterse wordt bericht. In Nederland zien we hem als schurk. In Suriname blijkbaar anders?
Welk publiek?
Waarom niet bijvoorbeeld expliciete beelden van uiteengereten lichamen of boute reacties van Duitsers op de aanslag in Maagdenburg.
Alles beschikbaar op sociale media, maar publieke omroep doet alsof het niet bestaat
X: We are the media nog!
@TVKIjker.
“verder gaat het wel met je?”
Ja hoor “opa” Juul.
Misschien moet je eens met jongeren( of je kleinkinderen spreken)
Raar antwoord , maar goed das ook de hele discussie hier over de publieke omroep en het verlies aan vertrouwen . Kijk naar barlaat en je schaamt je kapot toch … Niks geen actueel nieuws maar show en onzinnige bericht geving . Tijd voor echte veranderingen in Hilversum ..