[BLOG] In de sport, de politiek, de universitaire wereld, de media en waar eigenlijk niet. Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt in de beste ‘families’ voor en elke keer weer zijn de bazen ‘geschrokken’.
Bij Talpa blijven ze schrikken: na de onthullingen bij The Voice gaf een woordvoerder van John de Mol aan: ‘net als iedereen enorm geschrokken te zijn’. Nu, een paar maanden verder, opnieuw grote schrik en oh zo, oprechte excuses. Talpa is weer ‘enorm geschrokken’, ditmaal van de uitlatingen van Johan Derksen en zijn daarom lachende kompanen.
Kennelijk is schrik niet voldoende écht iets aan de bedrijfscultuur te doen. Misschien de bedrijven nu maar eens treffen waar het raakt: in de beurs. Tien jaar geleden vond de rechter het nog niet makkelijk een werkneemster een schadevergoeding toe te kennen na onvoldoende optreden van de werkgever tegen een zich misdragende collega. Een ‘losse sfeer’: wen er maar aan. Inmiddels zijn rechters meer bereid mee te denken met slachtoffers. De grondslag voor een verzoek tot schadevergoeding is dan de zorgplicht van de werkgever. Die heeft namelijk een wettelijke plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving.
Van een werkgever wordt verwacht dat de organisatie zo is ingericht dat slachtoffers veilig en onafhankelijk kunnen klagen en dat er daadkrachtig wordt opgetreden als er sprake is van (een vermoeden van) seksuele intimidatie. Dat was in ieder geval niet zo bij Optiver, een effectenhandelaar. Een mannenwereldje, met eigen humor (denk Johan Derksen). Zo werd er bijvoorbeeld op een fictieve markt gehandeld in dick pics, het salaris van vrouwelijke pornosterren en de duurste bh. Lachen joh! Optiver kende deze cultuur en de klachten van de vrouwen daarover, maar deed heel lang niets. Een vrouwelijk werkneemster vraagt zelf ontbinding van haar arbeidsovereenkomst en krijgt van de rechter naast de gewone transitievergoeding een billijke vergoeding van € 350.000. Daarbij neemt de rechter wel het in deze branche gebruikelijke hoge beloningsniveau mee.
Een andere recente zaak ging over Schouwburg de Kampanje in Den Helder. In die werksituatie klaagde een medewerkster herhaaldelijk, maar tevergeefs over een mannelijke collega. De collega knuffelde haar tegen haar zin, pakte haar vast en maakte opmerkingen als: ‘kom maar bij papa’. De werkneemster is er letterlijk ziek van geworden. Het Hof Amsterdam rekent het de Kampanje zwaar aan dat er ondanks vele klachten van ten minste drie jonge werknemers over deze 20 jaar oudere kok, niets met de klachten gebeurde. Het Hof acht de Kampanje aansprakelijk voor de door de vrouw geleden materiële en immateriële schade. Misschien helpt dàt de vrouwen bij Talpa en D66 en Ajax eindelijk eens echt: niet schrikken, geen gratuite excuses, maar gewoon dokken.
Yvonne Berkeljon is advocaat en hoofd juridische zaken bij de NVJ.
Geef als eerste een reactie