Blog Agnes Dijker: ‘BN-ers leren wat af op TV’

Vorige week zijn er 2 nieuwe reality programma’s gestart waarin bekende Nederlanders iets leren op televisie en strijden om de beste plaats. Na het dirigeren van een orkest worden in De pennen zijn geslepen (NPO2) op donderdagavond BN-ers geleerd een misdaadroman te schrijven, en in Het perfecte plaatje (RTL4) op maandagavond streven BN-ers naar de meest bijzondere foto. De BN-ers krijgen informatie en tips, vervullen opdrachten en worden gejureerd door experts, zodat uiteindelijk de beste wint. In de show business wordt veel geschreven over BN-ers en staan ze nogal eens op de foto, maar nu gaan ze zelf aan de slag.

BN-ers hebben vanaf de jaren ‘70 nogal wat moeten doen op televisie om ‘in the picture’ te blijven: het (nog onschuldig) zitting nemen in een spelshow, gevolgd door deelname aan stunts en sporten, waarna men afreisde om te overleven in de sneeuw of op een exotisch eiland, of te overleven zonder geld in de bijstand, of sinds vorige maand zonder centen in het buitenland.

In de uitvoering spreekt RTL4’s Het perfecte plaatje meer tot de verbeelding op televisie. Ook worden er tips gegeven, af en toe technisch maar vooral over de compositie van de foto waarbij de kijker zich kan identificeren. De uitvoering van NPO2’s De pennen zijn geslepen blijkt moeilijker voor televisie. Het onderwerp misdaad wordt weliswaar spannend gemaakt door de deelnemers opdrachten te laten uitvoeren (zoals in te breken om een adresboekje te vinden) maar het schrijven van de verhaalopdracht zelf boeit minder, zoals ook de jurering. Waar bij RTL4 de foto’s enorm worden geprojecteerd voor de beleving, hoor je bij de NPO flarden van de teksten, wat de kijker minder boeit (het hele verhaal is te lezen op de website).

Zowel het schrijven van een boek als fotograferen zijn hobbies/ talenten waarmee veel Nederlanders zich bezig houden in hun vrije tijd, en beide bezigheden hebben via het internet en vooral via de social media een vlucht genomen. Wat betreft de boeken, is er nogal eens animo onder lezers om naar een bepaalde plek of locatie uit een boek af te reizen: om er te zijn, het te voelen en er een selfie te maken. Ook verschijnen er laatste jaren nogal wat (E-)boeken over een (psychologisch) aangrijpende gebeurtenis in het leven van bekende en minder bekende Nederlanders. Identificatie met boeken genoeg zou je denken.

In talentenshows over het bakken van taarten gaat de beleving voor de kijker zo ver dat het water je in de mond loopt, en ook het dirigeerstokje smaakt naar meer. Maar de spin-off over een bezigheid als schrijven komt qua beleving minder door het scherm heen.

Agnes Dijker is werkzaam bij KlapperCom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*