#BOOS onderzoekt kinderarbeid bij kindvloggers

#BOOS onderzoekt hoe het zit met minderjarige kinderen die, vaak aangespoord door hun ouders, met sponsordeals en reclame-inkomsten geld verdienen met eigen kanalen op online platformen als YouTube en Instagram.

De kandidaat in #BOOS, de 15-jarige Leon, vraagt zich in navolging van de VPRO-documentaire ‘Mijn dochter de vlogger’ af hoe het komt dat kinderen onder de 13 jaar in dit geval wel mogen werken en of dat goed is voor het brein van een kind. De aflevering over kindvloggers is nu te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS

Kinderen onder de 13 jaar mogen in Nederland niet werken, behalve als ze hier een ontheffing voor aanvragen. #BOOS heeft, onder een verzonnen bedrijfsnaam, meerdere YouTube-kanalen van minderjarige kinderen benaderd, met de vraag of zij content willen maken voor geld. Een groot deel van de kinderen ging op dat aanbod in. Sommige kanalen wezen de deal zelfs af, vanwege een overschot aan aanbiedingen. 

In de uitzending stelt Tim Hofman geld verdienen door jonge kinderen aan de kaak in de Tweede Kamer. Mag dit? En waarom zijn er voor kinderen op een film- of reclameset wel regels en voor kinderen in een thuis- of kantoorstudio geen regels? ‘Op het moment dat daar geld mee gemoeid is, dan krijg je dus betaald voor iets wat je doet, en dat is de definitie van werk’; aldus Peter Kwint, kamerlid voor SP. Hij zal naar aanleiding van dit bezoek Kamervragen stellen. Volgens Gijs van Dijk, kamerlid voor de PvdA, gaat hier om ‘kinderarbeid’. Hij zal dit namens PvdA aankaarten bij de staatssecretaris in het begrotingsdebat voor Sociale Zaken. 

In de reportage is ook te zien hoe de makers van #BOOS een kind op straat aan het werk zetten en wordt met de verborgen camera vastgelegd hoe mensen daarop reageren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*